Hyppää pääsisältöön

Väärinkäsitys: Ihminen on yksilö

Kysyimme tutkijoilta, minkä väärinkäsityksen he haluaisivat korjata. Loistutkija ja tiedebloggaaja Tuomas Aivelo muistuttaa, että ihminen ei ole koskaan ollut yksin.

Ihmiskeho tarjoaa elinympäristön valtavalle loislajistolle. Pelkästään suolistomatoja olemme isännöineet satoja lajeja. Ihmisiin erikoistuneita bakteereja, viruksia ja verta imeviä ulkoloisia on jopa tuhansia eri lajeja.

Suolistossa on pari kertaa enemmän bakteerisoluja kuin ihmisessä on omia soluja.

Kaikki seuralaiset eivät kuitenkaan ole haitallisia meille. Monimuotoinen bakteerilajisto on tärkeä ihmisen terveydelle. Esimerkiksi suoliston mikrobit ovat keskeisiä immuniteetin ja aineenvaihdunnan kannalta. Suolistossa on pari kertaa enemmän bakteerisoluja kuin ihmisessä on omia soluja.

Olemme miljoonien vuosien evoluution aikana tottuneet seuralaisiimme, ja kun ne katoavat esimerkiksi liiallisen hygienian takia, terveytemme kaipaa niitä. Allergioiden ja autoimmuunitautien yleistymisen on osoitettu olevan yhteydessä mikrobien vähenemiseen ympäristössämme.

Katso video artikkelin yläpuolella!

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua