Hyppää pääsisältöön

Jemmanamit esiin, lapset nukkuu! Julkkisvieraamme tunnustavat: syön salaa karkkia!

Minä vanhempana - Marja Hintikka Live syksy 2015
Ali Jahangiri salaa hekumallisen mässysuhteensa lapsiltaan. Minä vanhempana - Marja Hintikka Live syksy 2015 Kuva: Yle, Ulla Vuorela minä vanhempana

Joko uskaltaa rapsauttaa auki konvehtirasian? Ollaan varovaisia! Lapsilla on erityinen mässykuulo. He kuulevat karkkipaperin ripinän läpi syvimmän univaiheenkin.

On helpottavaa tunnustaa: esimerkkinä eläminen on kamalan raskasta. Vanhemman elämä on yllykkeiden ja himojen miinakenttä, jolla me taiten astelemme päivästä vuodesta toiseen, ollaksemme hyviä malleja lapsillemme. Muistetaan ensin oikea ruoka, sitten pieni herkku. Esimerkillisessä elämässä pestään hampaita, kiikutetaan likapyykit pyykkikoriin, sanotaan kiitos ja anteeksi ja lipsautetaan vessasanoja vain vessassa.

Salasyöppö antautuu himoilleen vaarantamatta lastensa parempaa tulevaisuutta. Sankaruutta!

Himot eivät kuitenkaan pysy maton alla loputtomiin. Ei ihme, että meillä vanhemmilla on esimerkkitodellisuuden rinnalla toinen todellisuus. Minä vanhempana -ystäväkirjamme paljastaa koruttomasti, mitä Marja Hintikka Liven vieraat tekevät, kun lapset eivät näe:

 • Katri Manninen syö lapselta jemmaamansa suklaat
 • Ali Jahangiri käy karkkilaatikolla
 • Kalle Palander juo cokista ja syö karkkia
 • Esko Eerikäinen romahtaa ja kiroilee
 • Arttu Wiskari juo kaljaa ja pelaa pleikkaria
 • Nina Lahtinen syö lasten karkit
 • Henri Alén siemailee viiniä
 • Hannah Norrena avaa sipsipussini ja telkkarin
 • Maria Nordin harrastaa seksiä ja sometusta

Ja mitä tekee jalkapallomies Mikael Forssell? Silloin kun lapsi ei näe, menen karkkikaapilleni ja popsin herkkuja salaa.

Lasten nukahdettua me uskallamme olla juuri niin velttoja ja ahneita kuin oikeasti olemme.

Lapsilta salaa herkuttelu kuvaa hyvin vanhempien paineita, kommentoi erikoistutkija Heli Kuusipalo Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta. Kuuluu asiaan olla huolissaan lasten terveydestä, vaikka omassa karkkisuhteessa olisi tarkastamisen varaa. Ehkä ajaudumme kaksoiselämään juuri tästä syystä - herkkuhomma ei ole itsellä hallussa, mutta uusi sukupolvi on vielä pelastettavissa. Salasyöppö antautuu himoilleen vaarantamatta lastensa parempaa tulevaisuutta. Sankaruutta!

Suomalaiset syövät keskimäärin 14 kiloa karkkia vuodessa. Jos namia vetää tasaisesti päivittäin, tämä tarkoittaa 38 grammaa joka päivä. Aikuisen karkkipäivä kerran viikossa näillä herkkumäärillä meinaa 270 gramman makeismäärää. Näinä 400-grammaisten jumbopussien aikoina, määrä ei tunnu edes suurelta!

Tummaa suklaata ei lasketa.

Tämä on tuutattu jo moneen kertaan, mutta menköön kerran vielä, konvehtien kunniaksi: Ratkaisevaa ei ole se, miten syöt joulun ja uuden vuoden välillä - vaan se, miten syöt uuden vuoden ja joulun välillä.
Marja Hintikka ja vauvanukke joulukarkit on ok kuha pesee hampaat teksti
Kuha-vauva muistuttaa suuhygieniasta Marja Hintikka ja vauvanukke joulukarkit on ok kuha pesee hampaat teksti marja hintikka live

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.