Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Ville 30 päivässä pääkuva

Volga 30 päivässä, 1/10 - Löylyjä ja yöelämää

Ville Haapasalo ja Volga 30 päivässä
Ville Haapasalo ja Volga 30 päivässä volga 30 päivässä

Uusi 30 päivää -sarja vie Ville Haapasalon tällä kertaa viikinkien muinaista idäntietä pitkin Pietarista vesireittejä Volgalle, ja siitä Kaspianmerelle saakka. Ville aloittaa uuden seikkailunsa vanhasta kotikaupungistaan Pietarista. Haapasalo tuntee kaupungin kuin omat taskunsa, ja muistot opiskeluajoilta heräävät kaupungilla kävellessä.

Ville tutustuu kaupungin lähiöihin ja saa tuta, että venäläiset löylyt ovat huomattavasti suomalaisia ärhäkämmät. Julkiset saunat eli banjat ovat Pietarissa suosittuja kohtaamispaikkoja. Ville saa juttuseuran lisäksi osakseen raivokkaan vihtomisen.

Idän Venetsia tarjoaa Villelle myös uusia yllätyksiä. Hän pääsee tarkkailemaan Pietaria yläilmoista käsin, sillä kaupungissa on uusi muotivillitys, katoilla kiipeily. Pietarin katoille tuodaan potentiaalisia kumppaneita romanttisille treffeille, tai hakemaan inspiraatiota luovaan työhön. Korkeanpaikankammoisen Villen oppaana toimii nuori mies, joka tarjoaa turisteille ja paikallisille tätä vaihtoehtoista tapaa tutustua kaupunkiin.

Yöelämä on Pietarissa vertaansa vailla ja Villekään ei käy täällä nukkumaan aikaisin. Matka jatkuu Suomifanien perustamaan Helsinki-baariin, jossa Ville tapaa kongolaistaustaisen muusikon Seraphim Makangilan. Ville ja Seraphim vaihtavat yhteisiä kokemuksia siitä, millaista oli tulla ulkomaalaisena Neuvostoliittoon, joka natisi jo liitoksissaan. Miehet keskustelevat myös rasismin ilmenemisestä nyky-Venäjällä, jopa tässä kovin kansainvälisessä metropolissa. Keskustelun jälkeen on aika jammailla, eikä Villekään malta pitää näppejään erossa soittimista.

Yöllinen seikkailu johtaa Villen vielä kaupungin laitamille, missä hän kohtaa eriskummallisesti pukeutuneen taiteilijaporukan. Käynnissä on maaginen performanssi, johon Ville luonnollisesti kaapataan mukaan.

Kommentit
 • Mauritiuslainen ruoka heijastaa historian kerrostumia

  Mauritiuslainen ruoka heijastaa historian kerrostumia

  Jakso 8/8. Ville valmistaa mauritiuslaisia herkkuja Sebastienin, Allin, Francon ja Elinan opastuksessa. Ville innostuu tanssimaan myös perinteistä orjatanssia ja maistelemaan rommia.

 • Poronverimakkara on saamelainen herkku

  Poronverimakkara on saamelainen herkku

  Jakso 7/8. Ville tutustuu saamelaiseen ruokakulttuuriin ja luonnon antimien hyödyntämiseen. Niiles-Jouni opettaa Villeä valmistamaan perinteisiä pororuokia kuten koparakeittoa ja savustettua kurppia.

 • Stout maustaa irlantilaisen lammaspadan

  Stout maustaa irlantilaisen lammaspadan

  Jakso 6/8. Ville pääsee nauttimaan irlantilaisia ostereita sekä valmistamaan Davidin stout-oluella maustettua lammaspataa. Ruoanlaiton ohessa Ville saa nauttia irlantilaisesta huumorista ja musiikista.

 • Nigerialainen häränhäntä nostaa hien pintaan

  Nigerialainen häränhäntä nostaa hien pintaan

  Jakso 5/8. Nigerialaisissa pidoissa ruokalajeja on monta eikä chiliä ei säästellä. Villen suomalais-nigerialaiset vieraat opettavat Villelle ibo-heimon kulttuuria ja ruokaperinteitä.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Miksi olemme niin väsyneitä?

  Yksi väsymyksemme aiheuttaja on krooninen varovaisuus.

  "Mä oon ihan vitun väsynyt!" "Haluaisin vain nukkua!" Kuulostaako tutulta? Olemme pisteessä, jossa työikäiset ihmiset haukottelevat enemmän kuin vanhukset. Väsymykselle on monta syytä, mutta esittelen nyt yhden lisää. Se on ilmiö nimeltään krooninen varovaisuus. Kun psykologisia koreografioita ja varovaisuuden askelmerkkejä joutuu tarkkailemaan päivittäin, ihmisestä tulee väsynyt.

 • Mihin sinä uskot? Testaa itsesi!

  Mihin uskot?

  Mihin uskot? Mikä sinulle on elämässä tärkeätä? Mitä arvostat? Testaa itsesi! Testi perustuu professori Tatjana Schnellin pitkäaikaiseen tutkimustyöhön Innsbruckin yliopistossa.

 • Aivotutkija: Nämä viisi asiaa kaipaavat kipeimmin muutosta suomalaisessa työelämässä

  Kiire, uni, tehokkuus, tilat ja verkostotyö.

  Kun aivotutkija päästetään katselemaan suomalaista työelämää, tulee mieleen pitkä lista asioita, jotka kannattaisi muuttaa. Aloitetaan tärkeimmistä, kirjoittaa aivotutkija Minna Huotilainen blogissaan. 1. Kiire ja hoppu pois! Lyhytjänteinen asioista toiseen hyppiminen ja jatkuvat keskeytykset eivät päästä aivoja vakaviin töihin, vaan pitävät meidät lillukanvarsien parissa.