Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Ville 30 päivässä pääkuva

Volga 30 päivässä, 3/10 - Pontikkaa ja kalastusta

Ville Haapasalo ja Volga 30 päivässä, Rybinsk
Ville Haapasalo ja Volga 30 päivässä, Rybinsk volga 30 päivässä

Ville jatkaa matkaansa Laatokan maisemista Rybinskin kaupunkiin, ja pääsee viimein myös varsinaiselle reitilleen Volgan varrelle. Täällä Volga padottiin aikanaan Stalinin toimesta suureksi tekojärveksi, joka tunnetaan nykyään myös Rybinskin merenä.

Projektin taustalla oli valtava hanke, jossa Volgan vesi valjastettiin vesivoiman käyttöön, mutta sillä oli myös uhrinsa. Tekojärven alle hautautui satoja kyliä, ja yksi niistä oli 5000 asukkaan Mologa. Ville tutustuu ensi töikseen yhdeksänkymppiseen Nikolaihin, joka joutui aikoinaan muiden mologalaisten kanssa purkamaan talonsa osiin järven tieltä ja siirtämään sen uudelle asuinalueelle Rybinskiin.

Seuraavana päivänä Ville pääsee osoittamaan kunnioitustaan hukkuneen kaupungin muistolle. Tunnelma muuttuu nopeasti haikeasta hilpeäksi, kun paikalliset mummot pääsevät vauhtiin tanssilattialla. Villekään ei jää juhlinnassa sivulliseksi, vaan joutuu osalliseksi rivojen kansanlaulujen laulantaa.

Kaupungista löytyy monenlaista harrastajaa. Lasten puuseppäkoulussa tutkitaan kuinka käsityöt vaikuttavat keskittymishäiriöihin. Lähiöissä puolestaan puuhastellaan arveluttavampien askareiden, kuten pontikankeiton parissa. Pontikan kotipoltto on viime aikoina lisääntynyt Venäjällä, sillä se on halvempaa kuin vodka, ja valmistus omaan käyttöön on sallittua. Paikallinen rokkari antaa Villelle kotitekoisia keitoksiaan maisteltavaksi, kohtalokkain seurauksin.

Rybinsk on vapaasti suomennettuna nimeltään “kalakaupunki”, eikä syyttä. Kalastus on täällä voimissaan. Pontikkaepisodista toivuttuaan Ville jatkaa matkaansa Volgan reunustaa pitkin kaupungin ulkopuolelle, missä hän pääsee vesille paikallisten kalastajien kanssa. On säkkipimeää, veneen moottori ei toimi ja akkulaitteisto lilluu puoliksi vedessä, mutta se ei paikallisten tahtia hidasta.

  • Pistaasi kruunaa afgaaniriisin

    Loihdi kasviksista herkullisia piirakoita. Ohjeet täältä.

    Villen keittiö 30 minuutissa, 6/8. Afganistanilaissyntyinen Zarmina perheineen opettaa Villelle lammaspadan, kasvispiirakoiden ja mausteisen riisin valmistusta. Ruoanlaiton ohessa Ville saa kuulla Zarminan perheen monivaiheisen tien Suomeen. Katso reseptit.

  • Feijoada on brasilialaisten kansallisherkku

    Grillaa kanan sydämistä maukas alkupala. Katso ohje.

    Villen keittiö 30 minuutissa, 5/8. Pekonit poksahtelevat ja kanan sydämet marinoituvat brasilialaisvieraiden vallatessa Villen keittiön. Mariana ystävineen opettaa Villelle mustapapupadan teon ja avaa brasilialaisen grillauskulttuurin saloja. Katso reseptit.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua