Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Ville 30 päivässä pääkuva

Volga 30 päivässä, 5/10 - Happicocktaileja ja olutta

Ville Haapasalo ja Volga 30 päivässä, Tšuvassia
Ville Haapasalo ja Volga 30 päivässä, Tšuvassia volga 30 päivässä

Ville saapuu pitkän matkaamisen jälkeen Tšuvassian tasavallan pääkaupunkiin Tšeboksaryyn, missä hän yöpyy paikallisessa sanatoriossa eli parantolahotellissa. Tšuvassian maaperä on poikkeuksellisen mineraalirikas, joten tänne kehittyi jo neuvostoaikaan luonnonmukaisten hoitomuotojen ympärillä pyörivää turismia. Ville saa kananmunista apua silmätulehdukseensa, ja kokeilee muita enemmän tai vähemmän miellyttäviä hoitomuotoja.

Tšuvassit ovat turkinsukuinen kansa, joilla on oma kieli ja vahva kulttuuriperinne. Tšuvassialainen kansallisylpeys on nostanut päätään viimeisen 20 vuoden aikana. Esimerkiksi esikristilliset pakanauskomukset ovat viime aikoina muodostuneet suosituiksi. Villekin pääsee osallistumaan jo esikristillisistä ajoista harjoitettuun syysseremoniaan, ja saa itselleen pyhän nimen. Vesi on tšuvasseille tärkeä elementti. Pakanajoukko muistaa pyytää Villeäkin antamaan uhrilahjan Äiti Volgalle.

Alueelle tyypillistä on myös oluen valmistus. Ville tutustuu humalafarmin toimintaan, missä tšuvassinaiset pistävät reissumiehemme töihin. Humalasta saa alkunsa myös paikallinen kotikalja, joka on täällä suosittu juoma. Yleensä oluen valmistus on perheen naisten tehtävä. Ville vierailee tšuvassialaisessa Ibressin kylässä, missä hän hänet vastaanottaa paikallinen perhe. Mummo opastaa Villen kotikaljan valmistuksen saloihin ja perheen äiti perinteisen juhlaruuan valmistukseen. Ilta jatkuu pitkälle tšuvassialaisten kansanlaulujen siivittämänä.

 • Mauritiuslainen ruoka heijastaa historian kerrostumia

  Mauritiuslainen ruoka heijastaa historian kerrostumia

  Jakso 8/8. Ville valmistaa mauritiuslaisia herkkuja Sebastienin, Allin, Francon ja Elinan opastuksessa. Ville innostuu tanssimaan myös perinteistä orjatanssia ja maistelemaan rommia.

 • Poronverimakkara on saamelainen herkku

  Poronverimakkara on saamelainen herkku

  Jakso 7/8. Ville tutustuu saamelaiseen ruokakulttuuriin ja luonnon antimien hyödyntämiseen. Niiles-Jouni opettaa Villeä valmistamaan perinteisiä pororuokia kuten koparakeittoa ja savustettua kurppia.

 • Stout maustaa irlantilaisen lammaspadan

  Stout maustaa irlantilaisen lammaspadan

  Jakso 6/8. Ville pääsee nauttimaan irlantilaisia ostereita sekä valmistamaan Davidin stout-oluella maustettua lammaspataa. Ruoanlaiton ohessa Ville saa nauttia irlantilaisesta huumorista ja musiikista.

 • Nigerialainen häränhäntä nostaa hien pintaan

  Nigerialainen häränhäntä nostaa hien pintaan

  Jakso 5/8. Nigerialaisissa pidoissa ruokalajeja on monta eikä chiliä ei säästellä. Villen suomalais-nigerialaiset vieraat opettavat Villelle ibo-heimon kulttuuria ja ruokaperinteitä.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua