Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Ville 30 päivässä pääkuva

Volga 30 päivässä, 5/10 - Happicocktaileja ja olutta

Ville Haapasalo ja Volga 30 päivässä, Tšuvassia
Ville Haapasalo ja Volga 30 päivässä, Tšuvassia volga 30 päivässä

Ville saapuu pitkän matkaamisen jälkeen Tšuvassian tasavallan pääkaupunkiin Tšeboksaryyn, missä hän yöpyy paikallisessa sanatoriossa eli parantolahotellissa. Tšuvassian maaperä on poikkeuksellisen mineraalirikas, joten tänne kehittyi jo neuvostoaikaan luonnonmukaisten hoitomuotojen ympärillä pyörivää turismia. Ville saa kananmunista apua silmätulehdukseensa, ja kokeilee muita enemmän tai vähemmän miellyttäviä hoitomuotoja.

Tšuvassit ovat turkinsukuinen kansa, joilla on oma kieli ja vahva kulttuuriperinne. Tšuvassialainen kansallisylpeys on nostanut päätään viimeisen 20 vuoden aikana. Esimerkiksi esikristilliset pakanauskomukset ovat viime aikoina muodostuneet suosituiksi. Villekin pääsee osallistumaan jo esikristillisistä ajoista harjoitettuun syysseremoniaan, ja saa itselleen pyhän nimen. Vesi on tšuvasseille tärkeä elementti. Pakanajoukko muistaa pyytää Villeäkin antamaan uhrilahjan Äiti Volgalle.

Alueelle tyypillistä on myös oluen valmistus. Ville tutustuu humalafarmin toimintaan, missä tšuvassinaiset pistävät reissumiehemme töihin. Humalasta saa alkunsa myös paikallinen kotikalja, joka on täällä suosittu juoma. Yleensä oluen valmistus on perheen naisten tehtävä. Ville vierailee tšuvassialaisessa Ibressin kylässä, missä hän hänet vastaanottaa paikallinen perhe. Mummo opastaa Villen kotikaljan valmistuksen saloihin ja perheen äiti perinteisen juhlaruuan valmistukseen. Ilta jatkuu pitkälle tšuvassialaisten kansanlaulujen siivittämänä.

 • Pistaasi kruunaa afgaaniriisin

  Loihdi kasviksista herkullisia piirakoita. Ohjeet täältä.

  Villen keittiö 30 minuutissa, 6/8. Afganistanilaissyntyinen Zarmina perheineen opettaa Villelle lammaspadan, kasvispiirakoiden ja mausteisen riisin valmistusta. Ruoanlaiton ohessa Ville saa kuulla Zarminan perheen monivaiheisen tien Suomeen. Katso reseptit.

 • Feijoada on brasilialaisten kansallisherkku

  Grillaa kanan sydämistä maukas alkupala. Katso ohje.

  Villen keittiö 30 minuutissa, 5/8. Pekonit poksahtelevat ja kanan sydämet marinoituvat brasilialaisvieraiden vallatessa Villen keittiön. Mariana ystävineen opettaa Villelle mustapapupadan teon ja avaa brasilialaisen grillauskulttuurin saloja. Katso reseptit.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Roope Latvala - selkäänpuukotettu mies

  Miksi Roope Latvala lähti Children of Bodomista?

  Stonessa uransa aloittanut Roope Latvala on Suomen ehkä paras metallikitaristi. Tällä hetkellä hänen palveluksensa eivät kuitenkaan kelpaa kenellekään ja jopa vanhat ystävät ovat kääntäneet hänelle selkänsä. Alamäki alkoi keväällä 2015, jolloin Latvalan kerrottiin lähteneen Children of Bodomista. Se on Latvalan mukaan paskapuhetta. Nyt hän kertoo, mitä oikeasti tapahtui.

 • Suomen ainoa Miss Maailma Marita Lindahl on kuollut – lue puolison koskettava kirje

  Vuoden 1957 Miss Maailma, Marita Lindahl, on kuollut.

  Vuoden 1957 Miss Maailma, Marita Lindahl, on kuollut. Lindahl kuoli 21.3.2017. Hänen kuolemastaan ei ole tätä ennen kerrottu julkisuudessa lähiomaisten toiveesta, myöskään kuolinilmoitusta ei julkaistu. Muutama viikko sitten kävi ilmi, että Lindahlin puoliso Martti Kirsitie oli kirjoittanut kirjeen kuolleelle puolisolleen. KulttuuriCocktail sai kirjeen luettavakseen ja luvan julkaista sen.

 • Knalleja, sateenvarjoja, loitsuja ja olviretkeä - radiodraamaa keskikesän juhlaan

  Radiodraaman juhannuspaketissa useita toivekuunnelmia

  Hellii juhannuksena helle tai piinaa sade ja savuava grilli, voivat radiodraaman ystävät uppoutua kuunnelmien maailmaan. Seikkaile Knallin ja sateenvarjon kanssa New Yorkin alamaailmassa, noitien kera juhannustanhuvilla ja selvitä hukkuneen miehen kohtalo komisario Vahtosen kanssa.