Hyppää pääsisältöön

Joulusoijaa pukkaa – mutta muistatko myös nämä YleX:n joulubiisit?

Joulu ilman YleX:n joulukappaletta on kuin Elastinen ilman hymyä..

Joulusoija 2015

YleX:n ensimmäinen joulubiisi julkaistiin jo vuonna 2003. Tänä vuonna julkaistu Joulusoija on kaikkiaan kymmenes YleX:n joulu- tai pikkujoulukappale.

Joulusoija on muuten ihan älyttömän hyvä kappale.  Voit käydä kuuntelemassa sen täältä.

Historian ensimmäinen YleX:n joulubiisi oli nimeltään Mä en halua jättää sua jouluna. Biisin taustapiruna – kuten jokaisen YleX:n joulubiisin kohdalla – hääräsi YleX:llä aiemmin juontajana työskennellyt Juha Lahti.

- En edes muista, miksi tehtiin tämä ensimmäinen kappale. Yhtäkkiä saatiin soitettua se jossain ja se soi muutamia kertoja YleX:llä sinä jouluna, Lahti sanoo.

Lahden mukaan Mä en halua jättää sua jouluna on kaikkein surullisin YleX:n joulukappaleista.

Vuoden 2004 joulubiisi oli Paras joululahja. Lahden mukaan kappale on ikonisin YleX:n joulubiiseistä – lähinnä sen vuoksi, että siinä pyydetään joululahjaksi rahaa. Lahti kertoo, että video kiertää edelleen joulun alla sosiaalisessa mediassa.

- Tosi moni muistaa kappaleen, koska sen video on niin törkeä. Mutta tämä on YleX:n paras joulukappale. Se summaa kaikki joulubiisit yhteen, Lahti sanoo.

Paras? Höpö höpö. Joulusoija  on parempi.

Kuuntele Paras joululahja ja tsekkaa biisin musavideo täältä.

Vuoden 2005 joulubiisi Maksullinen pukki oli ensimmäinen, joka noteerattiin suuremmin suomalaisessa musakentässä. Kappale nousi sinkkulistan sijalle seitsemän.

Vuonna 2006 YleX ja Juha Lahti testasivat musiikillisia rajojaan. Lahden oli tarkoitus tehdä ska-henkinen joulubiisi, Joulukiusaaja.

- En ollut koskaan tehnyt ska-musaa, joten kämmäsin sen, säveltäjä sanoo.

Kappale on Lahden mukaan miksattu jokseenkin heikosti. Pientä lohtua tuo kappaleessa mukana ollut lapsikuoro Helsingin Munkkivuoren ala-asteelta.

Kuuntele Joulukiusaaja ja katso kappaleen musavideo täältä.

Vuoden 2007 joulukappale Korvatunturi on Lahden mukaan YleX:n joulubiisien isoin tuotanto, ja sen kuulee. Kappaleen tekemiseen meni yli kaksi kuukautta. Lahti on tyytyväinen biisin musiikilliseen antiin, mutta sanomaan ei.

- Siinä ei ole mitään vitsiä. Ainoa läppä on Peltsin puheosuudessa biisin keskellä. Lahti sanoo.

Vuosina 2009 ja 2010 YleX julkaisi joulubiisien sijaan pikkujoulubiisit Radio Millennium -ohjelmaosioon. Vuoden 2009 biisi pohjautuu Yön Rakkaus on lumivalkoinen -kappaleeseen (Lumivalkoinen) ja vuoden 2010 Vicky Rostin Sata Salamaa -biisiin (Pikkujoulut).

- Nämä molemmat ovat tosi hyviä biisejä, Lahti vakuuttaa.

Kuuntele Lumivalkoinen-kappale ja katso biisin musavideo täältä.

Kuuntele Pikkujoulut-kappale ja katso biisin musavideo täältä.

Vuonna 2011 YleX julkaisi Joulun ihme -joulubiisin. Tuolloin kappaletta ei tilattu, vaan Lahti ja Juuso Myllyrinne päättivät, että voisi taas tehdä joulukappaleen.

- Keräännyttiin juomaan ja tehtiin biisi, Lahti sanoo.

Kuuntele biisi täältä.

Vuoden 2013 joulubiisi Joulusinkku osoittautui valtavaksi hitiksi. Kappaleen musiikkivideota on katsottu YouTubesta yli 570 000 kertaa. Biisin musavideolla on messissä Musta Barbaari, joka veti Mäkkärin kanssa punnerruskilpailun videon lopulla. Kisan voitti hän, joka on salilla eka ja salilla vika.

Vuoden 2015 kovin jouluhitti on YleX:n Joulusoija. Joulusoija on Lahden mukaan sanoituksellisesti ja musiikillisesti onnistunut. Totta kai se on, sillä biisin sanoituksesta vastasivat YleX:n juontajat Jenni "Jenspa" Poikelus ja Juuso "Köpi" Kallio.

Ainoa ongelma koettiin lauluäänten miksaamisessa: Lahden mukaan YleX:llä on tänä vuonna ylivoimaisesti surkeimmat laulajat.

- Te ette ole edes kuulleet Tommin ja Samuelin laulun alkuperäisversioita. He laulavat ihan päin seiniä. Lopullisessa kappaleessa kaksikon ääniin on käytetty sekä autotunea että melodyneä.

Mutta samapa tuo, sillä pääasia on se, että kappale on aivan huikean hyvä.

Lue myös:

Roope Salminen, Antti Tuisku – kuinka monta artistia löydät Joulusoijan lyriikoista?