Hyppää pääsisältöön

Joulun uudet maut

Kuusijuhlan joulutietäjien joulureseptit

Joulutietäjät Antti Kauppinen ja Paavo Halonen loivat uusia makuja suomalaiseen jouluun.

Punajuuripesto

Keitetty keskikokoinen punajuuri
Puolikas raaka punajuuri
3 rkl parmesaania
3 rkl pinjansiemeniä
2 dl silputtua sileälehtistä persiljaa
Kynsi valkosipulia
Mustapippuria myllystä
0,5 tl suolaa
0,5 tl juustokuminaa
5 öljyyn säilöttyä aurinkokuivattua tomaattia
2 rkl sitruunanmehua
Oliiviöljyä

Laita kaikki aineet korkeareunaiseen kulhoon. Jauha massa tasaiseksi sauvasekoittimella. Lisää oliiviöljyä tarpeen mukaan. Mikäli syöt peston pastan kanssa, käytä enemmän öljyä. Jos taas käytät peston leivän päällä, jätä massa tukevammaksi.

Georgialaiset munakoiso-satsivit

2 keskikokoista munakoisoa
300g saksanpähkinöiden sisuksia
3 valkosipulin kynttä
1tl jauhettua korianteria
1 tl paprikajauhetta
1/3 tl neilikkaa
1,5 dl öljyä
3 rkl etikkaa
Nippu tuoretta korianteria
Suolaa maun mukaan
Kourallinen granaattiomenan siemeniä
Paistamiseen auringonkukkaöljyä

Leikkaa munakoisot pitkittäissuunnassa puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi. Itketä munakoisot. Se tapahtuu asettamalla munakoisot isolle vadille ja ripottelemalla niiden päälle suolaa. Tunnin kuluttua on munakoisojen pinnalle noussut vettä. Kuivaa vesi pois talouspaperilla. Käännä munakoisot ja tee sama toiselle puolelle.

Paista munakoisopalat paljossa öljyssä molemmilta puolilta. Kun palat ovat saaneet hiukan väriä, nosta ne lautaselle viilentymään.

Jauha saksanpähkinät. Puristele joukkoon valkosipulit, mausta, suolaa ja sekoita etikan ja öljyn kanssa tahnaksi. Lisää saksilla hienonnettu korianterinippu massaan.

Levitä täytettä jokaisen munakoison pinnalle ja käännä rullalle. Kokoa rullat keoksi ja laita astia jääkaappiin hiukan vinoon, näin rullista valuu ylimääräinen öljy ulos. Muista välillä käydä kuivaamassa astian alapäähän kerääntynyt öljy pois.

Rullat ovat sitä parempia, mitä pidempään niiden annat vetäytyä. Vuorokausi-kolme on suositeltavaa. Useimmiten rullat tulee kuitenkin syötyä kolmen tunnin sisällä valmistumisesta.

Kun laitat munakoisosatsivit tarjolle, pirskottele niiden päälle granaattiomenan siemeniä perigeorgialaiseen tyyliin.


Kuusijuhla keittiö




Kuusijuhla keittiö
Kuva: Yle / Elina Toivonen
kuusijuhla studio keittiö

Tulinen lanttusalaatti

300 g lanttua
2 porkkanaa
1 chilipalko
1 valkosipuli
Rasiallinen kirsikkatomaatteja
2 rkl limen mehua
1 rkl punaista karritahnaa
1 rkl kalakastiketta
1 rkl ruokosokeria
1 dl suolapähkinöitä

Kuori ja raasta lanttu sekä porkkana. Halkaise chilipalko ja poista siemenet. Leikkaa chili pieneksi. Purista valkosipuli. Puolita kirsikkatomaatit. Yhdistä kalakastike, limen mehu, karritahna, ja ruokosokeri kastikkeeksi. Sekoita kaikki aineet. Puristele salaattia käsissä niin, että lantun nesteet lähtevät liikkeelle. Anna salaatin vetäytyä jääkaapissa useamman tunnin. Ripottele tarjoiltaessa salaatin päälle suolapähkinöitä.

Rocky road

3 dl saksanpähkinärouhetta
1 rkl voita
500 g (tummaa, maito- tai valko-) suklaata
1 prk kondensoitua maitoa
1 rkl vaniljasokeria
3 dl vaahtokarkkia

Rouhi saksanpähkinä. Saksi vaahtokarkit pieniksi paloiksi. Paahda pähkinämurskaa hetki kattilan pohjalla. Lisää voi ja anna sulaa. Lisää suklaa paloina, kondensoitu maito ja vaniljasokeri. Sekoita lämpimässä, kunnes suklaa on sulanut. Lisää vaahtokarkit. Kaada karkkimassa voipaperin päälle. Tasoita halutun paksuiseksi ja laita kylmään kovettumaan. Leikkaa terävällä veitsellä paloiksi.

Mustaherukkamarmeladit

4 dl mustaherukoita
6 dl vettä

Keitä marjoja vedessä noin kymmenen minuuttia kunnes marja menettävät värinsä ja vesi on muuttunut tummaksi. Siivilöi marjat pois.

5 dl keitinvettä
15 g agar agaria
4 dl sokeria
1 tl viinihappoa
Sokeria sokeroimiseen

Lämmitä keitinvettä ja agar agaria kunnes jauhe alkaa häviämään ja nesteestä tulee läpinäkyvämpää. Lisää sokeri ja anna kiehahtaa. Sekoita hiljakseen koko lämmittämisen ajan. Lisää lopuksi viinihappo. Anna massan hyytyä kylmässä, kunnes hyytelö alkaa kovettumaan kattilan reunoille. Kaada vuokaan leivinpaperin päälle ja anna jähmettyä viileässä pari tuntia.
Leikkaa marmeladi sopiviksi paloiksi ja pyörittele palat sokerissa. Säilytä kuivassa paikassa.

Ihantolan suklaatryffelit

2 dl kuohukermaa
0,5 dl sokeria
300 g suklaata, puolet talous ja puolet tummaa
50 g voita
1 rkl konjakkia

Päälle:
300 g tummaa suklaata
Kaakaojauhetta

Kiehauta kuohukerma, ota kattila pois liedeltä ja lisää sokeri, suklaa, voi ja konjakki. Sekoita, kunnes massa on tasaista. Laita kylmään viilenemään. Kun massa on kovettunut, muotoile siitä halutun kokoisia palloja leivinpaperin päälle ja laita ne pakkaseen kovettumaan. Sulata päällissuklaa vesihauteessa. Käytä pallot pikkulusikoiden avulla nopeasti sulassa suklaassa. Varmista, että suklaapäällystä tulee sydämen kaikille puolille. Pistä tryffelit takaisin pakkaseen kovettumaan. Laita kaakaojauhetta kakkulautaselle. Pyöritä tryffelit kaakaojauheessa. Säilytä viileässä.

Conditum paradoxum (muinaisroomalaisten hehkuviini)

3/4 dl hunajaa
2 tl maustepippurin siemeniä
2 tl kuivattua laventelia
Hyppysellinen sahramia
0,75 litraa punaviiniä

Sekoita mausteet punaviiniin ja kuumenna kiehuvaksi, mutta älä anna kiehua. Anna maustua puolisen tuntia.

Coquito (puertoricolainen joulutoti)

1 litra kookosmaitoa
4 dl rommia
Säilykepurkillinen kondensoitua maitoa
4 munan keltuaista
1 tl vaniljasokeria
Muskottipähkinää

Vatkaa keltuaiset vaahdoksi, sekoita joukkoon loput aineet. Vatkaa kuohkeaksi. Tarjoa pienistä laseista jääpalan kanssa. Raasta päälle hiukan muskottipähkinää.

Teksti: Tietokirjailija ja joulun erikoisasiantuntija Antti Kauppinen