Hyppää pääsisältöön

Tylsää joululomalla? Aloita näiden sarjojen seuraaminen välipäivinä

YleX esittelee kahdeksan tv-sarjaa, jotka voit ottaa haltuun eri suoratoistopalveluista. Miltä kuulostaa esimerkiksi sarja salapoliisista, joka ratkaisee rikoksia hajuaistinsa avulla?

Jouluna on aikaa ottaa haltuun Downton Abbey, Nuuskija ja Game of Thrones. // Kuva: Yle

Vihdoinkin on voi maata sohvalla, syödä suklaata ja uppoutua hyvien sarjojen maailmaan. Joululoma on täydellistä aikaa kiriä kaverit kiinni sarjatietoudessa tai löytää uusi suosikkisarja.

Tässä kahdeksan tärppiä lomalököilyyn!

1. Downton Abbey

Jos tykkäät tästä: Ylpeys ja ennakkoluulo

Netflix, 5 kautta.

Downton Abbey on sarja, jota voi katsella yhdessä vanhempien kanssa ilman kiusallisia hiljaisuuksia. Siis täydellinen joulunviettosarja! Downtonin kartanon aatelisperheen ja heidän palveluskuntansa elää keskellä 1910–20-luvun pukuloistoa, ja heidän arkensa on kiehtovaa katsottavaa. Sarjaa seuratessa huomaa, että ihmisten ongelmat pysyvät vuosikymmenistä toiseen samanlaisina. Parisuhdehuolet ja perheen sisäiset kärhämät ovat ajattomia. Sarjan kuudennella kaudella kartanon palveluskunnassa käydään yt-neuvotteluja.

2. Velvet – muotitalon tarina

Jos tykkäät tästä: Mr. Selfridge, Downton Abbey

Yle Areena, 1. ja 2. kausi, alkaen 21.12.

Espanjalainen draamasarja Velvet sijoittuu 1950–60-luvulle. Sarja kertoo yhdestä Espanjan hienoimmista tavarataloista. Velvetillä on hyvin perinteiset historiallisen draaman ainekset: sen kantavia teemoja ovat muuttuva yhteiskunta, sukupolvien väliset ristiriidat ja arjen raadollisuus. Velvet on saippuasarjamaisempi kuin klassisen tyylikäs Downton Abbey. Sarjan pääjuonena kulkee rikkaan pojan ja köyhän tytön rakkaustarina.

Velvetin päähenkilöinä nähdään Ana (Paula Echevarría) ja Alberto (Miguel Ángel Silvestre). // Kuva: Yle

3. Extras

Jos tykkäät tästä: Konttori

Netflix, 2 kautta.

BBC ja HBO tuottivat yhdessä kaksi kautta mustaa huumoria ja tilannekomiikkaa tihkuvaa Extrasia. Ricky Gervais esittää näyttelijäksi hinkuvaa Andya, joka on jumittunut kuvausavustajan hommiin. Jokaisessa jaksossa esiintyy myös kuuluisa näyttelijä omana itsenään. Miltä näyttää Ben Stillerin ohjaama diippi sotadraama? Miksi Orlando Bloom puhuu jatkuvasti Johnny Deppistä?

4. Nuuskija

Jos tykkäät tästä: Uusi Sherlock

Yle Areena, 1. kausi, alkaen 3.1.2016

Nuuskija on venäjänkielinen jännityssarja, jota luonnehditaan Ukrainan vastineeksi brittisarjalle Uusi Sherlock. Sarjan päähenkilö on nimeltään Nuuskija, jolla on sherlockmaisia kykyjä. Nuuskija pystyy erottamaan kaikki maailman hajut ja tuoksut sekä tunnistamaan, milloin ne tuntuvat väärässä yhteydessä. Nuuskija käyttää kykyjään tietysti rikosten ratkaisemiseen. Vaikka Nuuskija kuulostaa parodialta Sherlockin seikkailuista, sitä se ei ole. Sarjasta on tullut katsojamenestys sekä Ukrainassa että Venäjällä, ja sen toinen tuotantokausi on tekeillä.

Nuuskija (Kirill Kärö) työssään. // Kuva: Yle

5. Downshiftaajat

Jos tykkäät tästä: Kimmo

Elisa Viihde, 1. kausi.

Elisa Viihteen alkuperäissarja keskittyy kahden ystäväpariskunnan elämään, joista toinen joutuu taloudelliseen ahdinkoon. Vauraan elämän kulissia pidetään yllä "downshiftaamalla". Downshiftaajien rooleissa on suomalaisten näyttelijöiden kärkinimiä, muun muassa Mikko Leppilampi, Niina Lahtinen ja Iina Kuustonen. Downshiftaajat on ehdolla Kultainen Venla -palkinnon saajaksi. Sarja tulee Ylen ohjelmistoon ensi vuoden syksyllä.

6. Narcos

Jos tykkäät tästä: True Detective

Netflix, 1. kausi.

Yksi syksyn puhutuimmista sarjoista on ollut Kolumbian huumebisneksestä kertova Narcos. Sarja kuvaa vaikutusvaltaisen huumepomo Pablo Escobarin tarinaa. Narcosista tekee mielenkiintoisen sen totuuspohja: Escobar oli oikeasti Kolumbian ja Yhdysvaltojen huumemarkkinoita hallinnut moguli. Narcoksesta oli tarkoitus tehdä vain yksi kausi, mutta Netflix tilasi pian jatkoa sarjalle. Kritiikot ovat ylistäneet muun muassa sarjan tapaa yhdistellä aitoa kuvamateriaalia kerrontaan.

Pablo Escobaria näyttelee brasilialainen Wagner Moura. // Kuva: Netflix

7. Battle Creek

Jos tykkäät tästä: Rockfordin paperit, Graceland

Viaplay, 1. kausi.

Battle Creek on CBS:n poliisidraama. Sarjalle asetettiin kovat odotukset, sillä sen loi kulttisarja Breaking Badista vastannut Vince Gilligan. Sarjassa kaksi keskenään hyvin erilaista poliisia taistelee rikollisuutta vastaan Battle Creekin kaupungissa. Battle Creek oli Gilliganin ensimmäinen sarja Breaking Badin jälkeen, ja korkeiden paineiden alla se floppasi kaupallisesti. Huono menestys johti siihen, että CBS peruutti seuraavat kaudet. Katso itse, alittiko Gilligan itsensä todella niin pahasti kuin tv-yhtiö arvioi.

8. Game of Thrones

Jos tykkäät tästä: Sopranos

HBO Nordic, 5 kautta.

Game of Thrones on ollut viime vuosien seuratuimpia sarjoja, jonka ympärille on muodostunut aktiivinen faniyhteisö. Palkitun kirjailijan George R.R. Martinin teoksiin perustuva Game of Thrones sijoittuu mystiseen Westerosiin. Ensi keväänä HBO julkaisee sarjan kuudennen kauden, joten keväällä Game of Thronesista puhuvat suurin piirtein kaikki. Siksi kannattaa tutustua Game of Thronesin fantasiamaailmaan viimeistään nyt.

Game of Thrones jatkuu viidennen kauden jaksoilla. // Kuva: Yle

Lue myös:

Kaikki puhuvat alkuperäissarjoista – mutta miksi ne ovat niin suosittuja?

Syksyn sarjahitti Narcos kertoo legendaarisen huumepomon tarinan: Tiesitkö näitä asioita Pablo Escobarista?

Turha yrittää puijata meitä, tv-käsikirjoittajat – nettiaikana katsojan sumuttaminen on yhä vaikeampaa