Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Lomapäivien sovelluksia mobiililaitteisiin

Älypuhelin ja sovellusikoneja, grafiikka
Älypuhelin ja sovellusikoneja, grafiikka Kuva: Shutterstock/aniwhite kuningaskuluttaja

Arkielämässä mennään monesti lujaa, tehdään töitä ja käydään koulua. Lomalla tätä pitää tietenkin tasapainottaa viihteellä, höpsöttelyllä ja liikunnalla.

Mobiililaitteiden sovellukset tarjoavat mainioita mahdollisuuksia näihin kaikkiin. Tässä muutamia vinkkejä hauskoihin sovelluksiin.

Periscope innostaa suomalaisia elämään muiden hetkessä

periscope
Suomesta löytyy heti Periscopella suoraa tekeviä ihmisiä. periscope periscope

Periscope on ollut loppuvuodesta Applen ja Googlen sovelluskauppojen ilmaisohjelmien ykkönen, mikä kertoo siitä, että suomalaiset ovat vihdoin löytäneet suoran videolähetyksen hauskuuden. Maaliskuun lopulla alunperin julkaistun sovelluksen avulla voi helposti lähettää suoraa videota mistä tahansa omalla kännykällään. Samalla voi lukea katselijoiden kommentteja lähetyksestä sekä tarjota kaikki tämä vielä myöhemmin uudelleen katsottavaksi vuorokauden ajaksi.

Suorasta lähetyksestä voi vinkata Twitterissä sekä hakemalla katsottavaa suoraan sovelluksesta sijainnin perusteella. Viihteellisten höpöjuttujen lisäksi Periscopea on käytetty vuoden isojen uutistapahtumien aikana onnistuneesti myös tiedonvälittäjänä, mikä korostaa sovelluksen arvoa entisestään.

Periscope on ladattavissa Androidille ja iOS:lle ilmaiseksi.

Finland Emojis auttaa viestimään kuin tosi suomalainen

finland emojis
Suomalaisuutta voi korostaa myös ainutlaatuisilla emojeilla mm. saunomisesta. finland emojis finland emojis

Virallinen Suomi otti Japanista kotoisin olevat emojit eli kuvalliset symbolit haltuun joulukuun alussa. Suomi julkaisi ensimmäisenä maana maailmassa omat emojit, jotka kuvaavat suomalaisia tunteita ja perinteitä. Mukana ovat tietysti meille tärkeät hevimusiikki, sauna, Suomen ja Ruotsin jatkuva taistelu, kännykkä, karjalanpiirakka, joulupukki, villasukat ja kahvi. Mukana on runsaat 30 emojia.

Mikä sen parempi tapa kommunikoida kavereiden kanssa pikaviesteissä, sosiaalisessa mediassa ja missä tahansa ympäri maailmaa, kuin ottaa omaan emojivalikoimaan mukaan myös suomalainen perinnemaisema.
Emojit saa käyttöön lataamalla Finland Emojis -sovelluksen ja toimimalla sen antamien ohjeiden mukaisesti uuden näppäimistön asentamiseksi puhelimeen.

Suomiemojit saa ilmaiseksi sekä Androidille että iOS:lle.

Youcam Makeup Makeover

youcam makeup
Kevyen kenttämeikin saa hetkessä virtuaalikasvoihin. youcam makeup youcam makeup

Meikkaamista virtuaalisesti, kukapa ei siitä tykkäisi! Nuorten tyttöjen lempisovellukseksi noussut Youcam Makeup Makeover on vahvistamattomien huhujen mukaan kerännyt yllättävää huomiota myös poikien saunailloissa. Miksipä ei - onhan muodonmuutos kiinnostanut ihmisiä jo vuosisatojen ajan.

Youcam Makeup Makeoverissa on näppärä kasvojentunnistus, mikä helpottaa meikin ja hiusten tekemisen joko reaaliajassa kameran edessä seisovalle ihmiselle tai aiemmin otettuihin selfiekuviin.
Sovelluksella voi muun muassa säätää ihon laatua, lisätä poskipunaa, poistaa kiiltoa, värjätä ja muotoilla hiuksia sekä tietysti lisätä huulipunaa, meikata silmät ja huoltaa kulmakarvat. Myös hampaiden valkaisu onnistuu.

Ilmainen sovellus on tarjolla Androidille ja iOS:lle.

Fallout Shelter saa nauttimaan maailmanlopusta

fallout shelter
Laskeumasuojan johtajana tehtävänäsi on huolehtia energiasta, ruoasta ja muista tärkeistä asioista. fallout shelter fallout shelter

Fallout Shelterin lähtökohta saattaa kuulostaa joistakin hurjalle. Pelaaja on ydinlaskeumasuojan johtaja, jonka tehtävänä on pitää ns. pyörät pyörimässä. Suojaa pitää kasvattaa rakentamalla lisää asuintiloja, puhdistamoita, voimaloita ja muuta tarpeellista.

Suoja toimii tietysti energialla, ihmiset tarvitsevat ruokaa ja vettä, eikä kaikkea ole käytössä ylenpalttisesti. Laskeumasuojan asukasmäärää pitää osata säännöstellä resursseihin sopivaksi, joten parinmuodostus on osa peliä. Kaikki vaikuttaa kaikkeen ja tekee pelistäkin haastavaa ja hauskaa.

Kaikki ei kuitenkaan hoidu suojan sisäpuolella. Ulkopuolella mutantit kansoittavat mennyttä maailmaa, josta suojassa asuvien pitää aika ajoin noutaa tarvikkeita.

Fallout Shelter on ilmainen, mutta se tarjoaa lisäostoksia pelin sisällä. Se on ladattavissa iOS:lle ja Androidille.

Lara Croft Go

lara croft go
Seikkailijanaisten ykkönen Lara Croft on taas pulassa. lara croft go lara croft go

Maailmankuuluun pelisarjaan liittyvä vuoropohjainen pulmanratkontapeli Lara Croft Go sijoittuu kadonneeseen sivilisaatioon, jossa pelaajan pitää seikkailijatar Croftia ohjaamalla ratkoa Venomin kuningattaren myyttinen salaisuus. Matkalla löytyy tuttuun tapaan salaisuuksia ja viekkaita ansoja.

Yksinkertaisella pyyhkäisyihin perustuvalla pelimekanismilla toimiva peli valloittaa grafiikallaan ja äänimaisemallaan. Pelikentissä on valmiita reittejä, joita pitkin pelaaja voi edetä omalla vuorollaan, samalla kun vastustajat, kuten käärmeet, hämähäkit ja liskot, tietysti etenevät vuorollaan omia reittejään. Syvyttä on enemmän kuin samantyyppisessä Hitman Go -pelissä, sillä nyt mukana on myös portaita, jyrkänteitä ja kiipeiltäviä maastoja.

Nerokkaimmin liikkunut nousee tietysti haasteen hallitsijaksi. Haastetta on riittävästi, sillä kuuteen jaksoon jaetussa pelissä on yli 100 pulmaa ratkottavaksi.

Lara Croft Go maksaa 4,99 euroa ja sen saatavilla Androidille, iOS:lle ja Windows Phonelle. Sisäisillä ostoilla voi hankkia vinkkejä pulmien ratkomiseen.

Yoogaia tuo treenisalin kotiin

yoogaia
Yoogaian avulla voi hoitaa kehoaan omassa olohuoneessa. yoogaia yoogaia

Kotimainen Yoogaia on maailman ensimmäinen interaktiivinen nettijoogastudio, joka toimii näppärästi sovelluksen kautta. Jos arjen tuoksinassa ei ole aikaa lähteä tunnille, voi joogan, pilateksen ja muun kehonhuoltotarpeen hoitaa iPadille ja iPhonella. Naispuoliset tuttavat ovat innostuneet tähän. Yoogaia on valittu App Storessa tämän vuoden parhaimpien sovellusten joukkoon. Se valittiin parhaaksi myös Kuningaskuluttajan kolmen kovan testissä.

Yoogaiassa voi osallistua tunnille reaaliajassa, jolloin ohjaaja antaa palautetta kameran välityksellä. Toinen vaihtoehto on katsoa nauhoitettu tunti, jos reaaliaikainen osallistuminen ei ole mahdollista. Halutessaan tunnit voi ladata myös laitteeseen, jolloin harjoittelu onnistuu vaikka ulkomailla, jossa nettiä ei ole käytössä tai se on kallista.

Yoogaia välittää tunteja Lontoosta, Helsingistä ja Hongkongista, joten joogatunteja on tarjolla hyvin vaihteleviin kelloaikoihin. Koska opettajat ovat oikeita ihmisiä, joille pitää myös maksaa palkkaa, on palvelun jatkuva käyttö tietenkin maksullista, alkaen 9,99 euroa kuussa. Kokeilla voi ilmaiseksi 7 päivän ajan.

Yoogaia on ladattavissa iOS:lle ja se on tulossa tammikuussa myös Androidille. Tunteja voi ostaa suoraan sovelluksesta halutessaan.

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

  Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

  Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.