Hyppää pääsisältöön

Testaa kielitaitosi: osaatko suomea parin tuhannen vuoden takaa?

Tiedätkö esimerkiksi, mitä tarkoittaa Kussa oravata nouδakmek?

Opiskelijoita Helsingin yliopiston kirjastossa. // Kuva: Yle

Jokainen osaa puhua omaa äidinkieltään, mutta oman äidinkielen vanhat kantamuodot voivat olla täysin käsittämättömiä. Näin on myös suomen kielen kohdalla: kieli on muuttunut vuosisatojen -ja tuhansien saatossa niin paljon, että jo 1800-luvun suomalaisella olisi vaikeuksia ymmärtää nykysuomea, muistuttavat Yle Uutisten haastattelemat kielentutkijat.

Pari tuhatta vuotta sitten Suomenlahden rannikolla puhuttiin kieltä, jota kutsutaan nykyään myöhäiskantasuomeksi. Suomen ja kaikkien sen sukukielten alkulähteenä pidetään uralilaista kantakieltä, jota puhuttiin kuutisentuhatta vuotta sitten.

Sen jälkeen suomeen on tullut paljon uutta ja vaikutteita muista lähialueilla puhutuista kielistä. Vanhaa on myös jäänyt pois, mutta esimerkiksi sijamuotojen päätteet ja omistusliite ovat ikivanhoja piirteitä.

Testaa, onko myöhäiskantasuomessa mitään ymmärrettävää! Pääset Yle Uutisten testiin tästä.