Hyppää pääsisältöön

Miksi takkatulta jaksaa tuijottaa loputtomiin?

tuli
tuli tuli

Nuotiota tai takkatulta voi tuijottaa lähes loputtomasti. Miksi tulen liekki kiehtoo meitä niin paljon? Siihen löytyy syynsä myös evoluutiosta.

Alabaman yliopiston tutkijat selvittivät sitä, mitä tapahtuu ihmisessä, kun hän katselee takkatulta. Tutkimukseen osallistui peräti 226 koehenkilöä, joiden verenpainetta tutkimuksen aikana seurattiin.

Henkilöt katselivat takkatulta, joka tässä tutkimuksessa ei edes ollut ”aito”, vaan tuijotus kohdistui videolta näytettävään tuleen, ritinän ja ratinan kuuluessa ääniraidalta.

Jopa tässä "ei-niin-kodikkaassa" tutkimustilanteessa havaittiin, että tulen tuijotus laski koehenkilöiden verenpainetta nopeasti, keskimäärin viidellä prosentilla. Niillä, jotka katsoivat videota pidempään, paine laski jopa enemmän.

Tulen katsomisen kiehtovuus selittyy siis ainakin osin tällä stressiä laskevalla selkeällä vaikuksella.

Mutta miksi evoluutio on suosinut tämän ominaisuuden valikoitumista ihmiselle? Varmaa syytä on vaikea todistaa, mutta evoluutiopsykologeilla on tarjota vaihtoehtoja. Viehtymys tuleen on ollut ominaisuus, josta on ollut paljon hyötyä.

Esi-isiemme tiedetään käyttäneen tulta jo noin 1,9 miljoonaa vuotta sitten. Se tarjosi mahdollisuuksia ruoanlaittoon, lämpöä ja turvallisuutta sekä ennen kaikkea se pidensi aktiivisen ajan määrää vuorokaudessa, mikä kehitti myös aivoja. Antropologi Richard Wrangham on jopa väittänyt, että moderni ihminen ei olisi koskaan syntynyt ilman tulen käyttöä.

Mainittujen asioiden lisäksi tuli tarjosi mahdollisuuden syödä parempaa ravintoa, sillä ruoan kypsentäminen mahdollisti niidenkin ruokien syömisen, johon mitättömän pienet hampaamme eivät olisi muuten pystyneet. Lisäksi suuri vaikutus oli unen laatuun. Apinoiden tiedetään nukkuvan REM-unta vain noin 15 prosenttia nukkumisajastaan, kun ihmisillä sitä on peräti 25 prosenttia uniajasta. Juuri tulen tuoma turva ja lämpö mahdollistivat tämän.

Linkkejä:
Why Sitting By The Fire Is The Best!

Fire Good. Make Human Inspiration Happen.

Hämmästy maailmasta -palstalla kuratoidaan linkkejä kiinnostaviin tiedeartikkeleihin ja tutkimustuloksiin ympäri maailmaa.

Hämmästy maailmasta räjähdys
Hämmästy maailmasta räjähdys Kuva: Katariina Hirvonen hämmästy maailmasta räjähdys
Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Tiede

  • Näin Kerttu oppii uuden taidon – kana on avain kaikkien eläinten kouluttamiseen

    Kanojen avulla koulutustekniikka hioutuu tarkaksi.

    Näin Kerttu oppii uuden taidon – kana on avain kaikkien eläinten kouluttamiseen Tässä on Kerttu, ihan tavallinen kotkottaja Nurmijärveltä. Sillä on kenties kananaivot – mutta niillä pystyy upeisiin suorituksiin. Katso vaikka! Rohkean luonteensa ansiosta Kerttu on saanut töitä läheisen Koirakoulu Vision kanakursseilta, kuten muutamat muut reippaat lajitoverinsa.

  • Isovanhempiemme huonot kokemukset voivat näkyä geenitasolla epigeneettisinä vaikutuksina jopa kolmanteen sukupolveen saakka

    Perimän epigenomi muuttuu ympäristön vaikutuksesta.

    Ihminen on kuin perimänsä. Geenimme ovat määrätty syntymähetkellä eivätkä ne muutu elämän aikana. Mutta miltä kuulostaa ajatus, että isoisäsi tai isoäitisi huonot elämäntavat ja kokemukset tulisivatkin näkyviin elämässäsi? Kenties suurempana riskinä vaikka 2-tyypin diabetekselle, sydän- ja verisuonitaudeille tai psyykkisille häiriöille.

Uusimmat sisällöt - Tiede