Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Elävän arkiston blogi pääkuva

Poliittinen satiiri ja musiikkiohjelmat kruunasivat Elävän arkiston vuoden 2015

Hittimittarin vappuohjelmaa juontava Mikko Alatalo kohottaa maljan päässään kolmionmuotoiset värikkäät silmälasit.
Kippis teille käyttäjämme! Kippis myös Mikko Alatalon hienoille laseille Hittimittari-ohjelmassa. Hittimittarin vappuohjelmaa juontava Mikko Alatalo kohottaa maljan päässään kolmionmuotoiset värikkäät silmälasit. Kuva: Antero Tenhunen/Yle mikko alatalo

Vuosi 2015 on melkein loppuun kulunut. Hyvää uutta vuotta vaan siis kaikille! Elävälle arkistolle 2015 oli musiikkiohjelmien vuosi. Keväällä julkaisimme valtavat paketit maratonkatsottavaa euroviisufaneille, kesällä runsaasti kasarimusiikista innostuville ja syksymme täyttyi 1990-luvun myydyimmistä levyistä. Toimme uutuutena nähtäväksenne myös kokonaisia elokuvia, kun Areenassa julkaistiin joukko vanhoja Fennada-filmejä. Eniten teitä verkkokansaa kiinnosti kuitenkin poliittinen satiiri.

Vaikka Elävä arkisto julkaisi vuoden aikana kattavia kokonaisten ohjelmien paketteja, pitkin vuotta jatkoimme normaalia julkaisuamme. Julkaisimme mielenkiintoisia ohjelmia ja taustoittavia artikkeleita vuoden uutisaiheista, pyrimme näyttämään tapahtumien historiallisia linjoja ja sen, että samankaltaisia keskusteluita on käyty aiemminkin. Vanhoja kotimaisia elokuvia ilmestyi pitkin kesää ja syksyä Areenaan, ja niitä ilmestyy sinne myös tulevaisuudessa. Nämä elokuvat ovat katsottavissanne ilman mitään aikarajoitteita.

Suomessa vuoden suurimmaksi puheenaiheeksi nousivat turvapaikanhakijat. Suomesta on aiemminkin haettu turvaa, ja myös suomalaiset ovat joutuneet lähtemään sotaa pakoon.

Varsinkin 1990-luvulla keskustelu oli hyvin samankaltaista kuin nykyään. Somaliasta tulleita turvapaikanhakijoita vastaan iskettiin muun muassa pommein, mutta Jugoslavian hajoamissotia paenneita kohtaan oltiin suopeampia. Sisäasiainministeriö hukkui kyselyihin, miten tavalliset suomalaiset voisivat tarjota kodin Bosnian sodan orvoille.

Kerroimme millaista elämä on ollut Syyriassa eri vuosikymmeninä, ja keräsimme yhteen Ylen materiaalia kamalasta Isiksestä.

Vuosikymmenten soundtrack

Pyrimme myös viihdyttämään ihmisiä. Vuonna 2015 julkaisimme hurjan määrän musiikkiohjelmia. Vuosi alkoi rautalankamusiikilla ja keväällä koitti kissanpäivät euroviisufaneille, kun julkaisimme kokonaisina Suomen euroviisukarsintafinaalit vuosilta 1973–2010. Katsoin itse koko materiaalin läpi pariinkiin otteeseen artikkeleita ja ohjelmia kootessani ja urakka oli aikamoinen. Joka vuodelta löytyi mielettömiä unohdettuja helmiä, kuten myös niitä kamaluuksia, joista aika ajoi ajat sitten ohitse. Kokonaiset ohjelmat vuosikymmenittäin pääset katsomaan näistä linkeistä: 1970-luku, 1980-luku, 1990-luku ja 2000-luku.

ja monia Rockstopin jaksoja sekä syksyllä viikottain Lista Top 40 -ohjelman jaksoja. Listaa julkaisemme lisää myös tulevana vuonna.

Hyvin tehty poliittinen satiiri säilyy ajankohtaisena

Kummeli hallitsi katsotuimman sisältömme listausta. Vanhat sketsit liian totta puhuvasta pääministeristä keskustelivat kenties hyvin nykyhallituksemme kanssa. Myös Tonnin seteli -niminen sketsi keräsi hyvin katsojia. Tuosta sketsistä napattu kuva oli lähtenyt kiertämään maailmaa internet-meeminä.

Myös muu poliittinen satiiri ja komedia kiinnosti teitä rakas yleisömme runsaasti. Velipuolikuu-sarjan Ala porvariksi ja Poliittista jargonia edistyneille-sketsit 1980-luvulta näyttävät yllättävän raikkailta ja ajankohtaisilta myös vuonna 2015. Lieneekö tämä sitten hyvä vai huono asia.

Muuta kävijöitä kerännyttä sisältöämme olivat muun muassa hetkellisesti oman parodiatilinsä Twitteriin saanut Seppo Räty, joka juoksee karkuun haastattelua, ja lastenseikkailuohjelma Hui hai hiisi. Myös ajankuvana hyvin toimiva keskustelu roolipelien ja saatananpalvonnan yhteydestä vuodelta 1997 ja kesällä poliittisen kohun keskellä pyörinyt Toimi Kankaanniemi matkimassa Bill Clintonia Iltalypsyssä vuonna 1998 kiinnostivat verkkokansaa.

Monella Elävän arkiston sisällöllä on myös kansainvälinen katsojakunta. Hepskukkuun sketsi Kuinka avaan oven oikein lähti kiertämään maailmaa Facebook-videona. Elävän arkiston sisältö muistutti ihmisiä, että kyseessä on sketsi eikä aito tietoisku. Tämä artikkeli oli myös hyvä esimerkki siitä, että suomalaiset eivät asu vain Suomessa, sillä sitä katsoivat runsaasti myös ulkosuomalaiset. Elävän arkiston sisältö onkin lähes kokonaisuudessaan katsottavissa ympäri maailmaa.

Sosiaalisessa mediassa yksi sisältömme oli ylitse muiden: Sulo fundeeraa kuvaa hyvin Tankki täyteen -sarjan ensimmäistä jaksoa. Sarja alkaa oikein kunnon mykkäkoululla. Pääset katsomaan sarjan avausta painamalla Facebook-päivityksen kuvaa.

Elävä arkisto jatkaa ja monipuolistuu myös tulevina vuosina. Vuonna 2016 vietetäänkin nostalgiapalvelumme kymmenvuotissynttäreitä. Tule viettämään sitä kanssamme! Parhaan synttärilahjan annat meille nauttimalla ihanista tv- ja radio-ohjelmista sivuillamme.

Ps. Loppuun vielä perinteinen possun uudenvuoden tervehdys. Mukavaa ja mahtavaa vuotta 2016 kaikille!