Hyppää pääsisältöön

Väärinkäsitys: Eliökunta muodostaa sukupuun

Kysyimme tutkijoilta, minkä väärinkäsityksen he haluaisivat korjata. Evoluutiobiologi ja tiedebloggaaja Tuomas Aivelo muistuttaa, että eliökunta on pikemminkin lajien verkko kuin sukupuu.

Opimme koulussa, että lajit versovat toisistaan kuin puu kasvattaa oksia. Oksamallissa on vain yksi keskeinen ongelma: Lajit vaihtavat geenejä myös keskenään. Oksien välillä tapahtuu siis vilkasta perimän vaihtoa.

Yksi esimerkki on kahden lajin kasvaminen yhteen endosymbioosin kautta. Meidänkin jokaisessa solussamme on jäänne tällaisesta tapahtumasta. Yksisoluinen esi-isämme otti miljoonia vuosia sitten sisäänsä apuriksi bakteerin, josta muodostui nykyisin meille elintärkeä soluelin mitokondrio.

Jokainen yksilö on mosaiikki monista eri lajeista.

Perimää voi liikkua lajien välillä myös virusten avulla. Virus voi napata ihmisestä palan perimää mukaansa, ja viedä sen toiseen lajiin, esimerkiksi koiraan. Geenienvaihto lajien kesken tunnetaan hyvin bakteereissa, mutta viime aikoina siitä on löydetty esimerkkejä myös monisoluisissa eläimissä.

Virusten lisäksi on esitetty, että DNA:ta saattaisi siirtyä lajista toiseen myös yhteisten loisten välittämänä. Eräässä tutkimuksessa paljastui, että jopa neljännes lehmän perimästä on hypännyt käärmeen perimästä, luultavasti punkkien kantamana.

Luonto ei siis asetukaan kauniisti Charles Darwinin kehittämään sukupuumalliin. Eliökunta muodostaakin lajien verkoston, jossa jokainen yksilö on mosaiikki monista eri lajeista.

darwin
Charles Darwinin sukupuupiirroksia kirjasta Lajien synty vuodelta 1859. darwin Kuva: Charles Darwin darwin

Katso video artikkelin yläpuolella!

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua