Hyppää pääsisältöön

Väärinkäsitys: Raskaana voi syödä kahden edestä

Kysyimme tutkijoilta, minkä väärinkäsityksen he haluaisivat korjata. Lääketieteen tohtori ja UKK insituutin tutkimusjohtaja Riitta Luoto korostaa, että raskaana kannattaa liikkua, ei syödä, kahden edestä.

Sanonta, raskaana voi syödä kahden edestä, elää puheissa, vaikka neuvoloista kehotus poistui jo pari vuosikymmentä sitten.

– Uusi motto raskaana oleville on se, että syö yhden, liiku kahden edestä, täsmentää Riitta Luoto, joka on tutkinut kansanterveyttä, elintapoja ja käyttäytymistä.

Sanonta on peruja neuvolajärjestelmän alkuajoilta 1940-luvulta, jolloin ruoasta oli pulaa. Kun odottavia äitejä neuvottiin syömään kahden edestä, oli todennäköistä, että lapsi syntyisi normaalipainoisena.

Ruokatilanne muuttui dramaattisesti 1990-luvulle tultaessa. Ruokaa alkoi olla yllin kyllin, ja neuvoloissa otettiin uudet ohjeet käyttöön.

Liikunta on todettu turvalliseksi raskaana.

Nykyisin ajatuksesta on enemmän haittaa kuin hyötyä, koska elämäntyylimme on paikallaanpysyvää. Ylipainon riski on yleisesti kasvanut. Raskausajan diabetekseen sairastuu jopa 15 prosenttia suomalaisäideistä vuosittain.

– Uusien tutkimusten mukaan liikunta on todettu turvalliseksi raskaana oleville. Liikkumisen merkitystä tulisikin korostaa myös raskauden aikana, UKK-instituutin tutkimusjohtajan paikalta Kelaan ylilääkäriksi siirtyvä Luoto kiteyttää.

Katso video artikkelin yläpuolella!

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua