Hyppää pääsisältöön

150 Sibeliusta: Jotenkin reippaasti

joulukuusi
joulukuusi Kuva: Lotta Emanuelsson 150 sibeliusta

Laululla On hanget korkeat, nietokset oli erityisasema Sibeliuksen perhepiirissä. Joulunvietto Ainolassa alkoi, kun Sibelius soitti tämän laulun pianolla. Sibeliuksen tyttärentyttären kertoman mukaan Pappa soitti sitä pedaali pohjassa, kovaa ja juhlallisesti, aivan kuin uruilla.

Opuksen 1 viides numero on kokoelman ainoa suomenkielinen laulu. Joulupukki-lehdessä vuonna 1901 julkaistu runo on Vilkku Joukahaisen kirjoittama. Vilhelm Seppä –nimisenä syntyneen miekkosen tarina on komea pala suomalaista luokkakierron historiaa: varhain isättömäksi jäänyt poika pantiin kansakouluun, koska hän ei kumminkaan perisi isänsä maita, ja hän eteni opintiellä kansakoulunopettajaksi, päätoimittajaksi, pankinjohtajaksi ja lopulta Maalaisliiton kansanedustajaksi sekä vieläpä lyhytikäisen Antti Tulenheimon hallituksen sosiaaliministeriksi. Moniko nykyhallituksen ministeri rustailee vapaa-ajallaan pirteitä joulurunoja?

On hanget korkeat, nietokset –laulussa nimittäin on jotakin pirteää, niin juhlallisesti kuin Sibelius itse sitä esittikin. Tempomerkinnäksi hän on sentään pannut (suomeksi!) ’jotenkin reippaasti’ (tarkoittaen varmaankin ’jokseenkin reippaasti’). Yhdentoista tahdin mittaisen melodian mittakaavassa laulu seikkailee harmonisesti varsin paljon, sibeliaanisesti duurin ja mollin vivahteilla leikkien, mutta ponteva päätösfraasi purjehtii turvallisesti duuriin

Tämä on 150-osaisen kirjoitussarjan neljäskymmenesviides osa.

 • Muumiooppera teki Ilkka Kuusistosta säveltäjän – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  Onnittelemme syntymäpäivänä 26. huhtikuuta!

  Huhtikuun 26. päivänä syntyneestä säveltäjä Ilkka Kuusistosta (s.1933) on kerrottu, että isänsä Taneli Kuusiston tapaan hän ehti muodostaa säveltämisestä vain osan monitahoisesta työkentästästään. Avioero, uusi elämä ja erityisesti uusi kirjahylly vaikuttivat siihen, että hänestä tuli lopulta oopperasäveltäjä.

 • Kansallisbaritoni Matti Lehtisen ura ei lopu koskaan – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  Onnittelemme syntymäpäivänä 24. huhtikuuta!

  Kun Ylen äänitearkistossa tekee haun Matti Lehtinen, saa tulokseksi yli tuhat osumaa. Huhtikuun 24. päivänä syntyneen Matti Lehtisen (s. 1922) lyyrinen ääni soi Yle Radio 1:n ohjelmistossa säännöllisesti ja näin luontaiset laulajanlahjat omaava baritoni jatkaa vuosikymmenestä toiseen yhtenä yleisön ehdottomista suosikkilaulajista.

 • Oopperalaulaja Aino Ackté oli kiihkeä kuin Salome – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  Muistamme syntymäpäivänä 23. huhtikuuta.

  Oopperalaulaja Aino Ackté oli kansainvälisen uransa huipulla, kun hän kesällä 1906 pääsi seuraamaan Richard Straussin johtaman Salomen harjoituksia. Juuri kantaesityksensä saanut Salome oli sensaatiomainen menestys ja aiheutti kulttuuriskandaalin. Aino päätti, että Salomesta tulisi hänen roolinsa, olivat vaikeudet mitkä tahansa.

 • Sibeliuksen suosikkisopraano Ida Ekman – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  Muistamme syntymäpäivänä 22. huhtikuuta.

  Huhtikuun 22. päivänä syntyneen Ida Ekmanin (1875–1942) taipuisaa, kaunissointista sopraanoa ihaili mm. Sibelius, jonka musiikkia laulajatar teki tunnetuksi sekä kotimaassa että ulkomailla. Nuoren Idan sanotaankin olleen rakastunut säveltäjään. Idan aviomies, pianisti Karl Ekman ja Jean Sibelius olivat läheisiä ystäviä jo nuoruusvuosilta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua