Hyppää pääsisältöön

150 Sibeliusta: Jotenkin reippaasti

joulukuusi
joulukuusi Kuva: Lotta Emanuelsson 150 sibeliusta

Laululla On hanget korkeat, nietokset oli erityisasema Sibeliuksen perhepiirissä. Joulunvietto Ainolassa alkoi, kun Sibelius soitti tämän laulun pianolla. Sibeliuksen tyttärentyttären kertoman mukaan Pappa soitti sitä pedaali pohjassa, kovaa ja juhlallisesti, aivan kuin uruilla.

Opuksen 1 viides numero on kokoelman ainoa suomenkielinen laulu. Joulupukki-lehdessä vuonna 1901 julkaistu runo on Vilkku Joukahaisen kirjoittama. Vilhelm Seppä –nimisenä syntyneen miekkosen tarina on komea pala suomalaista luokkakierron historiaa: varhain isättömäksi jäänyt poika pantiin kansakouluun, koska hän ei kumminkaan perisi isänsä maita, ja hän eteni opintiellä kansakoulunopettajaksi, päätoimittajaksi, pankinjohtajaksi ja lopulta Maalaisliiton kansanedustajaksi sekä vieläpä lyhytikäisen Antti Tulenheimon hallituksen sosiaaliministeriksi. Moniko nykyhallituksen ministeri rustailee vapaa-ajallaan pirteitä joulurunoja?

On hanget korkeat, nietokset –laulussa nimittäin on jotakin pirteää, niin juhlallisesti kuin Sibelius itse sitä esittikin. Tempomerkinnäksi hän on sentään pannut (suomeksi!) ’jotenkin reippaasti’ (tarkoittaen varmaankin ’jokseenkin reippaasti’). Yhdentoista tahdin mittaisen melodian mittakaavassa laulu seikkailee harmonisesti varsin paljon, sibeliaanisesti duurin ja mollin vivahteilla leikkien, mutta ponteva päätösfraasi purjehtii turvallisesti duuriin

Tämä on 150-osaisen kirjoitussarjan neljäskymmenesviides osa.

Kommentit
 • Celestan hiljaisia voimasointeja

  Celestan hiljaisia voimasointeja

  Yhdysvaltojen länsirannikoilla toimiva säveltäjä-pianisti Michael Jon Fink (s. 1954) rakentaa usein teoksissaan hiljaisia ja rauhallisia sointimaisemia. Uusin säveltäjän musiikkiin keskittyvä julkaisu rakentuu unenomaisen tunnelman ja pehmeiden soivuuksien ympärille. Fink on ensimmäisen kerran levyttänyt musiikkia soolocelestalle jo 80-luvun alussa.

 • Kuin kaksi marjaa

  Kuin kaksi marjaa

  Amy Beach (1867–1944), Clara Schumann (1819–1896) ja Ethel Smyth (1858–1944) olivat muusikko-säveltäjiä, joiden elämäntarinoista löytyy yhteisiä nimittäjiä. Kaikki tulivat perheistä, joissa heidän musiikkiharrastustaan ja myöhemmin myös muusikon uraansa kannustettiin.

 • Hartmannin jämäkät jousikvartetot

  Hartmannin jämäkät jousikvartetot

  Karl Amadeus Hartmannin (1905–1963) persoonallinen sävelkieli oli kallellaan kohti Wienin toisen koulukunnan ilmaisua, mutta seisoi kuitenkin tukevasti omilla jaloillaan.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua