Hyppää pääsisältöön

150 Sibeliusta: Rähjäinen mutta rakas

joulukuusi
joulukuusi Kuva: Lotta Emanuelsson 150 sibeliusta

Joululauluopuksen 1 toisen laulun Nu så kommer julen tekstin Sibelius on saattanut tuntea jo pikkulapsena, sillä Topelius oli julkaissut runon (nimellä Julvisa) Eos-lastenlehdessä jo 1857 ja uudelleen Läsning för barnen –kokoelmassa 1877. Runon on säveltänyt moni muukin, muiden muassa ruotsalainen musiikkipedagogian grand old lady Alice Tegnér, joka oli melkein Sibeliuksen ikätoveri.

Sibeliuksen versio laulusta syntyi vapunpäivänä 1913, samaan aikaan kuin opuksen ensimmäinen laulu Nu så står julen vid snöig port. Samalla tavoin myös tämän laulun käsikirjoituksessa on ainoastaan pianostemma, sillä laulun osuus noudattelee pianon ylintä melodiaa, ja kolmesäkeistöisestä runosta on kirjoitettu ainoastaan ensimmäinen. Teksti muistuttaa, ettei suomalainen joulupukki ole suinkaan aina ollut kokismainoksen punaposkinen, joviaali ukkeli, vaan pelottava ilmestys, joka saattoi säikytellä lapsia: ”Nu så kommer julen, nu är julen här, /lite mörk och kulen men ändå så kär” – eli joulu saapuu vähän synkkänä ja rähjäisenä mutta rakkaana kumminkin.

Laulun piano-osuuden synkoopeissa on lennokasta vetoa, mutta tämänkään joululaulun melodia ei ole helpoimmasta päästä isoine hyppyineen. Harmonisesti se on sovinnaisempi kuin opustoverinsa.

Tämä on 150-osaisen kirjoitussarjan neljäskymmenestoinen osa.

 • Kansallisbaritoni Matti Lehtisen ura ei lopu koskaan – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  Onnittelemme syntymäpäivänä 24. huhtikuuta!

  Kun Ylen äänitearkistossa tekee haun Matti Lehtinen, saa tulokseksi yli tuhat osumaa. Huhtikuun 24. päivänä syntyneen Matti Lehtisen (s. 1922) lyyrinen ääni soi Yle Radio 1:n ohjelmistossa säännöllisesti ja näin luontaiset laulajanlahjat omaava baritoni jatkaa vuosikymmenestä toiseen yhtenä yleisön ehdottomista suosikkilaulajista.

 • Oopperalaulaja Aino Ackté oli kiihkeä kuin Salome – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  Muistamme syntymäpäivänä 23. huhtikuuta.

  Oopperalaulaja Aino Ackté oli kansainvälisen uransa huipulla, kun hän kesällä 1906 pääsi seuraamaan Richard Straussin johtaman Salomen harjoituksia. Juuri kantaesityksensä saanut Salome oli sensaatiomainen menestys ja aiheutti kulttuuriskandaalin. Aino päätti, että Salomesta tulisi hänen roolinsa, olivat vaikeudet mitkä tahansa.

 • Sibeliuksen suosikkisopraano Ida Ekman – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  Muistamme syntymäpäivänä 22. huhtikuuta.

  Huhtikuun 22. päivänä syntyneen Ida Ekmanin (1875–1942) taipuisaa, kaunissointista sopraanoa ihaili mm. Sibelius, jonka musiikkia laulajatar teki tunnetuksi sekä kotimaassa että ulkomailla. Nuoren Idan sanotaankin olleen rakastunut säveltäjään. Idan aviomies, pianisti Karl Ekman ja Jean Sibelius olivat läheisiä ystäviä jo nuoruusvuosilta.

 • Dessy luottaa pienten asioiden suuruuksiin

  Dessy luottaa pienten asioiden suuruuksiin

  Belgialaisen säveltäjä-sellisti-kapellimestari Jean-Paul Dessyn (s. 1963) tuore julkaisu vakuuttaa. Äänitteen keskiössä on viime vuonna valmistunut Sielunmessuja-teos.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua