Hyppää pääsisältöön

Heavy metalin fanittaminen voi tehdä sinusta onnellisen

heavy fanituotteet
heavy fanituotteet heavy fanituotteet

Siitä lähtien kun rockmusiikki tuli teini-ikäisten elämään, vanhemmat ovat varoitelleet sen turmelevasta vaikutuksesta. Ilmeisesti turhaan.

Varsinkin Yhdysvalloissa varoittelun kohteena on ollut heavymusiikki: sitä on syytetty niin väkivallan lietsomisesta kuin itsemurhiin yllyttämisestäkin. Uskonnolliset ryhmät ovat pitäneet sitä jopa porttina saatananpalvontaan.

Humboltin osavaltion yliopistossa tutkittiin 80-luvun heavy-faneja, sellaisia ”tosifaneja” jotka olivat todella aktiivisesti mukana metallipiireissä. Vertailuryhmänä oli satunnaisesti valittu joukko samanikäisiä ihmisiä, joita yhdistävä tekijä oli se, että heavyn kuuntelu jäi korkeintaan satunnaiseksi.

Ensinnäkin tutkimuksessa selvisi, että varoittelut elämän pilaamisesta olivat olleet turhia. Siitäkin huolimatta, että monet tutkittavilla oli takanaan ”sex, drugs and rock’n roll” –elämän traumaattisia kokemuksia, niin esimerkiksi mielenterveysongelmia ei heillä myöhemmässä elämässä havaittu sen enempää kuin verrokkiryhmälläkään.

Fyysisen terveyden osalta tulos oli sama, mitään eroa verrokkiryhmään ei havaittu. Myöskään kohonnutta itsemurha-alttiutta ei löytynyt.

Mutta lisäksi huomattiin, että metallimusiikin ystävät olivat myöhemmässä elämässään jopa onnellisempia ja tyytyväisempiä elämäänsä kuin muut. Tätä tutkijat selittivät sillä, että faniyhteisöt koettiin turvalliseksi ympäristöksi, jossa oma maku ei joutunut vahvoihin ristiriitoihin muun ympäristön kanssa.

Tällainen nuoruuden kasvuympäristö näytti tuottavan elämäänsä muita tyytyväisempiä persoonallisuuksia.

Linkki:

Testtube-video heavyfanien tutkimuksesta

Hämmästy maailmasta
Hämmästy maailmasta Kuva: Katariina Hirvonen hämmästy maailmasta

Hämmästy maailmasta -palstalla kuratoidaan linkkejä kiinnostaviin tiedeartikkeleihin ja tutkimustuloksiin ympäri maailmaa.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua