Hyppää pääsisältöön

Heavy metalin fanittaminen voi tehdä sinusta onnellisen

heavy fanituotteet
heavy fanituotteet heavy fanituotteet

Siitä lähtien kun rockmusiikki tuli teini-ikäisten elämään, vanhemmat ovat varoitelleet sen turmelevasta vaikutuksesta. Ilmeisesti turhaan.

Varsinkin Yhdysvalloissa varoittelun kohteena on ollut heavymusiikki: sitä on syytetty niin väkivallan lietsomisesta kuin itsemurhiin yllyttämisestäkin. Uskonnolliset ryhmät ovat pitäneet sitä jopa porttina saatananpalvontaan.

Humboltin osavaltion yliopistossa tutkittiin 80-luvun heavy-faneja, sellaisia ”tosifaneja” jotka olivat todella aktiivisesti mukana metallipiireissä. Vertailuryhmänä oli satunnaisesti valittu joukko samanikäisiä ihmisiä, joita yhdistävä tekijä oli se, että heavyn kuuntelu jäi korkeintaan satunnaiseksi.

Ensinnäkin tutkimuksessa selvisi, että varoittelut elämän pilaamisesta olivat olleet turhia. Siitäkin huolimatta, että monet tutkittavilla oli takanaan ”sex, drugs and rock’n roll” –elämän traumaattisia kokemuksia, niin esimerkiksi mielenterveysongelmia ei heillä myöhemmässä elämässä havaittu sen enempää kuin verrokkiryhmälläkään.

Fyysisen terveyden osalta tulos oli sama, mitään eroa verrokkiryhmään ei havaittu. Myöskään kohonnutta itsemurha-alttiutta ei löytynyt.

Mutta lisäksi huomattiin, että metallimusiikin ystävät olivat myöhemmässä elämässään jopa onnellisempia ja tyytyväisempiä elämäänsä kuin muut. Tätä tutkijat selittivät sillä, että faniyhteisöt koettiin turvalliseksi ympäristöksi, jossa oma maku ei joutunut vahvoihin ristiriitoihin muun ympäristön kanssa.

Tällainen nuoruuden kasvuympäristö näytti tuottavan elämäänsä muita tyytyväisempiä persoonallisuuksia.

Linkki:

Testtube-video heavyfanien tutkimuksesta

Hämmästy maailmasta
Hämmästy maailmasta Kuva: Katariina Hirvonen hämmästy maailmasta

Hämmästy maailmasta -palstalla kuratoidaan linkkejä kiinnostaviin tiedeartikkeleihin ja tutkimustuloksiin ympäri maailmaa.
 • Aivotutkija Minna Huotilainen: Aivosi tietävät enemmän kuin sinä

  Mutta aina kun hämmästyt, voit olla fiksumpi kuin aivosi!

  Ihmisen tietoisuus on herkkä häiriintymään. Siksi aivot suojelevat meitä viimeiseen asti kaikelta turhalta tiedolta. Aivosi siis tietävät enemmän kuin sinä, mutta ne ovat myös ennakkoluuloiset luonnostaan, kirjoittaa aivotutkija Minna Huotilainen blogissaan. Istut kirjoittamassa. Kotona on rauhallista. Tuli rätisee uunissa ja tiskikone hurisee taustalla.

 • Testaa osaisitko tulkita aivokuvia! - Nämä tutut merkit on yllättävän hankala tunnistaa

  Potilaina on kirjaimia, numeroita ja kuvioita.

  TT-kuvausta eli tietokonetomografiaa käytetään sairaaloissa päivittäin. Tässä leikkimielisessä testissä sinä voit kokeilla, miten hyvin osaat analysoida TT-kuvia. Potilaina on kirjaimia, numeroita ja kuvioita, joten niille ei käy huonosti, vaikka vastaisitkin väärin, kirjoittaa teollisuusmatemaatikko Samuli Siltanen blogissaan.

 • Ruotsalaistutkijoiden järisyttävä ajatus: Aiheuttavatko suolistomikrobit syömishäiriöitä?

  Piileekö syömishäiriöiden syy suolistossa?

  Suolistomikrobeja tutkitaan kiivaasti. Niiden rooli näyttäisi olevan elimistömme toiminnan kannalta paljon luultua suurempi. Nyt tutkijat pohtivat, piileekö suolistossamme syy myös syömishäiriöihin. Aiemmissa tutkimuksissa suolistomikrobit on yhdistetty esimerkiksi liikakiloihin, diabeteksen syntyyn, Alzheimerin taudin kehittymiseen ja masennukseen.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Tiede

 • Aivotutkija Minna Huotilainen: Aivosi tietävät enemmän kuin sinä

  Mutta aina kun hämmästyt, voit olla fiksumpi kuin aivosi!

  Ihmisen tietoisuus on herkkä häiriintymään. Siksi aivot suojelevat meitä viimeiseen asti kaikelta turhalta tiedolta. Aivosi siis tietävät enemmän kuin sinä, mutta ne ovat myös ennakkoluuloiset luonnostaan, kirjoittaa aivotutkija Minna Huotilainen blogissaan. Istut kirjoittamassa. Kotona on rauhallista. Tuli rätisee uunissa ja tiskikone hurisee taustalla.

 • Päätyykö mikromuovi juomaveteesi?

  Päätyykö mikromuovi juomaveteesi?

  Mikromuovia on löydetty Suomen järvistä. Samoista järvistä, joista otamme juomavettä. On mahdollista, että kaikkein pienimmät mikromuovipartikkelit pääsevät puhdistamojen läpi juomaveteen. Uuden norjalaisselvityksen mukaan autoilu on suurin mikromuovin lähde.

 • Ruotsalaistutkijoiden järisyttävä ajatus: Aiheuttavatko suolistomikrobit syömishäiriöitä?

  Piileekö syömishäiriöiden syy suolistossa?

  Suolistomikrobeja tutkitaan kiivaasti. Niiden rooli näyttäisi olevan elimistömme toiminnan kannalta paljon luultua suurempi. Nyt tutkijat pohtivat, piileekö suolistossamme syy myös syömishäiriöihin. Aiemmissa tutkimuksissa suolistomikrobit on yhdistetty esimerkiksi liikakiloihin, diabeteksen syntyyn, Alzheimerin taudin kehittymiseen ja masennukseen.

 • Testaa osaisitko tulkita aivokuvia! - Nämä tutut merkit on yllättävän hankala tunnistaa

  Potilaina on kirjaimia, numeroita ja kuvioita.

  TT-kuvausta eli tietokonetomografiaa käytetään sairaaloissa päivittäin. Tässä leikkimielisessä testissä sinä voit kokeilla, miten hyvin osaat analysoida TT-kuvia. Potilaina on kirjaimia, numeroita ja kuvioita, joten niille ei käy huonosti, vaikka vastaisitkin väärin, kirjoittaa teollisuusmatemaatikko Samuli Siltanen blogissaan.