Hyppää pääsisältöön

Heavy metalin fanittaminen voi tehdä sinusta onnellisen

heavy fanituotteet
heavy fanituotteet heavy fanituotteet

Siitä lähtien kun rockmusiikki tuli teini-ikäisten elämään, vanhemmat ovat varoitelleet sen turmelevasta vaikutuksesta. Ilmeisesti turhaan.

Varsinkin Yhdysvalloissa varoittelun kohteena on ollut heavymusiikki: sitä on syytetty niin väkivallan lietsomisesta kuin itsemurhiin yllyttämisestäkin. Uskonnolliset ryhmät ovat pitäneet sitä jopa porttina saatananpalvontaan.

Humboltin osavaltion yliopistossa tutkittiin 80-luvun heavy-faneja, sellaisia ”tosifaneja” jotka olivat todella aktiivisesti mukana metallipiireissä. Vertailuryhmänä oli satunnaisesti valittu joukko samanikäisiä ihmisiä, joita yhdistävä tekijä oli se, että heavyn kuuntelu jäi korkeintaan satunnaiseksi.

Ensinnäkin tutkimuksessa selvisi, että varoittelut elämän pilaamisesta olivat olleet turhia. Siitäkin huolimatta, että monet tutkittavilla oli takanaan ”sex, drugs and rock’n roll” –elämän traumaattisia kokemuksia, niin esimerkiksi mielenterveysongelmia ei heillä myöhemmässä elämässä havaittu sen enempää kuin verrokkiryhmälläkään.

Fyysisen terveyden osalta tulos oli sama, mitään eroa verrokkiryhmään ei havaittu. Myöskään kohonnutta itsemurha-alttiutta ei löytynyt.

Mutta lisäksi huomattiin, että metallimusiikin ystävät olivat myöhemmässä elämässään jopa onnellisempia ja tyytyväisempiä elämäänsä kuin muut. Tätä tutkijat selittivät sillä, että faniyhteisöt koettiin turvalliseksi ympäristöksi, jossa oma maku ei joutunut vahvoihin ristiriitoihin muun ympäristön kanssa.

Tällainen nuoruuden kasvuympäristö näytti tuottavan elämäänsä muita tyytyväisempiä persoonallisuuksia.

Linkki:

Testtube-video heavyfanien tutkimuksesta

Hämmästy maailmasta
Hämmästy maailmasta Kuva: Katariina Hirvonen hämmästy maailmasta

Hämmästy maailmasta -palstalla kuratoidaan linkkejä kiinnostaviin tiedeartikkeleihin ja tutkimustuloksiin ympäri maailmaa.
Kommentit
 • Koira kesytti ihmisen – ja kesyttää yhä

  Koira on monen paras ystävä, mutta kumpi kesytti kumman?

  Emme enää näe ihmisen ja koiran yhteistä kehitystaivalta pelkästään niin, että ihminen kesytti sudesta itselleen koiran. Voimme nähdä sen myös niin, että koira kehitti ihmisestä itselleen hyvän kumppanin, ja kehittää yhä, kirjoittaa aivotutkija Minna Huotilainen blogissaan.

 • Amputoitu raaja voi aiheuttaa jopa aavekrampin - Eroon aavesäryistä peileillä tai taikasienillä

  Eroon aavesäryistä peileillä tai taikasienillä.

  Ihmisen tuntoaisti on aika uskomaton! Jos henkilö menettää raajansa, kehon osat jatkavat olemassaoloaan aivoissa. Monet kokevat voivansa amputaation jälkeen heilutella olemattomia varpaitaan tai avata kätensä ja niissä voi esiintyä aavesärkyä tai kramppeja, kirjoittaa havaintopsykologi Jukka Häkkinen blogissaan. Kolmivuotias poikani kiipesi illalla syliini halaamaan.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Miksi olemme niin väsyneitä?

  Yksi väsymyksemme aiheuttaja on krooninen varovaisuus.

  "Mä oon ihan vitun väsynyt!" "Haluaisin vain nukkua!" Kuulostaako tutulta? Olemme pisteessä, jossa työikäiset ihmiset haukottelevat enemmän kuin vanhukset. Väsymykselle on monta syytä, mutta esittelen nyt yhden lisää. Se on ilmiö nimeltään krooninen varovaisuus. Kun psykologisia koreografioita ja varovaisuuden askelmerkkejä joutuu tarkkailemaan päivittäin, ihmisestä tulee väsynyt.

 • Mihin sinä uskot? Testaa itsesi!

  Mihin uskot?

  Mihin uskot? Mikä sinulle on elämässä tärkeätä? Mitä arvostat? Testaa itsesi! Testi perustuu professori Tatjana Schnellin pitkäaikaiseen tutkimustyöhön Innsbruckin yliopistossa.

 • Aivotutkija: Nämä viisi asiaa kaipaavat kipeimmin muutosta suomalaisessa työelämässä

  Kiire, uni, tehokkuus, tilat ja verkostotyö.

  Kun aivotutkija päästetään katselemaan suomalaista työelämää, tulee mieleen pitkä lista asioita, jotka kannattaisi muuttaa. Aloitetaan tärkeimmistä, kirjoittaa aivotutkija Minna Huotilainen blogissaan. 1. Kiire ja hoppu pois! Lyhytjänteinen asioista toiseen hyppiminen ja jatkuvat keskeytykset eivät päästä aivoja vakaviin töihin, vaan pitävät meidät lillukanvarsien parissa.

Tiede

 • Kuusi huomiota tulevaisuudesta, joiden ei pitäisi yllättää

  Lauri Reuter kokoaa Global Solutions -ohjelman antia.

  Biotekniikan tohtori ja Prisma Studion asiantuntija Lauri Reuter esittelee blogissaan keskeisimmät havaintonsa Piilaaksosta, jonne eri alojen huiput ovat kokoontuneet ratkomaan ihmiskunnan suurimpia haasteita. "Juuri nyt, enemmän kuin koskaan ennen, on tärkeää nähdä horisontin taakse, ennakoida teknologian kehitystä ja ohjata sitä oikeaan suuntaan."

 • Aivotutkija: Nämä viisi asiaa kaipaavat kipeimmin muutosta suomalaisessa työelämässä

  Kiire, uni, tehokkuus, tilat ja verkostotyö.

  Kun aivotutkija päästetään katselemaan suomalaista työelämää, tulee mieleen pitkä lista asioita, jotka kannattaisi muuttaa. Aloitetaan tärkeimmistä, kirjoittaa aivotutkija Minna Huotilainen blogissaan. 1. Kiire ja hoppu pois! Lyhytjänteinen asioista toiseen hyppiminen ja jatkuvat keskeytykset eivät päästä aivoja vakaviin töihin, vaan pitävät meidät lillukanvarsien parissa.

 • Kukkuuko lapsesi lomalla yömyöhään? Tässä aivotutkijan 5 vinkkiä parempaan uneen

  Oppiminen, mielenterveys ja innostuminen vaativat unta.

  Vuoden valoisin aika ja loma - mikä ihana syy kukkua yömyöhään! Mutta erityisesti lasten unta kannattaa vaalia, sillä puolet oppimisesta tapahtuu nukkuessa. Unta tarvitaan myös hyvän mielenterveyden ylläpitämiseen ja uudesta innostumiseen, kirjoittaa aivotutkija Minna Huotilainen blogissaan. Kouluvuosi on saatu taas päätökseen ja lapset ja nuoret kirmaavat kesälaitumilla.