Hyppää pääsisältöön

Istumatyö näkyy juoksuasennossa – tässä asiantuntijan vinkit aloittelijalle

Moni pitää juoksua helppona harrastuksena, koska se vaatii vain lenkkarit ja säähän sopivan asun. Istumaan tottuneen kannattaa kuitenkin huolehtia tekniikka kuntoon, jotta lajista saa kaiken irti.

Juoksuasennolla on merkitystä. // Kuva: Vilma Ruokoski / Yle

Jotta juokseminen olisi mahdollisimman nautinnollista ja se rasittaisi kehoa vain vähän, vaaditaan oikeaa juoksutekniikkaa. Näin opastaa yleisurheilun lajikoordinaattori Harri Heikkilä Oulun Pyrinnöstä.

- Kyllähän kaikki juosta osaavat, mutta yllättävän monella on paljon kysyttävää esimerkiksi juuri oikean tekniikan suhteen, Heikkilä kommentoi Yle Uutisille.

Juoksukoulussa kuvataan jokaisen juoksijan juoksua, jonka jälkeen tekniikkaa aletaan korjata oikeaan suuntaan.

Harrastajajuoksijan perusvirheet löytyvät usein tekniikan lisäksi fyysisestä kunnosta, kuten keskivartalon huonosta pidosta.

- Lisäksi kehossa voi olla erilaisia liikkuvuusrajoituksia, joiden takia juoksu ei etene toivutulla tavalla.

Istumatyön vaikutus

Myös vartalon kiertyminen tai liian hidas vauhti voivat tehdä juoksusta epämiellyttävää. Juoksun tulisi olla myös taloudellisesta, ettei se aiheuta ylimääräistä rasitusta juoksijalle.

- Ei pompita liikaa ylösalaisin, vaan kehon keskipisteen liikutus vetää juoksijaa eteenpäin, Heikkilä luonnehtii.

Istumatyön yleistyttyä monet myös juoksevat ikään kuin istualtaan, jolloin liikettä viedään eteenpäin reisillä. Heikkilän mukaan takapainoisesta asennosta tulisi kuitenkin päästä eroon.

- Juoksuasennon tulisi olla mahdollisimman ryhdikäs. Lantio eteen ja ylös, jotta juoksu olisi mahdollisimman rullaavaa.

Sopiva vauhti

Myös juoksuvauhdilla on suuri merkitys. Vaikka meno tuntuisi maistuvan, kannattaa vauhdin kanssa olla tarkkana.

- Kaikentasoiset kuntoilijat ja urheilijat tekevät sen perusvirheen, että kun juoksu tuntuu hyvältä, lisätään vauhtia. Usein se kuitenkin johtaa liian kovaan vauhtiin.

Juoksuharjoittelun kulmakiviin kuuluu myös vaihtelu sekä matkan että vauhdin osalta.

- Kuntoilijoiden kannattaa panostaa peruskestävyyslenkkeihin eli vähän hiljaisempaan juoksuvauhtiin. Silloin tällöin voi vauhtia lisätä hetkellisesti kovemmaksikin, Heikkilä neuvoo.

Jos juoksuharrastuksen aloittaa käytännössä nollilta, on se syytä tehdä rauhalliseen tahtiin. Jo puolen tunnin lenkki kolme kertaa viikossa vie eteenpäin.

- Jos harjoitusmäärää nostaa kovin äkillisesti, saattaa siitä aiheutua kipuja. Niiden parantelemisessa voi mennä viikko tai kaksikin.

Lue lisää Yle Uutisista.