Hyppää pääsisältöön

Michael Monroe Lemmyn kuolemasta: ”Yksi hienoimpia miehiä, joita olen tuntenut”

Michael Monroe ja Janne Joutsenniemi sanovat, että Lemmy eli elämänsä loppuun asti omilla ehdoillaan.

Lemmy Kilmister. // Kuva: EPA / Peter Klaunzer

Motörhead-legenda Lemmy Kilmisterin kuolema on koskettanut muusikoita myös Suomessa. Suomen oma rock-ikoni Michael Monroe sekä laulaja-basisti Janne Joutsenniemi (Herra Ylppö & Ihmiset, Suburban Tribe, Stone)sanovat, että Lemmyn kuolema on valtava menetys.

Michael Monroe kertoo, että ihmisenä Lemmy oli tinkimätön oman tiensä kulkija ja huippujätkä, josta ei ole pahaa sanottavaa.

- Hän oli herrasmies ja kunnioitti aina muita ihmisiä. Piti huolta, ettei ketään sorreta. Hänellä oli suuri sydän. Enkä sano tätä sen takia, että hän on nyt poistunut keskuudestamme. Olen sanonut näin aina. Hän oli yksi hienoimpia miehiä, joita olen tuntenut.

"Hänellä oli suuri sydän. Enkä sano tätä sen takia, että hän on nyt poistunut keskuudestamme. Olen sanonut näin aina."― Michael Monroe

Juuri Lemmy on ollut yksi Joutsenniemeä inspiroineista rokkareista.

- Pikkupojasta saakka diggasin. Jaoin vuoden verran lehtiä, jotta sain rahat kasaan ensimmäisen basson ostamiseen. Se oli tietenkin Rickenbacker, Joutsenniemi viittaa Lemmyn suosimaan merkkiin.

Lemmyn huono kunto oli tiedossa

Lemmy Kilmister täytti jouluaattona 70 vuotta. Tapaninpäivänä hän sai kuulla sairastavansa syöpää, ja tiistain vastaisena yönä Motörhead kertoi rocklegendan kuolleen.

Lemmyn huonosta kunnosta puhuttiin jo aiemmin tänä vuonna, ja Motörhead joutui perumaan Saksassa keikkoja. Silti bändi kiersi vielä loppuvuodesta Eurooppaa ja esiintyi itsenäisyyspäivänä Suomessa.

- Hän lähti saappaat jalassa. Kun jouduttiin peruuttamaan pari keikkaa Saksassa, ne pidettiin Suomen-keikan jälkeen. Lemmy ei jäänyt makailemaan sängyn pohjalle itsesäälissä. Sitä täytyy kunnioittaa, Monroe sanoo.

Joutsenniemi sanoo, että Lemmy eli elämänsä loppuun asti omilla ehdoillaan, kun kiersi Eurooppaa vielä pari viikkoa ennen kuolemaansa.

- Sehän itse halusi, että delaisi lavalle.

Monroe pääsi Motörhead-perheeseen

Monroella oli ilo päästä esiintymään Motörheadin kanssa bändin viimeisellä Suomen-keikalla itsenäisyyspäivänä. Hän on esiintynyt monta kertaa aiemminkin Motörheadin kanssa.

- Oli suuri kunnia mennä heittämään heidän kanssaan lavalle Overkill ja No Class. Loppukumarruksissa he pyysivät minut vielä mukaan. Sanoivat, että olen niin sanotusti in the family, osa perhettä.

Michael Monroen mukaan Lemmy ja muut Motörheadin jäsenet olivat pitkän linjan konkareita, jotka hoitivat hommat ammattimaisesti.

- Ei siellä mitään sekoilubailuja ollut.

Skip Instagram post

Laulaja-basisti Janne Joutsenniemen muistoihin on jäänyt erityisesti Lemmyn kanssa käyty keskustelu 1980-luvun lopulla Giants of Rockissa, jossa Motörhead ja Joutsenniemen bändi Stone olivat molemmat soittamassa.

- Olin aika liikuttuneessa tilassa ja pyörin bäkkärillä jätesäkki kaapuna, sekoilin menemään. Lemmy huikkasi minulle, että You are one crazy motherfucker. Vastasin, että yes I am.

Motörheadin rumpali Mikkey Dee ilmoitti tiistaina, ettei bändi enää jatka Lemmyn kuoleman jälkeen.

Katso Lemmyn haastattelu vuodelta 1988:

Muokattu 29.12. klo 16:20 yksi Joutsenniemen yhtyeistä on Stone, ei Stones.

Lue myös:

Santa Cruzin Archie kohtaamisestaan Lemmyn kanssa: ”Kuin olisi tavannut jumalan”

Motörheadin keulahahmo Lemmy on kuollut – esiintyi Suomessa vain muutama viikko sitten