Hyppää pääsisältöön

RSO Japanin kiertueella

RSO teki Hannu Linnun johdolla viiden konsertin kiertueen Japaniin 2.-8.11.2015 Orkesteri esiintyi Tokion Suntory Hall’ssa ja Triphony Hall’ssa, Shizuokassa, Tokuyamassa ja Osakassa. Kiertueen ohjelmassa oli Sibeliuksen sinfonioita ja sävelrunoja sekä viulukonsertto, jonka solistina soitti japanilainen Akiko Suwanai.

Upeasta ja rytmisesti taitavasta soitostaan kiitetty japanilainen viulisti Akiko Suwanai on ollut kaikkien aikojen nuorin Tšaikovski-kilpailun voittaja. Voitto siivitti hänet kansainväliselle uralle, joka on vienyt hänet esiintymään huippuorkestereiden ja -kapellimestareiden kanssa. Hän on esiintynyt mm. Lontoon sinfoniaorkesterin, BBC:n filharmonikkojen, Pariisin orkesterin ja Philadelphia-orkesterin solistina ja tehnyt Japanin kiertueen Bremenin saksalaisen kamariorkesterin ja Paavo Järven kanssa.

Yle Teemalla nähdään 30.12. ensin klo 20.00 dokumentti RSO:n mukana Japanissa, jonka on ohjannut Laura Joutsi ja sen jälkeen klo 20.15 konsertti Tokion Suntory Hallista, jossa RSO esitti Hannu Linnun johdolla Jean Sibeliuksen Finlandian, viulukonserton d-molli, sinfonian nro 2, Nokturnon teoksesta Belsazarin pidot ja Lemminkäisen kotiinpaluun. Konsertti on Japanin Yleisradion ja Ylen yhteistuotanto.

Ennen Japanin matkaa RSO, Lintu ja Suwanai konsertoivat Musiikkitalossa 23.10. Ohjelmassa oli Joseph Haydnin sinfonia nro 86, Igor Stravinskyn viulukonsertto ja Witold Lutoslawskin sinfonia nro 3.

Katso solisti Akiko Suwanain haastattelu lokakuulta

Katso Suomessa 23.10.2015 esitetty konsertti RSO, Hannu Lintu & Akiko Suwanai

Lue Lotta Emanuelssonin terveiset Musiikkimatkalta Japanista.

Kommentit
 • Traumatisoitunut kuoronjohtaja Heikki Klemetti – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  Muistamme syntymäpäivänä 14. helmikuuta.

  Kuoronjohtaja Heikki Klemetillä oli tapana ärjyä laulajilleen tukka pörrössä ja silmät kiiluen. Ääri-isänmaallinen Klemetti innostui 1930-luvulla lapuanliikkeestä ja IKL:stä. Hän julkaisi monet muistelmat, mutta vaikeni visusti nuoruutensa traumaattisista tapahtumista, jotka selittävät hänen hillitöntä käytöstään ja poliittisia mielipiteitään.

 • Sopraano Soile Isokosken Tuhkimo-tarina – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  Onnittelemme syntymäpäivänä 14. helmikuuta!

  Helmikuun 14. päivänä syntyneelle sopraano Soile Isokoskelle laulajaksi ryhtyminen ei ollut mitenkään itsestään selvää. Soile haaveili tuomarin urasta, valmistui merkonomiksi ja sai töitä postista. Laulunopettaja toisensa perään kannusti häntä kuitenkin lauluopintoihin. Lappeenrannan laulukilpailuissa 1987 laulajatar singahti täydestä tuntemattomuudesta kirkkaaksi tähdeksi laulutaivaalle - ja loppu onkin historiaa.

 • Laulajatar Betty Boijen liian lyhyt elämä – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  Muistamme syntymäpäivänä 14. helmikuuta.

  Ruotsista Suomeen muuttanut Boijen aatelisperhe oli musikaalinen. Perheen nuorin tytär Betty alkoi luoda laulajan uraa Suomessa, siirtyi Ruotsiin ja lähti valloittamaan Amerikkaa ruotsalaisen opettaja-aviomiehensä kanssa. Sairaus kuitenkin keskeytti Bettyn matkan ja Pohjolaan palattuaan hän kuoli Tukholmassa vain 32-vuotiaana.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua