Ollapa vuosi 2014! Silloin nettihuijareiden touhu oli vielä kohtuullisen harmitonta hupia, lähinnä klikkien kalastelua mahdollisimman vetävillä mutta hatusta vedetyillä otsikoilla. Motiivina oli yleensä pilanteko tai rahanhimo. Vuonna 2015 nähtiin entistä enemmän poliittisten ja rasististen motiivien ajamia huijauksia. Tämä kehityskulku tuskin pysähtyy vuoteen 2016.
Suomessa huomiota herättivät muun muassa maahanmuuttajien tekemäksi väitetty pahoinpitely, jota ei ollut tapahtunut lainkaan ja Kirkon ulkomaanavun vapaaehtoiseksi tekeytynyt feikkiprofiili, joka levitti valheita turvapaikanhakijoista Torniossa.
Kyseessä ei toki ole vain suomalainen ilmiö. Esimerkiksi Yhdysvalloissa levisivät väitteet ISIS-terroristijärjestöä tukeneesta torikokouksesta Michiganissa ja siitä, että Disney olisi poistanut possuhahmo Nasun kaupoistaan muslimien vaatimusten takia. Äärikonservatiivisilla sivustoilla väitettiin, että syyrialaiset pakolaiset olisivat tuonet Yhdysvaltoihin lihaa mädättävän bakteerin.
Sanotaan nyt vielä varmuuden vuoksi: mikään näistä ei pidä paikkaansa. Kun näette ensi vuonna näistä suomalaisen version, tiedätte sitten epäillä.
Ihmisiä ei vain kiinnosta, onko jokin totta vai ei.
Washington Postiin viikottaista nettihuijausten paljastuslistaa kirjoittanut Caitlin Dewey ilmoitti lopettavansa palstan, koska ihmisiä ei vain kiinnosta, onko jokin totta vai ei. Internetissä on helppo hakeutua sellaisen informaation pariin, joka sopii omaan arvomaailmaan, eikä todenpitävyydellä ole siinä kummoistakaan merkitystä. Myös Dewey on pannut merkille rasistisen ja äärioikeistolaisen feikkiaineiston kasvun.
Jätän tällä kertaa vihasivustot sivuun ja käyn läpi muutamia vanhanaikaisia, kepeämpiä nettihuijauksia ja muita epätotuuksia. Seuraavat kuuluvat kuluneen vuoden näkyvimpiin vedätyksiin Suomessa ja ulkomailla. Moneenko halpaan itse menit?
1. Lähes kaikki, mitä Donald Trump sanoi
Republikaanipuolueen presidenttiehdokkaaksi mielivä miljardööri on ollut uutisissa vuoden mittaan liki päivittäin. Politiikkaan keskittyneiden faktantarkistussivustojen mukaan Trumpin puheita on syytä epäillä joka kerta, kun suosikkiehdokas avaa suunsa. PolitiFact tarkisti vuoden aikana 77 Trumpin väitettä. Näistä 76 prosenttia osoittautui valheiksi. FactCheck.org julisti hänet emävalheiden kuninkaaksi ja totesi, ettei sivuston 12-vuotisen historian aikana ole nähty vastaavaa.
Tästä huolimatta Trumpin suuhun on myös keksitty valheita. Vaikka Trump päästelee suustaan kaikenlaista, hän ei twiitannut seuraavaa: “Isovanhempani eivät tulleet Amerikkaan Saksasta asti vain nähdäkseen, miten maahanmuuttajat valtaavat sen."

Tämän twiitin takana oli parodiatili McDonald J.Trump.
2. Kenen koululounas on kaunein
Sosiaalisessa mediassa ympäri maailmaa jaettiin innokkaasti valokuvia kauniisti asetelluista koululounaista eri maissa. Tarkoitus oli näyttää, miten surkea amerikkalaislasten lounas oli vaikkapa meidän suomalaisten kouluruokiin verrattuna.
Etevä markkinointikampanja voi päätyä uutiseksi.
Tämä ei ollut varsinainen huijaus, vaan osoitus siitä, miten etevä markkinointikampanja voi päätyä uutiseksi.
Kuvat olivat nimittäin peräisin terveellistä pikaruokaa myyvän Sweetgreen-yhtiön sivuilta, eivätkä esitä todellisia koululounaita. (Sittemmin moni uutissivusto on lisännyt juttuihinsa maininnan yhtiöstä.) Sweetgreenin mukaan annokset tosin perustuvat tietoihin todellisista koululounaista, joita mainituissa maissa tarjotaan. Kukin voi itse päätellä, kertooko kuvan asetelma koko totuuden.
3. Ei, tämän tyypin nimi ei ole Phuc Dat Bich
Vuoden viraalihittien kärkeen kuuluu tarina vietnamilais-australialaisesta miehestä, jota ärsytti Facebookin nimipolitiikka. Facebook ei miehen mukaan uskonut, että Phuc Dat Bich on todella hänen nimensä ja sulki siksi hänen tilinsä toistuvasti. Kymmenet uutissivustot ja lukemattomat blogit toistivat tarinan varustettuna kuvalla miehen passista, jossa nimenä lukee Phuc Dat Bich.
Jutun uskoivat suurin piirtein kaikki, kunnes mies kertoi The Guardianille, miten sisäpiirin vitsistä kasvoi viraalihitti. Miehen mielestä temppu osoitti, miten helppoa median huijaaminen on.
4. Miesten parroissa ei ole ulostetta
Partahipsterit kauhistuivat, kun ilmeni, että naamakarvoituksesta oli löytynyt samoja bakteereja kuin vessanpöntöistä. Miehillä oli siis pieniä määriä kakkaa naamassaan, julistivat otsikot.
No jaa. Juttu oli peräisin pienen amerikkalaisen tv-aseman omasta kokeesta, josta puuttuivat kaikki tieteellisen tutkimuksen perusedellytykset.
Hajaantukaa ja antakaa partojen kasvaa.
5. Päivi Räsänen ei aja ikärajaa masturboinnille
Aika ajoin Facebookissa aikajanalleni pompsahtaa uutinen, jonka mukaan entinen sisäministeri Päivi Räsänen (kd.) haluaa asettaa masturboinnille 18 vuoden ikärajan.
Juttu noudattelee menestyneimpien feikkiuutisten kaavaa: kuohuttavaan otsikkoon yhdistetään juuri sen verran uskottavuutta (Räsäsen varsin konservatiiviset mielipiteet), että ihmiset jakavat sitä sen kummemmin miettimättä. Jos "uutisen" lukee kokonaan, todennäköisesti tajuaa, ettei se voi pitää paikkaansa – mutta feikkijuttujen leviäminen perustuu siihen, että ihmiset lukevat usein pelkän otsikon.
Feikkiuutisen takana on uudehko sivusto Tietoinfo, joka kuvailee itseään satiiriseksi julkaisuksi.
6. Muotimerkin fiktiiviset metallibändit heräsivät henkiin
Vuoden ilahduttavin feikki oli suomalaisten hevimetallin ystävien "vastamainos", joka jekutti niin vaatejätti H&M:n kuin kansainvälisen median. Homma alkoi siitä, kun H&M alkoi myydä keksittyjen hevibändien logoilla varustettuja vaatteita. Suomalainen Strong Scene Productions – Yes Menistä ja Monty Pythonista vaikutteita ottanut ryhmä – loi feikkibändeille oikeaa musiikkia ja postasi sen Youtubeen. Ryhmä kiitteli H&M-ketjua tuntemattomien underground-bändien tuomista julkisuuteen.
Finland – 12 points!
Valheenpaljastaja käsittelee käsittelee faktaa ja fiktiota uutisissa ja sosiaalisessa mediassa joka toinen viikko. Ota yhteyttä: valheenpaljastaja@gmail.com
Muokattu: Kohdassa 1 Trumpin väitteistä epätosiksi osoittautui 76 prosenttia, ei 76 kappaletta 77:stä. Sana prosenttia lisätty 29.12. klo 23.50.
Muokattu 27.1.2016: Tehty ulkoasukorjauksia.
Muokattu 11.1.2017: Lisätty asiasana ja siirretty Yle Oppiminen alle.
Muokattu 11.3.2019: Kommentointi on päättynyt.