Hyppää pääsisältöön

40 000 vapaaehtoista ja 170 000 verenluovuttajaa – tällainen on maahanmuuttokriittisten parjaama SPR

Suomessa Punaisen Ristin vapaaehtoiset vierailevat yksinäisten luona vanhainkodeissa, sairaaloissa, kodeissa, vastaanottokeskuksissa ja vankiloissa sekä tukevat omaishoitajia heidän työssään. Vuosittain yli 26 000 yksinäistä saa apua Punaisen Ristin ystävätoiminnasta.

Punaisen Ristin periaatteet ilmapallossa. // Kuva: Maria Lehtman / Suomen Punainen Risti

Suomen Punainen Risti kertoi aiemmin tällä viikolla välittäneensä Facebookissa levinneen vihaviestin poliisin arvioitavaksi. Viestissä muun muassa ihannoitiin vastaanottokeskusten tuhopolttoja ja tuhopolton yrityksiä. Kirjoittaja myös pohti tekstissään, olisiko nyt aika "laajentaa toimintaa vihollisen pääpaikkoihin, joista sen toimia johdetaan" kutsuen SPR:ää pahimmaksi viholliseksi.

Viesti levisi laajalti muun muassa sen seurauksena, että siihen oli merkitty tunnettuja perussuomalaisiin kuuluvia poliitikkoja näiden tietämättä. Lisäksi kansanedustaja Laura Huhtasaari (ps.) oli tykännyt kirjoituksesta. Myöhemmin Huhtasaari kertoi tykänneensä postauksesta vahingossa.

Myös Hommafoorumilla keskustelu käy vilkkaana erilaisin sanakääntein.

- Ray on ollut boikotissani jo kymmeniä vuosia. Unicefista en sano hyvää sanaa. SPR on mokutuksen lähde. YK on bilderbergiläisten etujärjestö. Mutta Veikkaus Oy on seuraava mitä harkitsen boikottiin. Mainitkaa joku hyvää tekevä järjestö, mikä ei mokuta, ja mikä saa valtion avustuksia, Ari-Lee kommentoi Hommafoorumilla.

Miksi juuri SPR:stä tuli maahanmuuttokriittisten ”pahin vihollinen”?

Punainen Risti tukee viranomaisia turvapaikanhakijoiden vastaanottamisessa ja on syksyn aikana perustanut Maahanmuuttoviraston pyynnöstä runsaat sata vastaanottoyksikköä eri puolille Suomea. Maahanmuuttovirasto vastaa vastaanottotoiminnasta aiheutuvista kuluista. Vastaanottotoiminnan takia Punainen Risti on ollut syksyllä esillä mediassa totuttua enemmän.

- Tavanomaista suurempi palautteen määrä on siksi ymmärrettävää. Suuri osa saamastamme palautteesta on positiivista ja kannustavaa. Asiatonta palautetta on tullut lähinnä sosiaalisessa mediassa. Olemme ilmoittaneet muutaman uhkaavan viestin poliisille. Lisäksi netissä on levitetty jonkin verran Punaista Ristiä ja sen toimintaa koskevaa väärää tietoa ja huhuja, SPR:n tiedottaja Inka Kovanen kommentoi YleX:lle.

SPR:n mukaan osa palautteenantajista on siinä käsityksessä, ettei Punainen Risti auta Suomessa muita kuin turvapaikanhakijoita. Tämä käsitys ei pidä paikkansa: Punaisella Ristillä on laajaa kotimaantoimintaa avun tarpeessa olevien lasten, nuorten, aikuisten ja ikäihmisten parissa. Punainen Risti on puolueeton järjestö, ja sen tärkein periaate sekä Suomessa että maailmalla on avun tarpeessa olevien ihmisten auttaminen.

- Toimintaamme on ilmoittautunut syksyn aikana ennätysmäärä vapaaehtoisia. Nälkäpäivä- ja Hyvä Joulumieli -keräykset tuottivat tänä vuonna ennätystulokset, ja lisäksi olemme saaneet erittäin paljon tavaralahjoituksia ympäri Suomea. Osa uusista vapaaehtoisista on tullut mukaan toimintaamme tai lahjoittanut vastareaktiona netissä käytävälle keskustelulle, Kovanen kertoo.

Miten vapaaehtoistyöntekijät suhtautuvat uhkaaviin viesteihin?

SPR:n kaikki vapaaehtoiset käyvät perehdytyskoulutuksen, jossa käydään läpi vapaaehtoisten vastuut ja tehtävät. Yksi osa koulutusta on turvallisuus. SPR:n mukaan vapaaehtoisia ohjeistetaan ilmoittamaan välittömästi henkilökunnalle, mikäli mitä tahansa ongelmia esiintyy.

- Kentältä saamamme palautteen perusteella näyttää siltä, että suoraa kielteistä palautetta tulee vähän. Jonkin verran kielteistäkin palautetta varmasti tulee, mutta lähinnä sosiaalisen median ja sähköpostin välityksellä, Kovanen kertoo.

Tätä kaikkea SPR tekee juuri nyt Suomessa ja maailmalla

Suomen Punainen Risti auttaa äkillisten onnettomuuksien, katastrofien ja konfliktien uhreja Suomessa ja maailmalla.

Suomen Punaisella Ristillä on yli 85 000 jäsentä, 40 000 vapaaehtoista, 170 000 verenluovuttajaa ja 60 000 säännöllistä lahjoittajaa.

Suomessa Punaisen Ristin vapaaehtoiset vierailevat yksinäisten luona vanhainkodeissa, sairaaloissa, kodeissa, vastaanottokeskuksissa ja vankiloissa sekä tukevat omaishoitajia heidän työssään. Vuosittain yli 26 000 yksinäistä saa apua Punaisen Ristin ystävätoiminnasta.

Punaisen Ristin ensiavun päivystäjät huolehtivat ensiavusta vuosittain kymmenillä festivaaleilla ja yleisötapahtumissa ympäri Suomen. Vuonna 2014 Punaisen Ristin ensiapupäivystyksissä autettiin lähes 20 000:ta ihmistä.

Punaisen Ristin koordinoima Vapaaehtoinen pelastuspalvelu etsii kadonneita ja auttaa viranomaisia pelastustehtävissä.

Vuonna 2014 565 ihmistä sai Punaiselta Ristiltä apua äkillisessä onnettomuustilanteessa. Näitä ovat esimerkiksi tulvat tai tulipalot.

Suomen Punainen Risti lähettää vuosittain noin pari sataa avustustyöntekijää maailmalle. Tänä vuonna Suomen Punainen Risti on lähettänyt mm. sairaanhoitohenkilökuntaa auttamaan Nepalin maanjäristyksen uhreja, ebolasta toipuvaa Länsi-Afrikkaa ja Etelä-Sudania.