Hyppää pääsisältöön

Teemakokonaisuus RIKAS AFRIKKA 18.1. alkaen Yle Teemalla

Rikas Afrikka -kokonaisuus Yle Teemalla.
Rikas Afrikka -kokonaisuus Yle Teemalla. Kuva: Yle Kuvapalvelu. rikas afrikka

Yle Teema esittää 18.1. alkaen kiehtovan ohjelmakokonaisuuden muodin, designin, musiikin ja nykytaiteen Afrikasta. Tammi-helmikuussa Teema vie mm. Dakariin, Nairobiin ja Accraan, missä tavataan nuoria suunnittelijoita ja Afrikan taiteen uusi sukupolvi. Kansainvälisten dokumenttien ja dokumenttisarjojen lisäksi mukana on yksi kotimainen dokumenttiensi-ilta ja pari klassikkoelokuvaakin.

Made in Africa 18.1. alkaen maanantaisin klo 21

Tanskalainen muotitoimittaja Chris Pedersen matkustaa Afrikkaan kuusiosaisessa sarjassa. Maanosan talous on kasvanut kohisten ja kulttuuri kukoistaa. Pedersen opastaa muodin, median, designin, arkkitehtuurin ja taiteen Afrikkaan.

Sarjassa nähdään Afrikan uusia muotisuunnittelijoita. Ghanassa nuoret suunnittelijat tulkitsevat uusiksi perinteisiä vahavärjättyjä kankaita. Accrassa Chris vierailee muotitalo Christie Brownilla, joka on suunnitellut vaatteita Beyoncélle ja Alicia Keysille. Senegalin pääkaupungissa Dakarissa vaikuttaa muotisuunnittelija Adama Paris.

Chris tapaa myös afrikkalaisia some-tähtiä. 2 Many Siblings, La Frohemian ja Neibaz Fashion House muokkaavat netissä kuvaa Nairobista. Nicole Amarteifion tekemä An African City, ”Afrikan Sinkkuelämää”, seuraa viiden naisen elämää Accrassa.

Uusi Afrikka 18.1. alkaen maanantaisin klo 21.30

Uusi Afrikka -sarja Yle Teemalla.
Uusi Afrikka -sarja Yle Teemalla. uusi afrikka

Soweton metalliskenestä Nairobin futu-poppiin, valokuvataiteesta performansseihin. Viisiosainen ruotsalaissarja esittelee Afrikan taiteen uuden sukupolven.

Osa 1: Ghana. Ne, jotka tietävät, kuiskivat Accran olevan Afrikan kulttuurin kuumin keskus juuri nyt.

Osa 2: Kenia. Keniassa tutustutaan Nairobin kulttuuriskeneen ja sen johtaviin tähtiin.

Osa 3: Etelä-Afrikka. Kaksi vuosikymmentä vapautumisen jälkeen uusi sukupolvi rakentaa uutta kulttuuria sateenkaarisukupolven perinnön pohjalle.

Osa 4: Senegal. Dakar on kasvanut nopeasti yhdeksi Afrikan vilkkaimmista kaupungeista, jossa genret ja kulttuurit kohtaavat ja synnyttävät ainutlaatuisen luovan ilmapiirin

Osa 5: Angola. Tervetuloa Angolaan, kuduron kotimaahan. Kuduro on angolalaista raskasta elektromusiikkia, jonka sykettä etsitään Luandan kaduilta.

Dokumentit 24.1.–6.2.

Malin musiikki ei vaikene sunnuntaina 24.1. klo 21

“Soittimet ovat meidän Kalashnikovejamme.” Polttavan ajankohtainen dokumenttielokuva afrikkalaisesta Malista, jossa maan pohjoisosaan tunkeutuneet islamistifundamentalistit asettivat vuonna 2012 voimaan erittäin ankaran sharia-lain. Soittimet poltettiin, musiikki kiellettiin ja muusikoita uhattiin kuolemalla. Moni pakeni etelään tai naapurimaihiin, mutta he kieltäytyivät vaikenemasta. Ranskalaisten sotilaiden avulla jihadistit ajettiin sen verran takaisin, että Timbuktuun voitiin palata pitämään konsertti, tosin muusikoiden hengen uhalla. Musiikki ei voi vaieta. Se on erottamaton osa malilaisuutta. (They Will Have to Kill Us First, 2015)

Karavaani Baobab sunnuntaina 31.1. klo 21

Dokumentti Karavaani Baobab Yle Teemalla.
Dokumentti Karavaani Baobab Yle Teemalla. Kuva: Rajoitettu käyttöoikeus, Yle Kuvapalvelu, kuvapalvelu@yle.fi karavaani baobab

Ensiesitys! Kesällä 2015 innostunut yleisö näki Orchestra Baobabin ja Kaihon Karavaanin yhteiskeikat Helsingissä ja Tampereella.

J.P. Pulkkisen ohjaama dokumenttielokuva seuraa Senegalin musiikki-ikonien ja Tuure Kilpeläisen ryhmän yhteistyötä harjoituksista konsertteihin ja studioon

Tanssivien henkien metsä lauantaina 6.2. klo 19.20

Dokumenttielokuva Kongon aka-pygmien elämästä. Visuaalisesti upeassa dokumentissa seurataan ihmisten arkea. Lapsettomuus tuo surua eräälle pariskunnalle, koko heimoa uhkaa kansainvälisten metsäteollisuusyritysten hakkuut. Mutta pääosassa on ilo, nauru, tanssi ja laulu.
(De Dansande Andarnas Skog, 2013)

Teemalauantai: Komea, ylpeä Afrikka lauantaina 30.1. klo 21.30

35 lehmää ja yksi Kalashnikov. Dokumenttielokuva, ohjaus Ossie von Richthofen. Kuvassa suri-heimon jäsen Etiopiassa.
35 lehmää ja yksi Kalashnikov. Dokumenttielokuva, ohjaus Ossie von Richthofen. Kuvassa suri-heimon jäsen Etiopiassa. Teemalauantai,ossie von richthofen

35 lehmää ja yksi Kalashnikov

Komea, ylpeä, runollinen dokumenttielokuva miehisestä kauneudesta Afrikassa, Etiopian suri-heimosta Brazzavillen dandyihin ja Kinshasan voodoopainijoihin. Ohjaus: Ossie von Richthofen. (35 Cows and a Kalashnikov, Saksa 2014)

Mama Africa

Mika Kaurismäen ohjaama elämäkertadokumentti eteläafrikkalaisesta laulajasta ja kansalaisoikeustaistelijasta Miriam Makebasta.

Lisäksi Kino Klassikot Afrikan kuningatar su 24.1. klo 18 ja Hatari! su 31.1. klo 18.

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua