Hyppää pääsisältöön

Väärinkäsitys: Bioenergiaa käyttämällä voidaan hillitä akuuttia ilmastonmuutosta

Kysyimme tutkijoilta, minkä väärinkäsityksen he haluaisivat korjata. Energiatekniikan erikoistutkija Sampo Soimakallio kertoo, ettei bioenergia ole avuksi akuutin ilmastonmuutoksen hillitsemisessä.

Bioenergialla tarkoitetaan biomassasta tuotettua energiaa. Biomassaa ovat esimerkiksi viljelykasvit ja polttopuut sekä niiden tähteet.

Bioenergian käyttö pienentää maaperän ja metsien kykyä sitoa hiiltä.

Bioenergiaa on toki mahdollista tuottaa hiilineutraalisti. Jos poltetun biomassan tilalle istutetaan uusi kasvusto, joka sitoo saman määrän hiilidioksidia kuin poltossa on vapautunut ilmakehään, hiilidioksidimäärä pysyy tasapainossa. Tällöin bioenergia ei siis pahenna, muttei hillitsekään ilmastonmuutosta.

Bioenergian käytön lisäämistä ei kuitenkaan voida useimmissa tapauksissa pitää hiilineutraalina. On havaittu, että bioenergian tuotanto pienentää maaperän ja metsien kykyä sitoa hiiltä. Tämä vaikutus on usein niin merkittävä, että se tekee tyhjäksi fossiilisten polttoaineiden syrjäyttämisestä saatavan hyödyn vuosikymmeniksi eteenpäin.

- Biopolttoaineiden lisääminen sähkön- ja lämmöntuotannossa sekä liikenteessä ei auta meitä akuutissa ilmastonmuutoksessa, painottaa Soimakallio.

Myös ilmastonmuutospaneeli IPCC:n pitkäaikainen puheenjohtaja William Moomaw on pyrkinyt viime aikoina korjaamaan tätä väärinkäsitystä.

Katso video artikkelin yläpuolella!

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua