Hyppää pääsisältöön

Alkoholitutkija: Vaikka joisi vain lasillisen, krapula voi kestää päiviä

Tutkija Peter Erikssonin mukaan osalla suomalaisista vaikuttaa olevan tavallaan erityisherkkyys:

Joillekin yksikin lasillinen voi olla liikaa. // Kuva: EPA / José Coelho

Uudenvuodenpäivänä moni suomalainen potee krapulaa. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kaikki olisivat örveltäneet ja ottaneet liikaa. Osa voi potea kankkusta, vaikka juomia olisi illan aikana kumottu vain yhden ainoan verran. Syynä on erityisherkkyys alkoholille ja krapulalle.

- Se voi olla niin kova reaktio, että kun ottaa yhden lasillisen, krapula voi kestää päiviä. Se ei ole suinkaan niin hirveän harvinainen, alkoholitutkija ja Helsingin yliopiston dosentti Peter Erikisson kertoo Yle Uutisille.

Eriksson sanoo, että tästä, ilmeisesti perinnöllisestä ominaisuudesta olisi hyvä saada lisää tutkimustietoa. Alkoholitutkija uskoo, että periytyvä ominaisuus voi liittyä joihinkin sairauksiin, mutta tarkemmin ei vielä tiedetä, mihin.

Monille tulee päänsärkyä myös punaviinistä, jo pienestäkin määrästä. Tämä on kuitenkin Erikssonin mukaan eri asia kuin krapula.

- Noin joka viides nainen saa päänsäryn nimenomaan punaviinistä, miehillä se on harvinaisempaa.

Yksi perinteinen tapa yrittää estää krapulan syntymistä on railakkaan illanvieton jälkeinen visiitti paikallisella snägärillä. Aamuöinen lihis voi kuitenkin olla krapulan estämistä ajatellen liian myöhäistä. Erikssonin mukaan nakkikioskireissusta on luultavasti eniten hyötyä silloin, kun alkoholi ei vielä ole noussut kunnolla päähän.

- Loogisesti kun ajattelen, niin jos snägärivaiheessa alkoholipitoisuus on jo korkea ja tuntee pahoinvointia, voi tulla oksennusta, Eriksson sanoo.

Lue myös:

Tutkimus: Paljon liikkuvat ryyppäävät sohvaperunoita enemmän – mitä kovempi treeni, sitä vahvempi känni

Alkoholitutkija krapulasta: "Muistinmenetys ja ohimenevä aivovaurio ovat mahdollisia"