Hyppää pääsisältöön

Karismaattiset Morganin veljekset jahtaavat mahdotonta rakkautta ja salaista tietoa

Herrasmiehiä & Gangstereita
Herrasmiehiä & Gangstereita Kuva: Nadja Hallström maud

Nuijittu ja pelokas kirjailija Klas Östergren on sulkeutunut isoon pimeään asuntoon Tukholman Hornsgatanilla. Eletään vuotta 1979; säilykeruoan ja tupakan voimalla hän kirjoittaa maanisesti kertomusta asunnon aikaisemmista asukkaista, valovoimaisista Morganin veljeksistä.

”Ystäväni ovat kadonneet, yksi toisensa jälkeen. Ehkä pian on minun vuoroni. Voin vain odottaa ja vahtia. Kuluttaa aikaa kertomalla. Selittääkseni asioita. Säilyttääkseni järkeni.
Kaikilla on vihollinen. Ystäväni eivät ehtineet paljastaa vihollistani ennen katoamistaan. Joten tässä ei niinkään ole kyse pahuudesta kuin siitä mihin hyvyys pystyy. Kyseessä on synkkä satu. Masentuuhan sitä, jos saa turpiin niin usein kuin minä.
Mutta he saavat maksaa. Pystytän temppelin, rakennan monumentin Morganin veljeksille.”

Näillä sanoilla ruotsalaiskirjailija Klas Östergren ryhtyy kertomaan tarinansa draamasarjassa Herrasmiehiä & Gangstereita.

On kulunut vuosi siitä, kun Östergren sattumalta tutustui nyrkkeilysalilla veljeksistä vanhempaan, Henryyn. Kirjailijalta oli ryöstetty koko omaisuus lukuun ottamatta hänen kirjoituskoneitaan, ja pian hän muuttaa Henryn tilavaan asuntoon, jossa aikoo kirjoittaa nykyversiota Strindbergin Punaisesta huoneesta.

Vuokraisännän, eli Henryn, tarinat ja elämäntyyli kiehtovat kirjailijaa yhä enemmän; hänen kertomukset seikkailuilta ja maailmanmatkoilta, ja ajoilta, jolloin tämä soitti jazzia. Henryn kirjava elämä on kuin vastalause harmaudelle ja yksitoikkoisuudelle. Aika ajoin Henry muuttuu levottomaksi ja pakenee päiviksi rakkaansa Maudin luokse, jonka hän vasten tahtoansa joutuu jakamaan liikemies Wilhelm Sternerin kanssa.

Puoli vuotta myöhemmin asuntoon ilmaantuu Henryn nuorempi veli Leo, joka on vastikään kotiutunut mielisairaalasta. Hän on veljensä vastakohta, mutta yhtä karismaattinen; hän on poliittinen provokaattori, filosofi, alkoholisti ja vielä runoilija, joskin ollut lupaava vain nuoruudessaan. Käy ilmi, että Leolla on siteitä liikemies Sterneriin ja tämän hämärään toimintaan.

Vuosikymmenten ajan seuraamme herrasmiehiä ja ganstereita, joiden elämät nivoutuvat toisiinsa rakkauden, pelon ja salaisen tiedon kautta. Kertomus vie meidät 70-luvulta nykyaikaan. Klas Östergrenille alkaa vihdoin valjeta mitä oikeastaan tapahtui.

Sekä salaliitto, jossa veljekset olivat osallisina, että Maudin viimeinen salaisuus ovat paljastuneet. Maud päätti pitää Henryn pojan, Gustavin.

Vuosia myöhemmin Gustav etsii vastauksia ja kääntyy Klasin puoleen. Näin päättyy kaksi kertomusta epätodellisista ihmisistä, epätodennäköisestä rakkaudesta ja epäuskottavista totuuksista. Näistä rakentuu tarina Morganin veljeksistä ja muuttuvasta Ruotsista.

Runsaasti henkilöitä, kuvia ja musiikkia

Sarja perustuu kirjailija Klas Östergrenin romaaneihin Herrasmiehet vuodelta 1980 ja Gangsterit vuodelta 2005. Romaanit sisältävät runsaasti henkilöhahmoja ja kertomuksia: Östergrenin luoma maailma avautuu vain molempien teosten kautta. Kun romaaneista suunniteltiin filmatisointia, ei sisältö ottanut tiivistyäkseen pitkäksi elokuvaksi.

Leo ja Henry ovat itsetuhoisia ja itsepäisiä, mutta heidän heikkoudet tekevät heistä inhimillisiä. Näemme heissä itsemme.― Mikael Marcimain

Tilanne ratkaistiin tuottamalla pitkä elokuva romaanista Herrasmiehet, ja se sai ensi-iltansa joulukuussa 2014. Minisarja, jossa on neljä 90-minuutin jaksoa, antaa tapahtumista kokonaisvaltaisemman kuvan. Noin puolet sarjan materiaalista on ennen julkaisematonta.

Ohjaaja Mikael Marcimain, jonka aikaisemmat ohjaustyöt, draamasarjat Lasermies (Lasermannen) ja Aatteen asialla (Upp till kamp), herättivät huomiota Ruotsissa, piti käsikirjoitusta innostavana, mutta haastavana.

Toronton elokuvajuhlan esitteessä Marcimain kuvaa visiotaan projektista:

”Käsikirjoitus on uskomattoman rikas ja sisältää moniulotteisia henkilöhahmoja, visuaalisesti kiinnostavia miljöitä, jännitystä, intohimoa, rakkautta, väkivaltaa ja paljon musiikkia. Trillerin piirteet kannattelevat kertomusta Morganin veljeksistä, henkilöhahmojen väliset tunnesiteet puolestaan luovat tarinan rakkaudesta ja ystävyydestä. Leo ja Henry ovat itsetuhoisia ja itsepäisiä, mutta heidän heikkoudet tekevät heistä inhimillisiä. Näemme heissä itsemme. Haluan, että sarja on runsas kattaus kiinnostavia henkilöitä, kuvia, värejä, ääniä ja musiikkia – eeppinen satu, trilleri, rakkaustarina, ja ennen kaikkea kunnianosoitus elämälle.”

Herrasmiehiä & Gangstereita (12) esitetään Yle Femmalla sunnuntaisin klo 21.00 alkaen 3.1.2016. Sarjan neljä jaksoa on katsottavissa Areenassa 30 päivää.
Pääosissa muiden muassa David Fukamachi Regnfors, David Dencik, Ruth Vega Fernandez, Sverrir Gudnason.
Klas Östergren on sarjan käsikirjoittaja.

Kääntäjä: Eva Lamppu

Lisää ohjelmasta

Kommentit
 • Linda Zilliacus: Olen halunnut näytellä poliisia pitkään

  Esittää Laura Nordia Vettä sakeampaa -sarjan jatkokaudessa.

  Vettä sakeampaa -sarjan tuoreet jaksot ovat käynnistyneet Yle Femmalla ja Areenassa. Jo heti avausjaksossa tapasimme poliisin, Laura Nordin, jota näyttelee Linda Zilliacus. Nord saapuu majatalolle varoittaakseen Waldemarin sisaruksia myrskystä. Näemme Nordin myös tulevissa jaksoissa.

 • Tapaa Waldemarin sisarukset

  Intensiivinen toinen tuotantokausi sarjasta Vettä sakeampaa

  Muistatko Waldemarin sisarukset? Lassen, Oskarin ja Jonnan, jotka taistelivat periäkseen perheen majatalon Ahvenanmaalla. Vettä sakeampaa -sarjan toisessa tuotantokaudessa sisarukset yhdistävät jälleen voimansa pyörittääkseen majataloa. Vääryydet nousevat pintaan.

 • Pimeys laskeutuu Waldemarin majatalon ylle

  Vettä sakeampaa 2 sijoittuu talviselle Ahvenanmaalle.

  Vettä sakeampaa -sarjan uusissa jaksoissa tapaamme jälleen Waldemarin sisarukset, jotka nyt yhdessä omistavat äidiltään, Anna-Lisalta perimänsä majatalon Ahvenanmaalla. He aikovat myös yhdessä pyörittää majataloa läpi talven. Pimeys laskeutuu majatalon ylle ja aiheuttaa uusia kiistoja.