Hyppää pääsisältöön

Väärinkäsitys: Lääketieteelliset hoidot ratkaisevat terveysongelmat

Kysyimme tutkijoilta, minkä väärinkäsityksen he haluaisivat korjata. Lääketieteen tohtori Riitta Luoto haluaa puuttua sairauksien syihin. Ennaltaehkäisevä terveydenhoito ja elintavat tulisi nähdä yhtä tärkeänä osana lääketiedettä kuin sairauksien hoito.

Lääketieteellisiä hoitoja, kuten leikkauksia, tarvitaan edelleen, sanoo epidemiologian dosentti Riitta Luoto, mutta hoidot eivät yksin riitä. Sairaanhoito nimittäin kattaa ihmisen elämänkaaren pitenemisestä vain 10 prosenttia, kun taas elintapojen osuus on jopa 40 prosenttia.

– Tarvitaan keinoja puuttua sairauksien syihin, UKK-instituutin tutkimusjohtajan paikalta Kelaan ylilääkäriksi vuodenvaihteessa siirtyvä Luoto täsmentää.

Raskausdiabetekseen sairastuminen lisää terveydenhuollon kuluja neljänneksellä.

Sairauksien syihin voidaan vaikuttaa parhaiten luomalla edellytyksiä terveille valinnoille, esimerkiksi ylläpitämällä ulkoilureittejä ja koulu- ja työpaikkaruokailua. Lisäksi tarvitaan ennaltaehkäisevää terveydenhuoltoa, kuten neuvoloita, ja ihmisten omaa vastuuta terveydestään.

– Ennaltaehkäisevä terveydenhoito ja elintavat tulisi nähdä yhtä tärkeänä osana lääketiedettä kuin lääketieteen perinteiset osa-alueet, Luoto sanoo.

Luoto myös muistuttaa, että ennaltaehkäisevästä terveydenhuollosta säästäminen voi koitua yhteiskunnalle kalliiksi. Esimerkiksi raskausdiabetekseen sairastuminen lisää terveydenhuollon kuluja neljänneksellä.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua