Hyppää pääsisältöön

Musiikin tekeminen on helpompaa kuin koskaan – kuudesosaa nykyartisteista et ollut kuullut ennen vuotta 2015

Haluatko musiikkimaailman huipulle? Tie tähtiin on simppelimpi kuin koskaan – ainakin teoriassa.

Ellinoora ja Evelina debytoivat vuonna 2015. // Kuva: YleX

Vuoden 2015 aikana Suomessa ja ulkomailla syttyi lukuisia tähtiä, joista kukaan ei ollut kuullutkaan vielä vuonna 2014. Pelkästään tällä hetkellä YleX:n soittolistalla olevat Ellinoora, Evelina, Tungevaag & Raaban, WSTRN, Juulia, YoungHearted, Elias Gould, Kiiara, Sigalaja Parson Jamesaloittivat uransa virallisesti vasta vuonna 2015, jolloin he julkaisivat ensimmäiset hittinsä.

YleX:n soittolistan artisteista peräti 61 prosenttia on sellaisia, jotka ovat aloittaneet uransa vuonna 2010 tai sen jälkeen. Monista voi tuntua siltä, että esimerkiksi Robinon tehnyt musiikkia aina. Todellisuudessa Robinin ura starttasi alle neljä vuotta sitten, vuonna 2012, kun Frontside Ollie -biisi julkaistiin.

Netistä ilmaiseksi ladattavat musanteko-ohjelmat ja SoundCloudin kaltaiset suoratoistopalvelut nostavat artisteja pinnalle. Sony Musicin tuotantojohtaja Gabi Hakanen kertoo, että aiemmin hänen piti nähdä yhtye esiintymässä ennen kuin hän harkitsi levytyssopimuksen tekemistä.

- Ihmiset pystyvät tekemään laadukasta materiaalia pienillä kustannuksilla. Se tarkoittaa sitä, että lahjakkaat muusikot pääsevät työstämään musiikkia helpommin kuin ennen, Hakanen sanoo.

Sen takia artistien vaihtuvuus on suurempaa kuin koskaan. Osa tulokkaista korvaa vanhemmat artistit tuoreemmilla soundeillaan. Suomessa tämä on huomattu etenkin uusien nousevien naisartistien buumina. Sannin jalanjäljissä suomalaisen musan huipulle ovat matkaamassa Ellinooran, Evelinan ja Juulian lisäksi esimerkiksi Katti Meu ja Vilma Alina.

Artistien vaihtuvuus näkyy etenkin radion soittolistoilla, mutta sama trendi – tosin ei niin voimakkaana – on nähtävissä myös hittilistoilla. Suomen virallisen listan top20-artisteista 37 prosenttia on aloittanut uransa vuonna 2010 tai sen jälkeen. Spotify Suomen top50-listalla heitä on 45 prosenttia ja Spotifyn maailman top50-listalla peräti 56 prosenttia.

Spotifyn maailman top50-listaltalöytyy esimerkiksi 19-vuotias kanadalainen Alessia Cara, joka julkaisi debyyttisinkkunsa huhtikuussa 2015.

Keskimäärin noin kuudesosa top-listojen ja YleX:n soittolistojen artisteista on aloittanut uransa vasta vuoden 2015 aikana.

Se on paljon.

Hitiksi hetkessä

Muun muassa Spotifyn, Apple Musicin, SoundCloudin ja sosiaalisen median myötä musiikin kulutus on muuttunut olennaisesti. Gabi Hakasen mukaan merkittävimmät muutokset ovat biisien kulutuksen moninkertaistuminen ja se, että kappale voi nousta hitiksi salamannopeasti.

- Se johtuu yksinkertaisesti siitä, että kappaleet ovat nykyään niin helposti saatavilla, Hakanen sanoo.

Samalla salaperäisyyden varjo on kadonnut monien artisten hartioilta. Mystisyyteen liittyvä fanitus vähenee, joten huippuartisteihinkin voi kyllästyä entistä nopeammin.

- Takavuosina ihmiset eivät pystyneet kommunikoimaan artistien kanssa lainkaan, Hakanen kertoo.

Mutta vaikka hittejä nakutellaan helpommin kuin koskaan ja uusia artisteja ilmestyy lähes päivittäin, se tärkein on pysynyt samana.

- Hyvä biisi on edelleen se kaiken ydin, Hakanen sanoo.

Lue myös:

Takajeejeestä Madafakin darraan – näin fiitistä tuli uusi Idols

Päiväkirjamaisuutta ja urbaania soundia – uusi naisartistien buumi valtasi soittolistat