Hyppää pääsisältöön

Dokumenttiprojekti: Uhka kampuksella

Dokumenttiprojekti: Uhka kampuksella, yle tv1
Andrea Pino ja Annie Clark ovat ryhtyneet hakemaan oikeutta seksuaalisen väkivallan uhreille. Dokumenttiprojekti: Uhka kampuksella, yle tv1 dokumenttiprojekti: uhka kampuksella

TV1 maanantaina 4.1.2016 klo 21.00 - 22.40. uusinta lauantaina 9.1. klo 12.35
Yle Areenassa 14 päivää

Amerikkalaisyliopistoissa opiskelijoita raiskataan ja häiritään seksuaalisesti. Joka viides opiskelija joutuu seksuaalisen väkivallan uhriksi. Tapauksista ilmoitetaan vain murto-osa ja sitäkin harvemmin tekijät joutuvat vastuuseen rikoksistaan.

Tapauksiin ei puututa ja yksityisestä rahasta riippuvaiset oppilaitokset vaikenevat julkisuuden pelossa. Uhrit ovat ryhtyneet nyt vastarintaan.

Dokumentti Uhka kampuksella (The Hunting Ground) kilpailee Oscar-palkinnosta.

Välinpitämättömyyttä, syyllistämistä

Koskettavissa haastatteluissa seksuaalisen väkivallan uhrit sekä heidän perheensä kertovat elämästään. Uhrit yrittävät selviytyä opinnoistaan sekä hakea itselleen oikeutta.

Opiskelijat, jotka ovat uskaltaneet kertoa väkivallasta, ovat joutuneet kohtaamaan epäuskoa, välinpitämättömyyttä, uhrien syyllistämistä sekä häirintää ja kostoa.

Epäasialliseen käytökseen ovat syyllistyneet niin opiskelijatoverit kuin yliopistojen hallinto, joka suojelee rikoksiin syyllistyneitä.

Lakikirjalla oikeutta

Dokumentin kaksi päähenkilöä, Andrea Pino ja Annie Clark, ovat ryhtyneet hakemaan oikeutta seksuaalista väkivaltaa kokeneille. Työkalukseen he ovat valjastaneet tasa-arvoisiin koulutusmahdollisuuksiin liittyvän lainsäädännön.

Pino ja Clark jakavat omaa tietämystään kohtalotovereille. Yhä suurempi joukko uhreista ei enää suostu vaikenemaan.

Näytös Valkoisessa talossa

Yhdysvalloissa keskustelua herättänyt dokumentti on esitetty muun muassa Valkoisessa Talossa ja sadoissa maan yliopistoissa. Dokumentti on poikinut muutoksia lainsäädäntöön New Yorkin ja Kalifornian osavaltiossa sekä johtanut muutoksiin yliopistojen käytännöissä.

Dokumentin on käsikirjoittanut ja ohjannut palkittu dokumentaristi Kirby Dick. Tuottajana on niinikään palkittu elokuvantekijä Amy Ziering.

The Hunting Ground. RoCo Films International, Yhdysvallat, 2015

Lisää dokumentista:
The Hunting Ground

Kommentit