Hyppää pääsisältöön

Suvi Väyrynen, sopraano (29) - Lappeenrannan laulukilpailut 2016

Kajaanissa 1986 syntynyt sopraano Suvi Väyrynen on opiskellut laulua Konservatorium Wien Privatuniversität -korkeakoulussa Uta Schwaben (2014-), Tampereen konservatoriossa ja Tampereen musiikkiopistossa Satu Sippolan (2008-2013) sekä Kaukametsän kansalaisopistossa Suoma Levyn ja Eija-Riitta Airo-Karttusen (2002-2007) johdolla.

Kilpailumenestys: 9. Hilde Zadek -laulukilpailu finalisti 2015, Itävalta; jaettu 1. palkinto Kangasniemen laulukilpailut 2013, Timo Mustakallio -laulukilpailujen finalisti 2013

Loppukilpailu

W.A. Mozart: Zaide: Zaiden aaria ”Tiger, wetze nur die Klauen”
Gaetano Donizetti: La fille du régiment: Marien aaria ”Chacun le sait, chacun le dit”

Katso Suvi Väyrysen haastattelu heti välieräsuorituksen jälkeen

Välierä

Pianisti: Hans-Otto Ehrström
Mahler: Frühlingsmorgen.
Wolf: Der Knabe und das Immlein.
Brahms: An die Nachtigall.
Rodrigo: ¿De donde venis amore?
Korpijaakko: Missä armahani.
Sibelius: Kaiutar.
Schönberg: Waldsonne.
Strauss: Schlagende Herzen.

#yleklassinen #lprlaulut

  • KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

    KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

    Äänitysprojektien toteuttaminen pandemiaolosuhteissa ei useimmiten ole ihan suoraviivainen prosessi. Tämän sai omakohtaisesti todeta myös 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri. Lykkäyksistä huolimatta saatiin ensimmäinen julkaisu uuden taiteellisen johtajan viulisti Malin Bromanin kanssa tehtyä.

  • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

    Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

    Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

  • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

    Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

    Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

  • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

    Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

    Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Lappeenrannan laulukilpailut 2016

Instagram & Twitter #lprlaulut

  • Sopraano Suvi Väyrynen ja baritoni Kristian Lindroos voittoon Lappeenrannan laulukilpailuissa 2016

    Katso voittajien suoritukset omilla sivuillaan.

    18. Lappeenrannan laulukilpailut päättyivät loppiaisena 6.1.2016. Naisten sarjan voitti sopraano Suvi Väyrynen ja miesten sarjan baritoni Kristian Lindroos. Naisten sarjan toinen palkinto jaettiin kahden mezzosopraanon, Erica Backin ja Anu Ontrosen kesken. Miesten kilpailun toiseksi tuli bassobaritoni Jussi Juola ja kolmanneksi baritoni Joonas Asikainen. Katso kaikki palkitut ja palkinnot.

  • Tomi Punkeri, baritoni (24)

    Tutustu Tomi Punkerin kilpailusuorituksiin.

    Oulaisissa 1991 syntynyt baritoni Tomi Punkeri on opiskellut laulua Oulun ammattikorkeakoulussa Markku Liukkosen ja Jokilaaksojen musiikkiopistossa Jarmo Junnon johdolla. Loppukilpailussa Tomi laulaa Guglielmon aarian Mozartin oopperasta Così fan tutte ja Frankin aarian Giacomo Puccini oopperasta Edgar.

  • Samuli Taskinen, baritoni (27)

    Tutustu Samuli Taskisen kilpailusuorituksiin.

    Lappeenrannassa 1988 syntynyt baritoni Samuli Taskinen on opiskellut laulua Sibelius-Akatemiassa Sirkka Parviainen-Hiekkapellon, Charlotta Sevónin ja Jorma Elorinteen johdolla. Loppukilpailussa Samuli laulaa Zoroastron aarian Händelin oopperasta Orlando ja Zurgan aarian Bizet'n oopperasta Helmenkalastajat.

  • Suvi Väyrynen, sopraano (29)

    Tutustu Suvi Väyrysen kilpailusuorituksiin.

    Kajaanissa 1986 syntynyt sopraano Suvi Väyrynen on opiskellut laulua Konservatorium Wien Privatuniversität -korkeakoulussa Uta Schwaben, Tampereen konservatoriossa ja Tampereen musiikkiopistossa Satu Sippolan sekä Kaukametsän kansalaisopistossa Suoma Levyn ja Eija-Riitta Airo-Karttusen johdolla. Loppukilpailussa Suvi laulaa Zaiden aarian Mozartin oopperasta Zaide ja Marien aarian Donizettin oopperasta Rykmentin tytär.

  • Joonas Asikainen, baritoni (28)

    Tutustu Joonas Asikaisen kilpailusuorituksiin.

    Rantasalmella 1987 syntynyt baritoni Joonas Asikainen on opiskellut laulua Sibelius-Akatemiassa Erkki Rajamäen ja Irja Aurooran, Lahden ammattikorkeakoulussa Päivi Kantolan ja Sirkka Parviaisen sekä Savonlinnan taidelukiossa Chieko Okabe-Silvastin johdolla. Loppukilpailussa Joonas laulaa Pierrot'n aarian Korngoldin oopperasta Kuollut kaupunki ja Hamletin aarian Thomas'n oopperasta Hamlet.

  • Erica Back, mezzosopraano (28)

    Tutustu Erica Backin kilpailusuorituksiin.

    Närpiössä 1987 syntynyt mezzosopraano Erica Back on opiskellut laulua Sibelius-Akatemiassa Monica Groopin, Piteån musiikkikorkeakoulussa Ruotsissa Synnöve Dellqvistin, Framnäsin kansanopistossa Ruotsissa Emma Rönnlundin, Keski-Pohjanmaan konservatoriossa Marianne Tunkkarin ja Musiikkiopisto Legatossa Närpiössä Karina Westmalmin johdolla. Loppukilpailussa Erica laulaa Sextuksen aarian Mozartin oopperasta Tituksen lempeys ja osan Tuntematon saari Berlioz'n laulusarjasta Kesäyöt.

  • Johanna Isokoski, sopraano (25)

    Tutustu Johanna Isokosken kilpailusuorituksiin.

    Tampereella 1990 syntynyt Johanna Isokoski on opiskellut laulua Sibelius-Akatemiassa Sirkka Parviainen-Hiekkapellon, Turun ammattikorkeakoulussa Kaisu Helmisen ja Keski-Pohjanmaan konservatoriossa Mari Sillanpään johdolla. Loppukilpailussa Johanna laulaa Magdan aarian Puccinin oopperasta Pääskynen ja Aminan aarian Bellinin oopperasta Unissakävijä.

  • Jussi Juola, bassobaritoni (28)

    Tutustu Jussi Juolan kilpailusuorituksiin.

    Keminmaalla 1987 syntynyt Jussi Juola on opiskellut laulua Dresdenin Carl Maria von Weber -musiikkikorkeakoulussa Christiane Junghannsin, Ulrike Siedelin, Olaf Bärin sekä Oulunseudun ammattikorkeakoulussa Markku Liukkosen ja Jokilaaksojen musiikkiopistossa Jarmo Junnon johdolla. Loppukilpailussa Jussi laulaa osan Antonius Padovalainen saarnaa kaloille Mahlerin laulusarjasta Des Knaben Wunderhorn ja W.A. Mozartin konserttiaarian “Mentre ti lascio, oh figlia”.

  • Kristian Lindroos, baritoni (25)

    Tutustu Kristian Lindroosin kilpailusuorituksiin.

    Tuusulassa 1990 syntynyt Kristian Lindroos on opiskellut laulua Sibelius-Akatemiassa Petri Lindroosin, Timo Honkosen ja Erkki Rajamäen johdolla. Lisäksi hän on opiskellut Accademia del bel Cantossa opettajiaan Rodolfo Celletti, Fabio Luisi, Lelly Cuberli, Roberto Servile, Stefania Bondafelli ja Carmen Santoro. Loppukilpailussa Kristian laulaa Riccardon aarian Bellinin oopperasta Puritaanit ja Wolframin laulun iltatähdelle Wagnerin oopperasta Tannhäuser.

  • Anu Ontronen, mezzosopraano (27)

    Tutustu Anu Ontrosen kilpailusuorituksiin.

    Rantasalmella 1988 syntynyt Anu Ontronen on opiskellut laulua Wienin Musik und Darstellende Kunst -yliopistossa Edith Lienbacherin, Metropolia ammattikorkeakoulussa Sirkku Wahlroos-Kaitilan sekä Oulun seudun ammattikorkeakoulussa Airi Tokolan ja Sari Hourulan johdolla. Loppukilpailussa Anu laulaa Delilan aarian Saint-Saënsin oopperasta Simson ja Delila ja Azucenan aarian Verdin oopperasta Trubaduuri.

  • Lappeenrannan finalistit pääsivät orkesterin eteen

    Finaalissa kuultiin tasalaatuisia esityksiä

    Lappeenrannan laulukilpailujen loppiaisiltana käydyn finaalin neljä naista ja viisi miestä lauloivat kukin kaksi aariaa tai orkesterisäestyksellistä yksinlaulua. Finaalissa mitattiin laulajien muiden ominaisuuksien lisäksi heidän kykyään löytää yhteinen sävel Tibor Bogányin johtaman Lappeenrannan kaupunginorkesterin kanssa.

  • Baritonien esiinmarssi sai jatkoa Lappeenrannan toisena välieräpäivänä

    Kilpailun taso pysyi edelleen korkeana

    Toinen välieräpäivä ei tuottanut pettymystä baritonien osalta. Maanantaina 4.1. baritoneista esiintyivät Kristian Lindroos ja Joonas Asikainen, kuvassa Kristian on yhdessä isänsä basso Petri Lindoosin kanssa. Mukana oli myös muun muassa finaaliin valittu mezzosopraano Anu Ontronen. Lue kisakatsauksesta radion asiantuntija Pia Freundin kommentit ja lue myös kisojen nykyisen ja edellisen toiminnanjohtajan Milko Vesalaisen ja Tuulikki Närhinsalon pohdinta miksi Lappeenrannasta on muodostunut kansan suosikkikilpailu. - Kuuntele radiokooste toisesta välieräpäivästä.

  • On väärin että verorahoilla koulutetaan laulajia joille ei tarjota työmahdollisuuksia

    Lue laulun yliopettajan Airi Tokolan kriittinen kommentti.

    Oulun ammattikorkeakoulun yliopettaja oopperalaulaja Airi Tokola kommentoi Lappeenrannan laulukilpailujen väliaikahaastattelussa kriittisesti sitä että suomalaisia ja Suomessa koulutettuja laulajia ei kiinnitetä oopperarooleihin vaan produktioihin otetaan ulkomaisia laulajia. ”Olen vitsinä sanonut oppilailleni että vaihtakaa nimenne ulkomaiseksi niin saatte töitä.”

  • Lappeenrannan laulukilpailun välierässä kuultiin hienoja Lied-ohjelmia

    Erityisesti mieslaulajien taso on tänä vuonna korkea.

    Ensimmäisenä välieräpäivänä su 3.1. puhuttivat koko kilpailun ja erityisesti mieslaulajien korkea taso. Lue kisakatsaus eli miten radion asiantuntija Pia Freund arvioi päivää, mitä oululainen laulunopettaja Airi Tokola totesi tasosta verkkolähetysten asiantuntijalle Kirsi Rissaselle ja kuka on opettaja päivän kahden oululaisen mieslaulajan taustalla. - Kuuntele radiokooste ensimmäisestä välieräpäivästä.

  • Riikan vlogi: Nuorena on vitsa väännettävä

    Riikka keskusteli Ville Matvejeffin kanssa.

    Toimittaja Riikka Holopainen tapasi Lappeenrannan laulukilpailun välipäivänänä kapellimestari Ville Matvejeffin. Ville Matvejeff on Jyväskylä Sinfonian ylikapellimestari ja tammikuussa hän johtaa Åbo Svenska Teaternissa Turun filharmonisen orkesterin ja Turun Musiikkijuhlien Taikahuilun. Lappeenrannan laulukilpailussa hän on mukana tuomaristossa. Riikka kysyi Villeltä, onko Suomessa liikaa laulajakoulutusta. Ville Matvejeff oli kuitenkin sitä mieltä, että koulutusta pitää olla monipuolisesti. Se häntä kuitenkin ihmetytti, että ammattikorkeakouluihin valitaan usein jo aika vanhoja laulajia

  • Riikan vlogi: Ennakkojuttua tekemässä finaalilähetykseen

    Riikka tapasi finalistit ja istahti sen jälkeen teelle.

    Toimittaja Riikka Holopainen oli toimittaja Janne Koskisen kanssa tekemässä finalistien kanssa ennakkojuttua tv:n suoraan finaalilähetykseen. Sen jälkeen he istahtivat kupposelle kuumaa ja kiukutteluksihan se sitten meni. Finalistit sen sijaan olivat hyvällä tuulella ja rauhallisia.

  • Riikan vlogi: Mikä on kilpailupianistille kauheinta kilpailuissa?

    Riikka Holopainen tapasi kilpailupianisti Tuula Hällströmin.

    Toimittaja Riikka Holopainen kävi jututtamassa kilpailupianisti Tuula Hällströmiä. Lappeenrannan laulukilpailuissa pianistien iso urakka päättyo välieriin ja Riikka kävi juttelemassa Tuula Hällströmin tiistaina 4.1. eli viimeisenä välieräiltana. Riikka halusi tietää pianistien karonkasta, ja jäävätkö he kuuntelemaan finaaleja - ja ennen kaikkea hän halusi tietää, mikä on kamalinta kilpailuissa.

  • Riikan vlogi: Lappeenrannan laulukilpailu lähestyy

    Tenori Petri Bäcktröm on tv-asiantuntijana kilpailuissa.

    Toimittaja Riikka Holopainen haluaisi tavata Lappeenrannan laulukilpailujen tv-asiantuntijan, tenori Petri Bäckströmin ennen joululomia, mutta muut työt painavat päälle. Toinen kisojen tv-toimittajista, Janne Koskinen, pääsee kuitenkin tapaamaan Petriä. Alkaa melkein vaikuttaa siltä, että Riikan vlogi kaapattaisiin...

  • Iida Antola, sopraano (25)

    Tutustu Iida Antolan kilpailusuorituksiin.

    Sopraano Iida Antola (s.1990 Taipei/Riihimäki) on opiskellut laulua Universität der Künste Berlin -yliopistossa Elisabeth Werresin sekä Sibelius-Akatemiassa Aulikki Eerolan ja Itä-Helsingin musiikkiopistossa Maikki Apajalahden johdolla. Lisäksi hän on opiskellut yksityisesti Marjut Hannulan johdolla. Pianistina laulukilpailussa on Kristian Attila.

  • Alina Koivula, sopraano (26)

    Tutustu Alina Koivulan kilpailusuorituksiin.

    Järvenpäässä 1989 syntynyt Alina Koivula on opiskellut laulua Sibelius-Akatemiassa Outi Kähkösen ja Ritva-Liisa Korhosen, Helsingin konservatoriossa Tehi Sulonen-Georgin sekä Turun konservatoriossa Jouni Kuorikosken johdolla. Pianistina laulukilpailussa on Tuula Hällström.

  • Jarno Lehtola, tenori (32)

    Tutustu Jarno Lehtolan kilpailusuorituksiin.

    Helsingissä 1983 syntynyt Jarno Lehtola on opiskellut Helsingin konservatoriossa Seppo Ruohosen ja Hanna-Leena Haapamäen johdolla sekä vuodesta Mikko Pasasen ja Takashi Matsudairan johdolla. Pianistina laulukilpailussa on Kristian Attila.

  • Tiina Lönnmark, sopraano (31)

    Tutustu Tiina Lönnmarkin kilpailusuorituksiin.

    Jyväskylässä 1984 syntynyt Tiina Lönnmark on opiskellut laulua Hannoverin Musik Theater und Medien -korkeakoulussa, Íride Martinezin ja Julie Kaufmannin johdolla, Hannoverin oopperastudiossa, Karlsruhen musiikkikorkeakoulussa Ingrid Hauboldin ja Lahden ammattikorkeakoulussa Sirkka Parviaisen johdolla. Pianistina laulukilpailussa on Aveline Gram.

  • Sanna Matinniemi, sopraano (25)

    Tutustu Sanna Matinniemen kilpailusuorituksiin.

    Kuopiossa 1990 syntynyt Sanna Matinniemi on opiskellut laulua Wienin Musik und darstellende Kunst -yliopistossa Sebastian Vittuccin johdolla, Sibelius-Akatemiassa sekä Kuopion konservatoriossa ja konservatorion 2. asteella Marjatta Airaksen johdolla. Pianistina laulukilpailussa on Ilmari Räikkönen.

  • Veera Niiranen, sopraano (29)

    Tutustu Veera Niirasen kilpailusuorituksiin.

    Joensuussa 1986 syntynyt Veera Niiranen on opiskellut Grazin Musik und dasrstellende Kunst -yliopistossa Frank Cramerin sekä Metropolia ammattikorkeakoulussa Sirkku Wahlroos-Kaitilan johdolla. Pianistina laulukilpailussa on Tuula Hällström.

  • Palaa vielä välierien tunnelmiin

    Välierissä lauloi 15 laulajaa, yhdeksän nais- ja kuusi mieslaulajaa. Väliaikahaastatteluja suorissa lähetyksissä teki sopraano Kirsi Rissanen.

  • Seuraa Lappeenrannan laulukilpailut 2016 Ylen kanavilla

    Katso lähetysaikataulut 3.-6.1.2016 #yleklassinen #lprlaulut

    Lappeenrannan valtakunnallisia laulukilpailuja seurataan tiiviisti Ylen eri kanavilla välieristä 3.1.2016 alkaen. Yle on mukana laulukilpailussa verkossa, radiossa ja televisiossa ja välittää kuvia ja tunnelmia lavalta ja lavan takaa. #yleklassinen #lprlaulut

  • TV-finaalin asiantuntija Lappeenrannan laulukilpailuissa 2016 tenori Petri Bäckström

    Katso suora finaali 6.1. klo 18 Teema & yle.fi/klassinen.

    Lappeenrannan laulukilpailun 2016 finaalin ja palkintojen jaon voi katsoa suorana tv-lähetyksenä Ylen Teema-kanavalla loppiaisena ke 6.1. klo 18 alkaen ja verkossa osoitteessa yle.fi/klassinen. Finaalissa Ylen asiantuntijana on tenori Petri Bäckström, joka valmistautuu parhaillaan kantaesitykseen Suomen Kansallisoopperassa. Lue mitä Petri Bäckström kertoo laulajantaipaleestaan.

  • Radiolähetysten asiantuntijana sopraano Pia Freund

    Suorat välieräkoosteet ja finaali Yle Radio 1:ssä.

    Lappeenrannan laulukilpailua 2016 voi kuunnella Yle Radio 1:ssä suorina koostelähetyksinä molempina välieräpäivinä su 3.1. ja ma 4.1. klo 22.05 ja finaalia ja palkintojenjakoa ke 6.1. klo 18 alkaen. Ylen asiantuntijana radiolähetyksissä on sopraano Pia Freund, Lappeenrannan voittaja vuodelta 1992. Lue Pia Freundin kuvaus hetkestä, jolloin hän oivalsi, mistä laulamisessa on kysymys.

  • Lähetysikkunan asiantuntijana sopraano Kirsi Rissanen

    Katso suorana 3.1.2016 alkaen osoitteessa yle.fi/klassinen.

    Lappeenrannan laulukilpailuja 2016 voi katsoa suoratoistona verkossa välieristä su 3.1. klo 16 alkaen. Suoratoistojen yhteydessä lähetysikkunassa käydään keskustelua sopraano ja laulun lehtori Kirsi Rissasen emännöimänä. Kirsin oma laulu-ura alkoi kevyen musiikin puolelta, hänet tunnetaan muun muassa vuoden 1988 Tangokuningattarena. Lue mitä Kirsi itse kertoo omasta laulajantaipaleestaan.

  • Lappeenrannan kilvan soivaa kisahistoriaa uudessa radio-ohjelmassa

    Laulun paikka on laulumusiikin erikoisohjelma

    Jorma Hynninen, Kirsi Tiihonen, Petteri Salomaa, Helena Juntunen ja monet muut tunnetut suomalaislaulajat ovat voittaneet vuosien saatossa Lappeenrannan laulukilpailun. Ensimmäisessä Laulun paikka -radio-ohjelmassa päästään nauttimaan Lappeenrannan kilpailun soivasta kisahistoriasta. Kuuntele Yle Radio 1 ma 4.1. klo 14 ja jälkeenpäin Areenassa.

  • Mitä kuuluu, Eeva Hartemaa ja Aarne Pelkonen?

    Lappeenrannan laulukilpailujen voittajat 2013 kertovat.

    Vuoden 2013 Lappeenrannan laulukilpailujen naisten sarjan voitti sopraano Eeva Hartemaa ja miesten sarjan baritoni Aarne Pelkonen. Millaisia muistoja heillä on kilpailuista ja miten se on vaikuttanut heidän uraansa? Entä mitä Eevalle ja Aarnelle nyt kuuluu?