Hyppää pääsisältöön

Väärinkäsitys: Kana on tyhmä

Kysyimme tutkijoilta, minkä väärinkäsityksen he haluaisivat korjata. Biologi ja tietokirjailija Helena Telkänranta korostaa, että kana on älykkäämpi lintu kuin yleensä kuvitellaan.

Kana oppii siinä missä muutkin linnut. Se on aivotoiminnaltaan keskimääräinen lintu, sanoo eläintieteeseen erikoistunut biologi Helena Telkänranta.

Kana oppii tunnistamaan muun muassa tuttuja yksilöitä ja muistaa oppimansa kuukausien, jopa vuosien ajan. Se voi myös koiran tavoin oppia temppuja.

Kana tekee itsenäisiä päätöksiä siinä missä muutkin linnut. Esimerkiksi kanaemo päivittää jatkuvasti tilannetta vartioidessaan poikasia. Se yhdistää havaintoihinsa aiemmat kokemuksensa ja ohjaa poikaset tarvittaessa turvaan.

Kanan kokema pelko on pahimmillaan niin voimakasta, että se ylittää kaiken harkintakyvyn.

Tiedetoimittajanakin työskentelevä Telkänranta pohtii, että todennäköisesti kanojen tyhmä maine perustuu siihen, että pelästyessään ne saattavat juosta hullunlailla ympäriinsä – ja törmäillä samalla toisiinsa ja seiniin.

– Ryntäily kuvaa ennemminkin sitä, että kanan kokema pelko on pahimmillaan niin voimakasta, että se ylittää kaiken harkintakyvyn.

Tunteikas kana kiintyy muihin yksilöihin ja hoivaa poikasiaan. Hyvä ruoka maistuu sille, samoin auringon lämmössä lekottelu. Se kokee mielihyvää.

– Kun kanaa elää oloissa, joissa sitä ei pelota ja jotka sopivat sille lajina, älykkyys tulee paremmin esiin, Telkänranta tiivistää. Kana esimerkiksi kaipaa mahdollisuuden kuopia ja lennähtää yöksi orrelle.

Katso video artikkelin yläpuolella!

Lue myös - yle.fi:stä poimittua