Hyppää pääsisältöön

Alkoholisoitunut kohumissi pidätetään prostituutiosta Kaurismäen Paperitähdessä

Pirkko Hämäläinen ja Kari Väänänen elokuvassa Paperitähti.
Pirkko Hämäläinen kohumissinä ja Kari Väänänen toimittajana Paperitähdessä. Pirkko Hämäläinen ja Kari Väänänen elokuvassa Paperitähti. Kuva: Yle Mika Kaurismäki,Pirkko Hämäläinen,Kari Väänänen,Paperitähti

Mika Kaurismäen elokuva kertoo julkkiksista, jotka olisivat voineet olla iltapäivälehtien sivuilta – ja ehkä olivatkin. Viinaan, huumeisiin ja prostituutioon sotkeutuvalla kohukaunottarella oli ainakin esikuvansa todellisuudessa.
Tiistai 16.10. klo 21.55. Areenassa 14 päivää

Paperitähden nimi on lainattu Juice Leskisen Kinks-hitin cover-versiosta, jossa Leskinen runoilee koskettavasti julkisuuden kaltoin kohtelemista viihdetaivaan tähdistä, Laila Kinnusesta, Olavi Virrasta, Tauno Palosta.

Misseistä Juice on kelpuuttanut mukaan vain Ursula Rainion, joka on laulussa "vain missi muovinen, jolle roistot liiviin ui". Todellisen kohukaunottaren ja Kaurismäen elokuvan innoittajan hurjat vuodet olivat laulun tekohetkellä vielä edessäpäin: Virpi Miettisellä meni 1980-luvulla niin lujaa, että on vaikea arvioida mikä on totta ja mikä tarua.

Pirkko Hämäläinen esittää elokuvassa kohukaunotar Annaa, jonka elämä luisuu holtittomuuksiin alkoholin, väärien ystävien ja skandaalilehdistön takia. Alamäki jyrkkenee, kun Anna tutustuu toimittaja Iljaan. Ex-missi pidätetään huumeiden ja prostituutioepäilyjen vuoksi ja Anna joutuu karvaasti kokemaan, että "etusivun tähteä eivät suojaa sivut muut".

Pirkko Hämäläinen ja Kari Väänänen elokuvassa Paperitähti.
Kari Väänänen on Ilja ja Pirkko Hämäläinen Anna. Pirkko Hämäläinen ja Kari Väänänen elokuvassa Paperitähti. Kuva: Yle Kari Väänänen,Pirkko Hämäläinen,Paperitähti,Mika Kaurismäki

Vaikka elokuva tietenkin on fiktiota, eivät sen pääkohdat erkane kovinkaan kauas jutuista, joiden takia Virpi Miettinen oli lehtiotsikoissa 1980-luvulla. Lopun väkivaltaisuudet toki ovat fiktiota.

Elokuvassa maksellaan myös kalavelkoja toimittaja Ilkka Kylävaaralle, joka oli ottanut helsinkiläisessä taiteilijaravintolassa legendan mukaan jopa fyysisesti yhteen ohjaaja Kaurismäen kanssa. Elokuvan niljakkaan toimittajakonnan nimeksi on valittu Ilja Kulovaara, ja yhteydet todellisuuteen ovat välillä niin ilmeisiä, että Kylävaara teki elokuvasta jopa rikosilmoituksen ja kansanedustaja Kimmo Sasin avustuksella eduskuntakyselyn. Kari Väänäsen roolisuoritus Iljana korosti hahmon iljettävyyttä.

Kari Väänänen elokuvassa Paperitähti.
Kari Väänänen on väkivaltainen Ilja. Kari Väänänen elokuvassa Paperitähti. Kuva: Yle Paperitähti,Kari Väänänen,Mika Kaurismäki
Pirkko Hämäläinen elokuvassa Paperitähti.
Pirkko Hämäläinen on alkoholisoituva Anna. Pirkko Hämäläinen elokuvassa Paperitähti. Kuva: Yle Pirkko Hämäläinen,Paperitähti,Mika Kaurismäki

Elokuva herätti aiheensa puolesta huomiota, ja sen skandaalilehdistöä kritisoivaa asennetta verrattiin Risto Jarvan klassikkoon Kun taivas putoaa... (1972).

Monen mielestä elokuvan taiteelliset ansiot jäivät kuitenkin henkilökohtaisten loanheittojen varjoon. Ehkäpä nyt, lähes 30 vuotta valmistumisensa jälkeen, Paperitähti löytää katsojia, joiden asenteissa ei paina oman aikansa viitekehys lööppijulkkiksineen.

Annaa esittävä Pirkko Hämäläinen palkittiin raastavasta ja uskottavasta roolisuorituksesta Jussilla.

Pirkko Hämäläinen elokuvassa Paperitähti.
Sammunut paperitähti herää sellistä. Pirkko Hämäläinen elokuvassa Paperitähti. Kuva: Yle Pirkko Hämäläinen,Paperitähti,Mika Kaurismäki

Voi kun elämä oisikin pelkkä aikakauslehti vain
Onnellista ihmistä täynnä viikottain
Eihän paperitähdet oikeasti sammu pois
Eikä paperitähden loisto tuskaa tois

- Juice leskinen

  • Paperitähti (1989) Pääosissa Pirkko Hämäläinen, Kari Väänänen, Hannu Lauri, Minna Soisalo, Soli Labbart. Ohjaus Mika Kaurismäki. Käsikirjoitus Mika Kaurismäki ja Antti Lindqvist.
    Tuotanto Villealfa Filmproductions.
Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa