Hyppää pääsisältöön

Georges Braque – omakuva

Georges Braque
Georges Braque kehitti kubismin Picasson kanssa. Georges Braque Kuva: Time Life Pictures, David E. Scherman taidemaalari

”Katsokaas, olen tehnyt suuren oivalluksen: en enää usko mihinkään. Silloin elämä on yhtä jatkuvaa ilmestystä, ja se on todellista runoutta.”

Georges Braque (1882–1963) oli 1900-luvun suurimpia taidemaalareita. Yhdessä Picasson kanssa hän kehitti kubismin ja mullisti maalaustaiteen suhteen kuvattavaan kohteeseen ja perspektiiviin. Kuitenkin hänestä on tehty tuskin lainkaan dokumenttielokuvia.

Nyt esitettävä dokumentti kertoo Braquen ja Picasson yhteistyöstä ja myöhemmästä välirikosta. Kubismin alkuaikoina taiteilijat olivat Braquen sanoin kuin kiipeilijöitä yksinäisellä vuorella: heillä oli vain toisensa, eikä kukaan ulkopuolinen voi jälkikäteen täysin ymmärtää kokemusta. Yhteistyön katkaisi ensimmäinen maailmansota, jossa Braque taisteli Ranskan armeijan riveissä ja haavoittui, minkä jälkeen hän vetäytyi Normandian rannikolle. Siellä hän eli lopun elämäänsä pienessä kylässä ja kehitti kubismia omanlaiseensa suuntaan.

Braquesta kertovat dokumentissa hänen omat päiväkirjansa sekä taiteilijatoverit ja ystävät.

 • Historia synnyttää musiikkia, musiikki tekee historiaa

  Sarja historiallisista tapahtumista musiikin kautta.

  Millaista musiikkia soi viime vuosikymmenten historiallisten tapahtumien taustalla? Millaisiin lauluihin kuulennot, sodat ja mullistukset ovat innoittaneet lauluntekijöitä? Kahdeksanosainen sarja tarkastelee lähihistorian merkkihetkiä musiikin kautta, Vietnamista Berliinin muurille, Apollo-lennoista New Yorkin homojen Stonewall-mielenosoituksiin.

 • U2, The Clash ja Sting – Ruisrockista on tullut monelle osa oman elämän soundtrackiä

  Ruisrock – 50 kesää meren rannalla -dokumentti Areenassa.

  Kesästä 1970 asti järjestetyllä Ruisrockilla on pitkä ja värikäs historia. Viiden vuosikymmenenkin jälkeen siitä on muodostunut tapahtuma, johon sekä yleisö että artistit palaavat mielellään aina uudelleen. Ruisrock - 50 kesää meren rannalla on uusi Ylen dokumentti, joka kertaa festivaalin historiaa ja antaa äänen myös viidelle artisti-kertojalle, jotka tuovat dokumenttiin omat Ruisrock-kokemuksensa.

 • Gustav Mahlerin sinfoniasarja soi Yle Teemalla läpi kesän

  RSO ja yhdeksän sinfoniaa + yksi keskeneräinen.

  Radion sinfoniaorkesteri on esittänyt kaikki Gustav Mahlerin kymmenen sinfoniaa juuri päättyvällä kaudella 2018–2019. Teema lähettää kaikki Mahler x 10 -sarjan konserttitallenteet sunnuntai-iltapäivisin 9.6.–11.8.2019. Jokaisen konsertin aluksi Hannu Lintu esittelee soitettavan teoksen.

Yle Teema