Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Lähtevätkö kilot kännykällä? — vertailussa kolme sovellusta kolmelle eri laihduttajatyypille

Lautasella älypuhelin, grafiikka
Lautasella älypuhelin, grafiikka Kuva: Shutterstock/Valery Sidelnykov/kuvankäsittely YLE laihdutussovellus

Laihduttamisen tueksi löytyy satoja ilmaisia kännykkäsovelluksia. Useimmissa kirjataan kaikki syömiset ja juomiset mahdollisimman tarkkaan. Sovellus laskee kalorimäärät ja antaa kurinpalautusta tarvittaessa. Laihduttajan oma motivaatio on applikaatioidenkin kanssa puuhastellessa menestyksen avain.

Vertailemme kolmea erilaista painonhallinnan ja terveellisen elämäntavan tukemiseen tarkoitettua kännykkäsovellusta. Valintakriteerinä on tolkullinen suomen kieli ja maksuttomuus. Sovellukset ovat Androidille, iOS:lle ja Windowsille asentuvat FatSecret ja MealTracker sekä Windows- ja Android-puhelimissa toimiva My Daily Bits.

FatSecret — tarkalle laihduttajalle

Jotain pientä voisi vielä syödä..
Jotain pientä voisi vielä syödä.. Kuva: FatSecret/Yle fatsecret

FatSecretiin kirjaudutaan sähköpostiosoitteella. Palvelua voi käyttää myös tietokoneella. Käyttäjä kirjaa pituutensa, sukupuolensa, ikänsä nykyisen painonsa ja painotavoitteensa sekä yleisen aktiivisuustasonsa. Näiden perusteella FatSecret laskee henkilökohtaisen energiantarpeen ja kulutuksen.

Kaikki syömiset kirjataan palveluun valitsemalla ruoka-aineet kiitettävän laajasta tietokannasta. Ruoat voi kirjata myös ruokapaketin viivakoodista skannaamalla. Omien ruokakokonaisuuksien lisääminenkin on mahdollista, tällöin kuitenkin joutuu haeskelemaan ravintoarvoja esimerkiksi Finelin sivuilta.

Tunnollisen merkkaajan syöty ja jäljellä oleva kalorimäärä näkyy reaaliajassa.

FatSecretin käyttäjä voi halutessaan liittyä palvelun sisäiseen yhteisöön ja jakaa syömisensä sekä fiiliksensä muiden laihduttajien kanssa. Yhteisöllinen toiminta on FatSecretissa melko vaisua, mutta satunnaisia kannustusviestejä voi aloittelijakin saada. Tässäkin yhteisössä pätee periaate: jos huomioit muita, myös sinut huomioidaan.

FatSecret-sovelluksen käyttäminen on helppoa. Jos tulee syötyä yli sallitun, vihreä ruokaruudukko muuttuu häiritsevän punaiseksi. FatSecret kertoo myös rasvan, hiilihydraattien ja proteiinien osuuden päivittäisessä ruokavaliossa.

Oman painon voi merkata sovellukseen jopa päivittäin. Moitteita ei tule, vaikka käyrä kääntyisi välillä ylöspäinkin. Jos painon merkkaaminen unohtuu kovin pitkäksi aikaa, FatSecret lähestyy käyttäjää ystävällissävyisellä sähköpostimuistutuksella. Muistutusten lähettämistiheyden voi määritellä FatSecretin nettisivulla.

Määrätietoinen laihduttaja hommaa applikaation kaveriksi keittiövaa’an.

FatSecretin mobiilisovelluksessa ei ole mainoksia, mutta nettisivulla niitä piisaa. Kohdennetut mainokset vaikuttavat kuitenkin valikoituvan käyttäjän selainhistorian perusteella eli käyttäjän herkuttelut eivät mainosalgoritmin taustatiedoiksi päädy.

FatSecretin nettisivu on selkeä ja sieltä löytyy myös muiden palvelun käyttäjien lisäämiä ruokareseptejä. Nettisivulta löytää myös muiden yhteisön jäsenten käyttäjälle lähettämät viestit helpommin kuin sovelluksen kautta.

FatSecret-faktat

 • Ei mainoksia
 • Hakee ravintoarvot Applen Health Kit Apista ja Googlen Fit Apista
 • Tietosuojakäytäntöjen mukaan ei jaa yksilöiviä käyttäjätietoja kolmansille osapuolille, ei-identifioivaa dataa voidaan luovuttaa
 • Ei toimi Windows-puhelimissa kunnolla, päivityksiä luvassa myöhemmin

My Daily Bits — suurpiirteiselle laihduttajalle

Päivän ruokayhteenveto löytyy tekstinä. Ravintoarvot ovat saatavissa viikkotasoisena pylväsdiagrammina.
Päivän ruokayhteenveto löytyy tekstinä. Ravintoarvot ovat saatavissa viikkotasoisena pylväsdiagrammina. Kuva: My Daily Bits/Yle my daily bits

My Daily Bits on ilmainen sovellus, mutta tekee ansaintalogiikkansa selväksi jo ennen asennusta. Kuvauksessa kerrotaan, että sovellus sisältää mainoksia ja asennusvaiheessa käyttäjän on sallittava sovelluksen sisäiset ostokset. Ilmaista sovellusta voi käyttää niin kauan kuin haluaa, mutta mainoksista pääsee eroon siirtymällä maksulliseen versioon.

Mainoksia ei kuitenkaan kannata säikähtää. My Daily Bits on ihan kelvollinen ruokapäiväkirja-applikaatio, johon ei tarvitse edes kirjautua tai luoda erityistä tiliä.

Ennen tavoitteiden asettamista kannattaa tutkia paljonko kaloreita pitäisi ravintosuositusten mukaan henkilökohtaisella elopainolla nauttia.

Periaate on samanlainen kuin useimmissa ruokapäiväkirjoissa: syödyt ruoka-aineet poimitaan valmiista tietokannasta tai lisätään ravintoarvoineen itse.

My Daily Bitsin erikoisuus on, että se ei ole lainkaan kiinnostunut käyttäjänsä painosta. Käyttäjältä edellytetäänkin jonkinlaista ravinto-opillista tietämystä, sillä tavoite asetetaan päivittäiselle kalorimäärälle. Sovellukseen on mahdollista lisätä myös päivittäinen rasva-, hiilihydraatti- ja proteiinitavoite.

My Daily Bitsin kompastuskivi on useimpien muiden laihdutussovellusten kanssa yhteinen: annoskokojen arvioimisen vaikeus.

Muistutteleva sovellus pitää ruokarytmin kunnossa eikä iso-nälkä johda hallitsemattomaan mässäilyyn.

Annoskokojen kanssa nipottaminen jää taka-alalle My Daily Bitsin kanssa aika nopeasti: sovellus nimittäin kysyy oma-aloitteisesti aina ruoka-aikoina mitä tulikaan syötyä. Toistuvat kyselyt johtavat siihen, että syömiset nappaa sovelluksen tietokannasta nopeasti ja noin suurin piirtein. Hämmästyttävää kyllä, kalorimäärät täsmäsivät melko hyvin FatSecretiin pedantilla huolellisuudella kirjaamiini tietoihin.

My Daily Bitsin paras ominaisuus on mielestäni mahdollisuus määritellä päivittäisiä välipaloja etukäteen.

My Daily Bits -faktat

 • Mainoksia, tarjoaa maksullista versiota ahkerasti
 • "Ravintoarvot mahdollisimman luotettavista lähteistä"
 • Vain Android- ja WindowsPhone -käyttöjärjestelmille

PÄIVITYS 30.9.2016: MealTracker on päivittynyt MealLoggeriksi.

MealTracker — laihdutusapua esteetikolle

Aterialistaus sovelluksessa.
Aterialistaus sovelluksessa. Kuva: MealTracker/Yle mealtracker

Suomalaisen Wellness Foundryn kehittämä MealTracker heittää perinteisen kaloreiden laskemisen romukoppaan. Ruokien kirjaamisen sijasta jokaisesta ateriasta otetaan valokuva, joka ladataan sovellukseen.

Päivittäisten kalori, hiilihydraatti- ja proteiinitavoitteidenkin asettaminen on mahdollista, mutta ei välttämätöntä. MealTrackerilla voi seurata myös unen määrää, kuntoilukertoja sekä päivittäin otettuja askeleita. Kaikki edellä mainitut pitää naputella sovellukseen itse. Omatoimisella MealTrackerin käyttäjällä herää kyllä valitettavan nopeasti kysymys, että miksi. Minkäänlaista palautetta sovellus ei tällaisesta vaivannäöstä anna.

Jos kauniiden ateriakuvien rakentamisesta muodostuu tapa, niin ajan mittaan muutos saattaa näkyä vyötärölläkin.

Aterioiden valokuvaaminen on kivaa. Kun omaa ateriaa tarkastelee kännykän näytöltä, vihanneksia alkaa lisäillä lautaselle jo ihan esteettisistä syistä. Valokuvan ottaminen saa myös miettimään mitä kaikkea aikoo yhdellä ruokailukerralla syödä. Ateriakokonaisuus rakentuu kerralla valmiiksi eikä täpötäyteen ahdetulle lautaselle ole mahdollista rakentaa tyylikkäintä mahdollista asetelmaa.

MealTracker ei itsessään anna palautetta aterioista eikä muutenkaan muistuttele itsestään. Wellness Foundryn toimitusjohtaja Michael Quarshie myöntää, että parhaimmat tulokset saavutetaan kun sovellusta käytetään yhdessä ravintovalmentajan kanssa. Silti itsenäisessäkin käytössä voi olla jujua.

— Aterian valokuvaaminen saa ihmisen keskittymään paremmin mitä oikeastaan aikoo syödä. Esimerkiksi aterian koristeleminen vihanneksilla ja hedelmillä voi johtaa siihen, että niitä nautitaan parikin annosta enemmän päivässä kuin tavallisesti. Se on pidemmällä aikavälillä merkittävä muutos, sanoo Michael Quarshie.

— MealTrackerin tarkoitus on auttaa ravinto-ohjauksen saamista ammattilaiselta ja lisätä tietoista syömistä, ei moittia tai kritisoida, tähdentää Quarshie.

Aterian visuaalisuuteen keskittyminen on paljon mukavampaa kuin kalorien laskeminen ja kasvisten lisääminen ruokavaliossa on kiistatta terveellistä. Värikkäiden ruokakuvien katseleminen on palkitsevaa ja niitä voi jakaa myös omalla Facebook-seinällä. Jos kauniiden ateriakuvien rakentamisesta muodostuu tapa, niin ajan mittaan niiden myötään tuoma muutos saattaa näkyä vyötärölläkin.

MealTracker-faktat

 • Ei mainoksia, suosittelee yhteistyötä ravintovalmentajan kanssa
 • Toimii hyvin iOS-, Android- ja WindowsPhone -käyttöjärjestelmissä
 • Rekisteriselosteen mukaan käyttäjän henkilötietoja voidaan käyttää yhtiön omaan mielipide- tai markkinatutkimukseen sekä suoramarkkinointiin asiakkaan palveluun rekisteröitymisen yhteydessä antamalla nimenomaisella luvalla.
 • Käyttöehtojen mukaan käyttäjä omistaa oman datansa. Wellness Foundry:lla on oikeus analysoida käyttäjän dataa anonyymisti.

Päivitys 4.1.2016: Otsikon kieliasun korjaus

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

  Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

  Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.