Laihduttamisen tueksi löytyy satoja ilmaisia kännykkäsovelluksia. Useimmissa kirjataan kaikki syömiset ja juomiset mahdollisimman tarkkaan. Sovellus laskee kalorimäärät ja antaa kurinpalautusta tarvittaessa. Laihduttajan oma motivaatio on applikaatioidenkin kanssa puuhastellessa menestyksen avain.
Vertailemme kolmea erilaista painonhallinnan ja terveellisen elämäntavan tukemiseen tarkoitettua kännykkäsovellusta. Valintakriteerinä on tolkullinen suomen kieli ja maksuttomuus. Sovellukset ovat Androidille, iOS:lle ja Windowsille asentuvat FatSecret ja MealTracker sekä Windows- ja Android-puhelimissa toimiva My Daily Bits.
FatSecret — tarkalle laihduttajalle
FatSecretiin kirjaudutaan sähköpostiosoitteella. Palvelua voi käyttää myös tietokoneella. Käyttäjä kirjaa pituutensa, sukupuolensa, ikänsä nykyisen painonsa ja painotavoitteensa sekä yleisen aktiivisuustasonsa. Näiden perusteella FatSecret laskee henkilökohtaisen energiantarpeen ja kulutuksen.
Kaikki syömiset kirjataan palveluun valitsemalla ruoka-aineet kiitettävän laajasta tietokannasta. Ruoat voi kirjata myös ruokapaketin viivakoodista skannaamalla. Omien ruokakokonaisuuksien lisääminenkin on mahdollista, tällöin kuitenkin joutuu haeskelemaan ravintoarvoja esimerkiksi Finelin sivuilta.
Tunnollisen merkkaajan syöty ja jäljellä oleva kalorimäärä näkyy reaaliajassa.
FatSecretin käyttäjä voi halutessaan liittyä palvelun sisäiseen yhteisöön ja jakaa syömisensä sekä fiiliksensä muiden laihduttajien kanssa. Yhteisöllinen toiminta on FatSecretissa melko vaisua, mutta satunnaisia kannustusviestejä voi aloittelijakin saada. Tässäkin yhteisössä pätee periaate: jos huomioit muita, myös sinut huomioidaan.
FatSecret-sovelluksen käyttäminen on helppoa. Jos tulee syötyä yli sallitun, vihreä ruokaruudukko muuttuu häiritsevän punaiseksi. FatSecret kertoo myös rasvan, hiilihydraattien ja proteiinien osuuden päivittäisessä ruokavaliossa.
Oman painon voi merkata sovellukseen jopa päivittäin. Moitteita ei tule, vaikka käyrä kääntyisi välillä ylöspäinkin. Jos painon merkkaaminen unohtuu kovin pitkäksi aikaa, FatSecret lähestyy käyttäjää ystävällissävyisellä sähköpostimuistutuksella. Muistutusten lähettämistiheyden voi määritellä FatSecretin nettisivulla.
Määrätietoinen laihduttaja hommaa applikaation kaveriksi keittiövaa’an.
FatSecretin mobiilisovelluksessa ei ole mainoksia, mutta nettisivulla niitä piisaa. Kohdennetut mainokset vaikuttavat kuitenkin valikoituvan käyttäjän selainhistorian perusteella eli käyttäjän herkuttelut eivät mainosalgoritmin taustatiedoiksi päädy.
FatSecretin nettisivu on selkeä ja sieltä löytyy myös muiden palvelun käyttäjien lisäämiä ruokareseptejä. Nettisivulta löytää myös muiden yhteisön jäsenten käyttäjälle lähettämät viestit helpommin kuin sovelluksen kautta.
FatSecret-faktat
- Ei mainoksia
- Hakee ravintoarvot Applen Health Kit Apista ja Googlen Fit Apista
- Tietosuojakäytäntöjen mukaan ei jaa yksilöiviä käyttäjätietoja kolmansille osapuolille, ei-identifioivaa dataa voidaan luovuttaa
- Ei toimi Windows-puhelimissa kunnolla, päivityksiä luvassa myöhemmin
My Daily Bits — suurpiirteiselle laihduttajalle

My Daily Bits on ilmainen sovellus, mutta tekee ansaintalogiikkansa selväksi jo ennen asennusta. Kuvauksessa kerrotaan, että sovellus sisältää mainoksia ja asennusvaiheessa käyttäjän on sallittava sovelluksen sisäiset ostokset. Ilmaista sovellusta voi käyttää niin kauan kuin haluaa, mutta mainoksista pääsee eroon siirtymällä maksulliseen versioon.
Mainoksia ei kuitenkaan kannata säikähtää. My Daily Bits on ihan kelvollinen ruokapäiväkirja-applikaatio, johon ei tarvitse edes kirjautua tai luoda erityistä tiliä.
Ennen tavoitteiden asettamista kannattaa tutkia paljonko kaloreita pitäisi ravintosuositusten mukaan henkilökohtaisella elopainolla nauttia.
Periaate on samanlainen kuin useimmissa ruokapäiväkirjoissa: syödyt ruoka-aineet poimitaan valmiista tietokannasta tai lisätään ravintoarvoineen itse.
My Daily Bitsin erikoisuus on, että se ei ole lainkaan kiinnostunut käyttäjänsä painosta. Käyttäjältä edellytetäänkin jonkinlaista ravinto-opillista tietämystä, sillä tavoite asetetaan päivittäiselle kalorimäärälle. Sovellukseen on mahdollista lisätä myös päivittäinen rasva-, hiilihydraatti- ja proteiinitavoite.
My Daily Bitsin kompastuskivi on useimpien muiden laihdutussovellusten kanssa yhteinen: annoskokojen arvioimisen vaikeus.
Muistutteleva sovellus pitää ruokarytmin kunnossa eikä iso-nälkä johda hallitsemattomaan mässäilyyn.
Annoskokojen kanssa nipottaminen jää taka-alalle My Daily Bitsin kanssa aika nopeasti: sovellus nimittäin kysyy oma-aloitteisesti aina ruoka-aikoina mitä tulikaan syötyä. Toistuvat kyselyt johtavat siihen, että syömiset nappaa sovelluksen tietokannasta nopeasti ja noin suurin piirtein. Hämmästyttävää kyllä, kalorimäärät täsmäsivät melko hyvin FatSecretiin pedantilla huolellisuudella kirjaamiini tietoihin.
My Daily Bitsin paras ominaisuus on mielestäni mahdollisuus määritellä päivittäisiä välipaloja etukäteen.
My Daily Bits -faktat
- Mainoksia, tarjoaa maksullista versiota ahkerasti
- "Ravintoarvot mahdollisimman luotettavista lähteistä"
- Vain Android- ja WindowsPhone -käyttöjärjestelmille
PÄIVITYS 30.9.2016: MealTracker on päivittynyt MealLoggeriksi.
MealTracker — laihdutusapua esteetikolle
Suomalaisen Wellness Foundryn kehittämä MealTracker heittää perinteisen kaloreiden laskemisen romukoppaan. Ruokien kirjaamisen sijasta jokaisesta ateriasta otetaan valokuva, joka ladataan sovellukseen.
Päivittäisten kalori, hiilihydraatti- ja proteiinitavoitteidenkin asettaminen on mahdollista, mutta ei välttämätöntä. MealTrackerilla voi seurata myös unen määrää, kuntoilukertoja sekä päivittäin otettuja askeleita. Kaikki edellä mainitut pitää naputella sovellukseen itse. Omatoimisella MealTrackerin käyttäjällä herää kyllä valitettavan nopeasti kysymys, että miksi. Minkäänlaista palautetta sovellus ei tällaisesta vaivannäöstä anna.
Jos kauniiden ateriakuvien rakentamisesta muodostuu tapa, niin ajan mittaan muutos saattaa näkyä vyötärölläkin.
Aterioiden valokuvaaminen on kivaa. Kun omaa ateriaa tarkastelee kännykän näytöltä, vihanneksia alkaa lisäillä lautaselle jo ihan esteettisistä syistä. Valokuvan ottaminen saa myös miettimään mitä kaikkea aikoo yhdellä ruokailukerralla syödä. Ateriakokonaisuus rakentuu kerralla valmiiksi eikä täpötäyteen ahdetulle lautaselle ole mahdollista rakentaa tyylikkäintä mahdollista asetelmaa.
MealTracker ei itsessään anna palautetta aterioista eikä muutenkaan muistuttele itsestään. Wellness Foundryn toimitusjohtaja Michael Quarshie myöntää, että parhaimmat tulokset saavutetaan kun sovellusta käytetään yhdessä ravintovalmentajan kanssa. Silti itsenäisessäkin käytössä voi olla jujua.
— Aterian valokuvaaminen saa ihmisen keskittymään paremmin mitä oikeastaan aikoo syödä. Esimerkiksi aterian koristeleminen vihanneksilla ja hedelmillä voi johtaa siihen, että niitä nautitaan parikin annosta enemmän päivässä kuin tavallisesti. Se on pidemmällä aikavälillä merkittävä muutos, sanoo Michael Quarshie.
— MealTrackerin tarkoitus on auttaa ravinto-ohjauksen saamista ammattilaiselta ja lisätä tietoista syömistä, ei moittia tai kritisoida, tähdentää Quarshie.
Aterian visuaalisuuteen keskittyminen on paljon mukavampaa kuin kalorien laskeminen ja kasvisten lisääminen ruokavaliossa on kiistatta terveellistä. Värikkäiden ruokakuvien katseleminen on palkitsevaa ja niitä voi jakaa myös omalla Facebook-seinällä. Jos kauniiden ateriakuvien rakentamisesta muodostuu tapa, niin ajan mittaan niiden myötään tuoma muutos saattaa näkyä vyötärölläkin.
MealTracker-faktat
- Ei mainoksia, suosittelee yhteistyötä ravintovalmentajan kanssa
- Toimii hyvin iOS-, Android- ja WindowsPhone -käyttöjärjestelmissä
- Rekisteriselosteen mukaan käyttäjän henkilötietoja voidaan käyttää yhtiön omaan mielipide- tai markkinatutkimukseen sekä suoramarkkinointiin asiakkaan palveluun rekisteröitymisen yhteydessä antamalla nimenomaisella luvalla.
- Käyttöehtojen mukaan käyttäjä omistaa oman datansa. Wellness Foundry:lla on oikeus analysoida käyttäjän dataa anonyymisti.
Päivitys 4.1.2016: Otsikon kieliasun korjaus