Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Ville 30 päivässä pääkuva

Volga 30 päivässä, 6/10 - Avaruuden mysteerit

Ville Haapasalo ja Volga 30 päivässä, Samara
Ville Haapasalo ja Volga 30 päivässä, Samara volga 30 päivässä

Villen seikkailu jatkuu Volgaa pitkin kohti kehittyneestä avaruusteknologiastaan tunnettua Samaraa, joka on myös Venäjän kuudenneksi suurin kaupunki. Samara oli Neuvostoaikaan suljettu kaupunki, mutta nykyään se on merkittävä teollisuuden ja kulttuurin keskus. Täällä Volga tekee kuuluisan mutkansa, jonka uomista myös suomalaisten sanotaan olevan lähtöisin.

Ennen kaupunkiin saapumistaan Ville vierailee vanhassa luolastossa, jota käytettiin toisen maailmansodan aikaan ruokavarastona. Säkkipimeät ja jääkylmät käytävät ovat yhä täynnä rompetta ajalta, jolloin sotavangit louhivat niiden uumenissa kalkkikiveä sementin valmistusta varten. Villen oppaana toimii luolista ja maanalaisista rakennelmista kiinnostunut Piotr, joka näyttää matkaajallemme myös luolan nykyaikaisen ja hyvin yllättävän käyttötarkoituksen.

Samarassa Ville saa johdatuksen kaupungin saloihin paikalliselta taitelijaperheeltä. He neuvovat aloittamaan tutustumisen avaruusmuseosta, missä Ville tapaa Juri Gagarinin raketin valmistuksesta vastanneen insinöörin. Museosta löytyy myös kapseli, jolla kosmonautti Juri Gagarin singottiin maata kiertävälle radalle vuonna 1961. Lentäminen jää kummittelemaan Villen mieleen, ja seuraavana päivänä hän päättää järjestää kuvaaja Ossille teeman mukaisen yllätyksen.

Samaran maine avaruuskaupunkina ulottuu myös paranormaalille alueelle. Volgan mutkassa tehdään valtava määrä ufohavaintoja vuosittain. Ville tapaa illan hämärtyessä naisen, jolla on omakohtaisia kokemuksia asiasta.

 • Mauritiuslainen ruoka heijastaa historian kerrostumia

  Mauritiuslainen ruoka heijastaa historian kerrostumia

  Jakso 8/8. Ville valmistaa mauritiuslaisia herkkuja Sebastienin, Allin, Francon ja Elinan opastuksessa. Ville innostuu tanssimaan myös perinteistä orjatanssia ja maistelemaan rommia.

 • Poronverimakkara on saamelainen herkku

  Poronverimakkara on saamelainen herkku

  Jakso 7/8. Ville tutustuu saamelaiseen ruokakulttuuriin ja luonnon antimien hyödyntämiseen. Niiles-Jouni opettaa Villeä valmistamaan perinteisiä pororuokia kuten koparakeittoa ja savustettua kurppia.

 • Stout maustaa irlantilaisen lammaspadan

  Stout maustaa irlantilaisen lammaspadan

  Jakso 6/8. Ville pääsee nauttimaan irlantilaisia ostereita sekä valmistamaan Davidin stout-oluella maustettua lammaspataa. Ruoanlaiton ohessa Ville saa nauttia irlantilaisesta huumorista ja musiikista.

 • Nigerialainen häränhäntä nostaa hien pintaan

  Nigerialainen häränhäntä nostaa hien pintaan

  Jakso 5/8. Nigerialaisissa pidoissa ruokalajeja on monta eikä chiliä ei säästellä. Villen suomalais-nigerialaiset vieraat opettavat Villelle ibo-heimon kulttuuria ja ruokaperinteitä.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • 2018 on ihmiskunnan historian kiinnostavin vuosi

  Tutkimusmatkalle pääsee mukaan pysymällä hengissä!

  Ikinä ennen ei ole ollut näin hykerryttävän kiinnostavaa aikaa olla elossa - koska tiede! Tekniikan kehitys tapahtuu nopeammin kuin koskaan ja tutkimusmatkalle pääsee mukaan vain pysymällä hengissä, kirjoittaa biotekniikan tohtori Lauri Reuter blogissaan. Koko tammikuu on listattu viime vuoden saavutuksia ja maalailtu trendejä seuraavalle.

 • Synkin hetki kuvaa Britannian kohtalonhetkiä – Yksi kohtaus melkein pilaa Churchill-elokuvan

  Synkin hetki (Darkest Hour) luottaa populismiin

  Dunkirkin eli Dunkerquen evakuointioperaatio Dynamo on Britannialle samaa kuin meille talvisota, häviön partaalta koko valtakunnan pelastanut onnistunut myyttinen sotaoperaatio, josta tehdään yhä uudestaan elokuva. Juuri nyt Brexitin ollessa kuuma neuvottelukysymys yleisöjä lämmittelee Synkin hetki (Darkest Hour), jossa Winston Churchill pelastaa Britannian. Mutta antaako elokuva Churchillista oikean kuvan?