Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Ville 30 päivässä pääkuva

Volga 30 päivässä, 7/10 - Tomaattikuningas ja valloittavat vesimelonit

Ville Haapasalo ja Volga 30 päivässä, Syzran ja Saratov
Ville Haapasalo ja Volga 30 päivässä, Syzran ja Saratov volga 30 päivässä

Ville saapuu Volgan aaltojen saattelemana maukkaista tomaateistaan tunnettuun Syzranin kaupunkiin, missä hänen isännäkseen lupautuu intohimoinen tomaatinviljelijä Vladimir. Sato on jo kerätty, mutta maistiaisia miehen viljelemistä 43 eri tomaattilajikkeesta on toki tarjolla. Vladimir tietää kertoa, että Ville on alueella juuri sadonkorjuun aikaan, ja vinkkaa kuvausryhmää hauskasta vesimeloneille omistetusta kylätapahtumasta.

Sitä ennen on kuitenkin aika tutustua hieman alle miljoonan asukkaan Saratoviin, kaupunkiin joka on tunnettu erityisesti harmonikan soitosta. Ville käy vierailulla internaatissa, eli sisäoppilaitoksessa, jossa asuvilla lapsilla on harmonikkatunti kolme kertaa viikossa. He opettavat Villelle kaiken mitä tietävät saratovin harmonikasta, soittotaitoa myöten.

Kun Ville lähtee harmonikkaoppitunnilta, ilta on jo alkanut hämärtää. Eräällä aukiolla seisoo puuhakkaan oloinen väkijoukko. Ville käy selvittämässä, miksi ihmiset ovat kokoontuneet, ja joutuu kuin varkain osalliseksi yöllä pelattavaa, suunnistusta muistuttavaa seikkailupeliä. Nuoret paikalliset ovat keksineet pelin, jotta kaupungissa olisi viikonloppuisin muutakin tekemistä kuin vetelehtiminen ja alkoholin käyttö. Peli venyy pikkutunneille, ja Ville saa samalla kaupunkikierroksen, jollaisesta perusturisti voi vain haaveilla.

Seuraavana aamuna matka jatkuu kohti etelää, ja vesimelonien maailmaa. Ville vierailee valtavalla vesimelonifarmilla, sekä festivaalilla, joka on omistettu meloneille. Iltaa vietetään paikallisen melonien koristeveistämistä harrastavan pariskunnan luona.

 • Mauritiuslainen ruoka heijastaa historian kerrostumia

  Mauritiuslainen ruoka heijastaa historian kerrostumia

  Jakso 8/8. Ville valmistaa mauritiuslaisia herkkuja Sebastienin, Allin, Francon ja Elinan opastuksessa. Ville innostuu tanssimaan myös perinteistä orjatanssia ja maistelemaan rommia.

 • Poronverimakkara on saamelainen herkku

  Poronverimakkara on saamelainen herkku

  Jakso 7/8. Ville tutustuu saamelaiseen ruokakulttuuriin ja luonnon antimien hyödyntämiseen. Niiles-Jouni opettaa Villeä valmistamaan perinteisiä pororuokia kuten koparakeittoa ja savustettua kurppia.

 • Stout maustaa irlantilaisen lammaspadan

  Stout maustaa irlantilaisen lammaspadan

  Jakso 6/8. Ville pääsee nauttimaan irlantilaisia ostereita sekä valmistamaan Davidin stout-oluella maustettua lammaspataa. Ruoanlaiton ohessa Ville saa nauttia irlantilaisesta huumorista ja musiikista.

 • Nigerialainen häränhäntä nostaa hien pintaan

  Nigerialainen häränhäntä nostaa hien pintaan

  Jakso 5/8. Nigerialaisissa pidoissa ruokalajeja on monta eikä chiliä ei säästellä. Villen suomalais-nigerialaiset vieraat opettavat Villelle ibo-heimon kulttuuria ja ruokaperinteitä.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Kun avaruuden sivilisaatio soittaa, älä vastaa

  Kiinan suosituin scifikirjailija Cixin Liu Worldcon75:ssa

  Kiinalainen tieteiskirjallisuus tekee samaan aikaan näyttävää esiinmarssia kuin Kiinan suurvalta-asema vahvistuu. Insinööri-kirjailija Cixin Liu voitti vuonna 2015 Hugon, yhden maailman suurista scifi-kirjallisuuspalkinnoista teoksellaan Three-Body Problem. Cixin Liun kekseliäs ja megalomaaninen scifi-eepos varoittaa avaruuden sivilisaatioista.

 • Pitkä sähkökatko saisi yhteiskunnan polvilleen 48 tunnissa - tiedätkö miten varautua?

  48 tunnissa sähkökatkos lamaannuttaisi arkielämän.

  Suomi toimii nykyään täysin sähkön varassa. Lyhyetkin sähkökatkot hankaloittavat elämää, mutta jo 48 tunnissa hankaluudet muuttuvat vakaviksi ongelmiksi: veden tulo lakkaa, ruoat pilaantuvat, pakkasella kotien lämpötila laskee. Nykyisten suositusten mukaan ihmisten kannattaisi varautua ns. kotivaralla selviytymään 72 tunnin ajan.

 • Tiesitkö tämän mustikasta?

  Säännöllinen mustikan syöminen voi lieventää tulehdustilaa.

  Mustikka on metsien kultakimpale. Jo muutama desi mustikoita päivässä auttaa kattamaan hyvän osan esimerkiksi päivän kuitumäärästä ja E-vitamiinitarpeesta. Säännöllinen mustikoiden syöminen voi myös lieventää esimerkiksi diabetekseen ja sepelvaltimotautiin liittyvää matala-asteista tulehdustilaa.

 • Mikko “Peltsi” Peltola haastaa itsensä äärirajoille extreme-lajeissa

  Luvassa on vauhtia, hikeä, tuskaa ja euforisia hetkiä.

  Uudessa sarjassa Mikko “Peltsi” Peltola haastaa itsensä äärirajoille jokamiehen extreme-lajeissa. Ensimmäiset, syksyllä 2017 suoritettavat lajit ovat 150 kilometrin merimelonta ja 130 kilometrin polkujuoksu. Luvassa on vauhtia, hikeä, tuskaa ja – toivottavasti – itsensä ylittämisen euforisia hetkiä.