Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Ville 30 päivässä pääkuva

Volga 30 päivässä, 8/10 - Historian siipien havinaa

Ville Haapasalo ja Volga 30 päivässä, Volgograd
Ville Haapasalo ja Volga 30 päivässä, Volgograd volga 30 päivässä

Villen seikkailu jatkuu Saratovin alueelta jälleen kohti etelää ja Volgogradin kaupunkia. Volgograd on noin miljoonan asukkaan kaupunki, joka sijaitsee noin 400 kilometriä Saratovista etelään. Volgograd on aina ollut Venäjälle strategisesti tärkeä kaupunki. Se on portti, joka vartioi maan luonnonrikkauksia, ja monet tärkeät tiet eteläisimmästä Kaspianmeren maista kulkevat tätä kautta. Parhaiten kaupunki tunnetaan siitä, että siellä käytiin toisen maailmansodan aikaan yksi ihmiskunnan verisimmistä taisteluista, Stalingradin taistelu. Volgograd tuhoutui taistelussa kokonaan, ja kuolleita oli yli miljoona. Täällä Neuvostoliitto torjui akselivaltojen hyökkäyksen, ja Saksa joutui perääntymään. Loppu onkin historiaa.

Ville tutustuu ensitöikseen tuhoisan taistelun kunniaksi kaupunkiin pystytettyyn valtavaan muistomerkkiin, Äiti synnyinmaa -patsaaseen. Se on miekkoineen päivineen hulppeat 87 metriä korkea, ja Venäjän korkein patsas. Korkeanpaikan kammostaan huolimatta Ville pääsee kipuamaan patsaan sisään, ja tarkastelemaan kaupunkia sen päässä sijaitsevasta luukusta.

Kaupungin massiiviset, historialliset kohteet eivät lopu tähän. Ville pääsee myös tutustumaan Stalinin rakennuttamaan Volga- ja Don-joet yhdistävään kanavaan sekä maailman suurimpaan Leninin patsaaseen.

Historiaan perehdyttyään matkaajamme suuntaa Euroopan suurimpaan vesivoimalaan, jonka kellarissa polskuttelee yli 7000 sampea. Sampien kasvatusprojekti on perustettu ryöstökalastetun lajin pelastamiseksi. Ville pääsee tekemään lähempää tuttavuutta näiden veijareiden kanssa, jotka saattavat kasvaa jopa puolitoista tonnisiksi.

Vesillekin Ville pääsee pitkästä aikaa kun hän tapaa purjehtimisesta innostuneen tuttavansa. Vaaratilanteilta ei vältytä, kun Volga näyttää raivokkaan luonteensa.

Matka kohti lopullista päämäärää Kaspianmerta jatkuu persoonallisen taksikuskin kyydissä.

 • Pistaasi kruunaa afgaaniriisin

  Loihdi kasviksista herkullisia piirakoita. Ohjeet täältä.

  Villen keittiö 30 minuutissa, 6/8. Afganistanilaissyntyinen Zarmina perheineen opettaa Villelle lammaspadan, kasvispiirakoiden ja mausteisen riisin valmistusta. Ruoanlaiton ohessa Ville saa kuulla Zarminan perheen monivaiheisen tien Suomeen. Katso reseptit.

 • Feijoada on brasilialaisten kansallisherkku

  Grillaa kanan sydämistä maukas alkupala. Katso ohje.

  Villen keittiö 30 minuutissa, 5/8. Pekonit poksahtelevat ja kanan sydämet marinoituvat brasilialaisvieraiden vallatessa Villen keittiön. Mariana ystävineen opettaa Villelle mustapapupadan teon ja avaa brasilialaisen grillauskulttuurin saloja. Katso reseptit.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Roope Latvala - selkäänpuukotettu mies

  Miksi Roope Latvala lähti Children of Bodomista?

  Stonessa uransa aloittanut Roope Latvala on Suomen ehkä paras metallikitaristi. Tällä hetkellä hänen palveluksensa eivät kuitenkaan kelpaa kenellekään ja jopa vanhat ystävät ovat kääntäneet hänelle selkänsä. Alamäki alkoi keväällä 2015, jolloin Latvalan kerrottiin lähteneen Children of Bodomista. Se on Latvalan mukaan paskapuhetta. Nyt hän kertoo, mitä oikeasti tapahtui.

 • Suomen ainoa Miss Maailma Marita Lindahl on kuollut – lue puolison koskettava kirje

  Vuoden 1957 Miss Maailma, Marita Lindahl, on kuollut.

  Vuoden 1957 Miss Maailma, Marita Lindahl, on kuollut. Lindahl kuoli 21.3.2017. Hänen kuolemastaan ei ole tätä ennen kerrottu julkisuudessa lähiomaisten toiveesta, myöskään kuolinilmoitusta ei julkaistu. Muutama viikko sitten kävi ilmi, että Lindahlin puoliso Martti Kirsitie oli kirjoittanut kirjeen kuolleelle puolisolleen. KulttuuriCocktail sai kirjeen luettavakseen ja luvan julkaista sen.

 • Knalleja, sateenvarjoja, loitsuja ja olviretkeä - radiodraamaa keskikesän juhlaan

  Radiodraaman juhannuspaketissa useita toivekuunnelmia

  Hellii juhannuksena helle tai piinaa sade ja savuava grilli, voivat radiodraaman ystävät uppoutua kuunnelmien maailmaan. Seikkaile Knallin ja sateenvarjon kanssa New Yorkin alamaailmassa, noitien kera juhannustanhuvilla ja selvitä hukkuneen miehen kohtalo komisario Vahtosen kanssa.