Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Ville 30 päivässä pääkuva

Volga 30 päivässä, 8/10 - Historian siipien havinaa

Ville Haapasalo ja Volga 30 päivässä, Volgograd
Ville Haapasalo ja Volga 30 päivässä, Volgograd volga 30 päivässä

Villen seikkailu jatkuu Saratovin alueelta jälleen kohti etelää ja Volgogradin kaupunkia. Volgograd on noin miljoonan asukkaan kaupunki, joka sijaitsee noin 400 kilometriä Saratovista etelään. Volgograd on aina ollut Venäjälle strategisesti tärkeä kaupunki. Se on portti, joka vartioi maan luonnonrikkauksia, ja monet tärkeät tiet eteläisimmästä Kaspianmeren maista kulkevat tätä kautta. Parhaiten kaupunki tunnetaan siitä, että siellä käytiin toisen maailmansodan aikaan yksi ihmiskunnan verisimmistä taisteluista, Stalingradin taistelu. Volgograd tuhoutui taistelussa kokonaan, ja kuolleita oli yli miljoona. Täällä Neuvostoliitto torjui akselivaltojen hyökkäyksen, ja Saksa joutui perääntymään. Loppu onkin historiaa.

Ville tutustuu ensitöikseen tuhoisan taistelun kunniaksi kaupunkiin pystytettyyn valtavaan muistomerkkiin, Äiti synnyinmaa -patsaaseen. Se on miekkoineen päivineen hulppeat 87 metriä korkea, ja Venäjän korkein patsas. Korkeanpaikan kammostaan huolimatta Ville pääsee kipuamaan patsaan sisään, ja tarkastelemaan kaupunkia sen päässä sijaitsevasta luukusta.

Kaupungin massiiviset, historialliset kohteet eivät lopu tähän. Ville pääsee myös tutustumaan Stalinin rakennuttamaan Volga- ja Don-joet yhdistävään kanavaan sekä maailman suurimpaan Leninin patsaaseen.

Historiaan perehdyttyään matkaajamme suuntaa Euroopan suurimpaan vesivoimalaan, jonka kellarissa polskuttelee yli 7000 sampea. Sampien kasvatusprojekti on perustettu ryöstökalastetun lajin pelastamiseksi. Ville pääsee tekemään lähempää tuttavuutta näiden veijareiden kanssa, jotka saattavat kasvaa jopa puolitoista tonnisiksi.

Vesillekin Ville pääsee pitkästä aikaa kun hän tapaa purjehtimisesta innostuneen tuttavansa. Vaaratilanteilta ei vältytä, kun Volga näyttää raivokkaan luonteensa.

Matka kohti lopullista päämäärää Kaspianmerta jatkuu persoonallisen taksikuskin kyydissä.

Kommentit
 • Mauritiuslainen ruoka heijastaa historian kerrostumia

  Mauritiuslainen ruoka heijastaa historian kerrostumia

  Jakso 8/8. Ville valmistaa mauritiuslaisia herkkuja Sebastienin, Allin, Francon ja Elinan opastuksessa. Ville innostuu tanssimaan myös perinteistä orjatanssia ja maistelemaan rommia.

 • Poronverimakkara on saamelainen herkku

  Poronverimakkara on saamelainen herkku

  Jakso 7/8. Ville tutustuu saamelaiseen ruokakulttuuriin ja luonnon antimien hyödyntämiseen. Niiles-Jouni opettaa Villeä valmistamaan perinteisiä pororuokia kuten koparakeittoa ja savustettua kurppia.

 • Stout maustaa irlantilaisen lammaspadan

  Stout maustaa irlantilaisen lammaspadan

  Jakso 6/8. Ville pääsee nauttimaan irlantilaisia ostereita sekä valmistamaan Davidin stout-oluella maustettua lammaspataa. Ruoanlaiton ohessa Ville saa nauttia irlantilaisesta huumorista ja musiikista.

 • Nigerialainen häränhäntä nostaa hien pintaan

  Nigerialainen häränhäntä nostaa hien pintaan

  Jakso 5/8. Nigerialaisissa pidoissa ruokalajeja on monta eikä chiliä ei säästellä. Villen suomalais-nigerialaiset vieraat opettavat Villelle ibo-heimon kulttuuria ja ruokaperinteitä.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua