Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Ville 30 päivässä pääkuva

Volga 30 päivässä, 9/10 - Buddhismia, shamanismia ja aavikoita

Ville Haapasalo ja Volga 30 päivässä, Kalmukia
Ville Haapasalo ja Volga 30 päivässä, Kalmukia ville haapasalo. volga 30 päivässä

Villen seikkailu Idän kauppatiellä jatkuu kohti Kalmukian tasavaltaa, joka on jopa venäläisille itselleen melko tuntematon ja eksoottinen. Kalmukia sijaitsee Etelä-Venäjällä, Kaspianmeren luoteispuolella. Asukkaita tasavallassa on noin 300 000. Suurin osa heistä on etnisiä kalmukkeja, joka polveutuvat muinaisista mongolipaimentolaisista. Kalmukkien kieli, kulttuuri ja ulkonäkö poikkeavat yhä kantavenäläisistä selvästi. Kalmukia on myös Euroopan ainoa alue, jossa buddhalaisuudella on valtauskonnon asema.

Vaikka paimentolaisuus on edelleen yleinen elintapa Kalmukiassa, lähes puolet tasavallan ihmisistä elää urbaania elämää pääkaupungissa Elistassa. Elista on noin 100 000 asukkaan kaupunki Kalmukian länsipuolella, hieman yli 400 kilometrin päässä Volgogradista etelään.

Kaupunkiin saapuessaan Ville kohtaa ensimmäiseksi jousiammuntaa harrastavan porukan. Muinaiset mongolisoturit, kalmukkien esi-isät, olivat kuuluisia jousiammuntataidoistaan, ja tänä päivänä monet kalmukit pyrkivät elvyttämään unohtuneita vanhoja perinteitä. Villen jousiammuntaopetus alkaa erikoisen nuolen esittelyllä.

Villen matka jatkuu syvälle Elistan lähiöihin, missä hän tapaa lähes yhdeksänkymppisen Jurin, joka on paikallisten kunnioittama kalmukialaista astrologiaa harjoittava ennustaja. Jurilla on Villen matkan varrelle kultaakin kalliimpia neuvoja, ja niitä noudattamalla seikkailu voi jatkua turvallisin mielin.

Keskellä kuivia aroja, pyhällä puulla matkaajamme tutustuu paikalliseen uskontoon ja osallistuu shamanistis-buddhalaiseen rituaaliin. Auringon lasku ja munkkien meditatiivinen laulu luovat maagisen tunnelmaan.

Seuraavaksi matka kulkee yhä syvemmälle Kalmukian aroille saiga-antiloppien suojelukeskukseen. Ennen tuhatpäisinä kulkeneet saigalaumat ovat kutistuneet olemattomiin ja suojelukeskus tekee työtä geenien monimuotoisuuden säilyttämiseksi.

Viimeisen yö Kalmukiassa Ville viettää vaeltavien paimentolaisten autiomaahan pystytetyssä jurtassa, porisevan lihapadan ääressä ja kimmeltävän öisen tähtitaivaan alla.

 • Mauritiuslainen ruoka heijastaa historian kerrostumia

  Mauritiuslainen ruoka heijastaa historian kerrostumia

  Jakso 8/8. Ville valmistaa mauritiuslaisia herkkuja Sebastienin, Allin, Francon ja Elinan opastuksessa. Ville innostuu tanssimaan myös perinteistä orjatanssia ja maistelemaan rommia.

 • Poronverimakkara on saamelainen herkku

  Poronverimakkara on saamelainen herkku

  Jakso 7/8. Ville tutustuu saamelaiseen ruokakulttuuriin ja luonnon antimien hyödyntämiseen. Niiles-Jouni opettaa Villeä valmistamaan perinteisiä pororuokia kuten koparakeittoa ja savustettua kurppia.

 • Stout maustaa irlantilaisen lammaspadan

  Stout maustaa irlantilaisen lammaspadan

  Jakso 6/8. Ville pääsee nauttimaan irlantilaisia ostereita sekä valmistamaan Davidin stout-oluella maustettua lammaspataa. Ruoanlaiton ohessa Ville saa nauttia irlantilaisesta huumorista ja musiikista.

 • Nigerialainen häränhäntä nostaa hien pintaan

  Nigerialainen häränhäntä nostaa hien pintaan

  Jakso 5/8. Nigerialaisissa pidoissa ruokalajeja on monta eikä chiliä ei säästellä. Villen suomalais-nigerialaiset vieraat opettavat Villelle ibo-heimon kulttuuria ja ruokaperinteitä.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua