Hyppää pääsisältöön

Akuutissa maanantaina: Varusmiehen vuorovaikutustaidot kadoksissa?

Varusmiehiä metsässä.
Varusmiehen vuorovaikutustaidot joutuvat koetukselle asepalveluksen aikana. Varusmiehiä metsässä. Kuva: Yle, Marko Väänänen armeija

Vuoden ensimmäisessä Akuutissa lähdetään armeijan harmaisiin. Kun uudet alokkaat astuvat palvelukseen, punnitaan fyysisen kunnon lisäksi entistä enemmän henkistä kanttia. Osalla kännykkäsukupolven varusmiehellä sosiaaliset taidot ja vuorovaikutuskyvyt ovat kadoksissa. Muiden kanssa samassa tuvassa asuminen voikin olla iso järkytys, ja sopeutumisongelmilla on myös yhteys mielenterveyden ongelmiin. Akuutti selvittää, mitä asialle voidaan tehdä.

Patologi on lääkärikunnan salapoliisi

Patologi Tom Böhling
Patologi Tom Böhling vertaa ammattiaan salapoliisin työhön. Patologi Tom Böhling Kuva: Yle, Henrik Leppälä tom böhling

Patologit ovat tärkeä osa potilaan hoitoketjua. He ovat erikoislääkäreitä, jotka tutkivat kudos- ja solunäytteitä sekä tekee lääketieteellisiä ruumiinavauksia kuolemansyyn selvittämiseksi. Tom Böhling on tehnyt pitkän uran patologina. Hän opettaa Helsingin yliopistossa ja toimii HUSLABin ylilääkärinä. Omaa työtään hän kutsuu leikkisästi salapoliisin työksi ja vertaa itseään Hercule Poirot'hon. Akuutti pääsee seuraamaan Böhlingin työpäivää, jonka aikana selviää muun muassa, miltä syöpä näyttää.

Keräilypakko voi olla sairaus

Rakastutko esineisiin vai miksi keräät ympärillesi tavaraa vaikka vähempikin riittäisi? Joulun jälkeen koti saattaa taas pursuta turhaa tavaraa. Entä jos kotisi alkaa täyttyä rojusta niin, ettet voi kulkea tavaroihin kompastumatta? Shoppaileminen on sinällään nautintoa tuovaa, mutta kun tarve hankkia ja säilyttää tavaroita alkaa haitata jo terveyttä, voi kyseessä olla keräilypakko.

Omalääkäri elvyttää!

Omalääkärin vastaanotolla opetetaan elvyttämistä.
Osaatko elvyttää oikein? Akuutin omalääkärin vastaanotolla neuvotaan, miten onnettomuuspaikalla pitäisi toimia. Omalääkärin vastaanotolla opetetaan elvyttämistä. Kuva: Yle, Tero Kyllönen akuutin omalääkäri risto laitila ja toimittaja mikko penttilä

Akuutin omalääkäri Risto Laitila avaa tuttuun tapaan vastaanottonsa ovet yhdessä toimittaja Mikko Penttilän kanssa. Vuoden ensimmäisessä lähetyksessä parivaljakko perehtyy uudistuneisiin elvytysohjeisiin. Miten onnettomuustilanteessa tulisi oikeaoppisesti toimia?

Lähetyksen juontaa Anu-Maija Kärjä.

Akuutti, TV1 maanantaina 11.1. klo 18:30. Uusinnat keskiviikkona 13.1. klo 5:55 ja sunnuntaina 17.1. klo 15:15.

Lisää ohjelmasta

silmätippaa laitetaan
silmätippaa laitetaan Kuva: Yle, Henrik Leppälä silmätippaa laitetaan
Omalääkärin vastaanotolla opetetaan elvyttämistä.
Omalääkärin vastaanotolla opetetaan elvyttämistä. Kuva: Yle, Tero Kyllönen akuutin omalääkäri risto laitila ja toimittaja mikko penttilä
vanhat metallipurkit,
vanhat metallipurkit, Kuva: Yle, Dmitri Volgin vanhat metallipurkit
Rakastavaiset haistelevat toisiaan
Rakastavaiset haistelevat toisiaan Kuva: Pexels / Ketut Subiyanto hajuaisti,nenä
Kommentit