Hyppää pääsisältöön

Baritonien esiinmarssi sai jatkoa Lappeenrannan toisena välieräpäivänä

Baritoni Kristian Lindroos Lappeenrannan laulukilpailujen välierässä 4.1.2016.
Baritoni Kristian Lindroos Baritoni Kristian Lindroos Lappeenrannan laulukilpailujen välierässä 4.1.2016. Kuva: Yle/Laila Kangas kristian lindroos

Lappeenrannan laulukilpailujen toisena välieräpäivänä maanantaina 4.1. kuultiin kolmen miehen ja viiden naisen esitykset. Kilpailu jatkui kovatasoisena, ja erityisesti illan kaksi baritonia tuntuivat lunastavan yleisön heihin kohdistamat odotukset.

Toisen välieräpäivän verkkolähetyksen kanssa yleisön suosiosta kilpaili toinenkin välierä, kun Suomen nuorten jääkiekkomaajoukkue pelasi Helsingin maailmanmestaruuskilpailussa Ruotsia vastaan. Molemmat välierät alkoivat samoihin aikoihin, ja moni Yle klassisen lähetysikkunassa laulukilpailua kommentoinut tuntuikin sukkuloivan sujuvasti näiden kahden mittelön välillä. Keskustelijat iloitsivat siitä, että ainakin Lappeenrannassa suomalainen varmasti voittaa, ja hyvin taisi tällä kertaa käydä myös jääkiekkokaukalossa.

Lähetysikkunan keskustelun vilkkaudesta päätellen katsojia tuntui kuitenkin riittävän 26-vuotiaalle sopraano Alina Koivulalle, joka esiintyi kahdeksasta laulajasta ensimmäisenä. Lähetysikkunassa kehuttiin Koivulan upeaa äänimateriaalia, mutta pidettiin hänen tulkintaansa ehkä hiukan liian sisäänpäin kääntyneenä.

- Minä olin todella vaikuttunut Alinan Paminan aariasta Mozartin Taikahuilusta alkuerässä, Ylen radiokommentaattori Pia Freund muistelee.

- Paminassa hänen äänensä soi uskomattoman kauniisti ja vaivattomasti. Välierässä ääni ei ehkä soinut ihan tasaisesti joka puolella.

Välierän ainoa tenori

Alkuerien 30 kilpailijan joukossa oli kaksi tenoria, ja heistä toinen, 32-vuotias Jarno Lehtola jatkoi välieriin.

- Jarno Lehtolalla on sisäsyntyistä muusikkoutta todella paljon, ja silloin kun hän on parhaimmillaan, niin kuin tänään esimerkiksi Schumannin lauluissa tai alkuerän Bachissa, niin ajoitukset, kieli ja kaikki muukin osuu aivan kohdilleen, Pia Freund pohtii.

- Tekniikassa jää kuitenkin vielä vähän uupumaan. Hänen lavaolemuksensa on todella sympaattinen, ja hänellä on selvästi paljon annettavaa.

Suosikkibaritoni laulajasuvusta

Jarno Lehtolan jälkeen lavalle asteli hienoiseen ennakkosuosikin asemaan alkuerien jälkeen nostettu 25-vuotias baritoni Kristian Lindroos. Hän on toinen perheensä edustaja Lappeenranta-salin lavalla, sillä hänen isänsä basso Petri Lindroos ylsi vuoden 1999 kilpailussa toiseksi. Isoisä, tenorilegenda Peter Lindroos ei sen sijaan koskaan osallistunut Lappeenrannan kilpailuun.

Kristian Lindroos kertoi juuri välieräesityksensä jälkeen Ylen haastattelussa, että sukutausta ei ole velvoittanut laulajan uralle.

- Rupesin kuuntelemaan isoisäni tallenteita 15-vuotiaana ja halusin kovasti tulla tenoriksi niin kuin hän, Lindroos kertoo lauluinnostuksensa syttymisestä.

- Siitä tenoriudesta ei sitten tullut mitään, mutta yritän kuitenki omalla äänialallani kunnioittaa häntä, hän hymyilee.

Jos ennakkosuosikin asema asetti Lindroosille paineita, niin ainakaan siitä ei näkynyt lavalla jälkeäkään.

- Kristianin kohdalla viehätti valtavasti se, miten rennosti hän on lavalla, Pia Freund kehui.

- Hän on siellä asiallisesti, kunnioittaa yleisöä ja pianistia, mutta samalla hän on lavalla kuin kotonaan. Yleisöllä on hänen seurassaan hyvä olla, ja musiikista voidaan nauttia yhdessä.

Basso Petri Lindroos tuli kuuntelemaan poikansa baritoni Kristian Lindroosin kilpailusuoritusta.
Isä Petri ja poika Kristian Lindroos Basso Petri Lindroos tuli kuuntelemaan poikansa baritoni Kristian Lindroosin kilpailusuoritusta. Kuva: Sandra Saulo/YLE petri lindroos

Opinnot vievät Saksaan ja Itävaltaan

Kristian Lindroosin jälkeen esiintyi vielä yksi sopraano, ja tauon jälkeen iltaerän aluksi sopraanoja kuultiin kaksi peräkkäin. Kaikki kolme opiskelevat ulkomailla, 31-vuotias Tiina Lönnmark Saksassa ja 25-vuotiasSanna Matinniemi ja 29-vuotias Veera Niiranen Itävallassa.

- Tiina Lönnmarkilla on paljon asioita todella kohdallaan. Minulle tulee kuitenkin sellainen olo, että hän kertoo yleisölle niistä tunteista, joita kappale voisi pitää sisällään, mutta ei kuitenkaan anna niiden tulla ulos, Pia Freund miettii.

- Sanna Matinniemen kohdalla jäin pohtimaan, ovatko nämä kilpailut se hänen paikkansa näyttää paras osaamisensa, Freund jatkaa.

- Näen hänet ooppera- tai operettilavalla. Esimerkiksi Hugo Wolfin ‘Ich hab in Penna einen Liebsten wohnen’ oli tänään aivan napakymppi!

Freund jäi miettimään, oliko Veera Niirasen ohjelma ehkä turhan raskas.

- Minusta tuntuu, että loppupuolella hänen voimansa alkoivat vähän hiipua, Freund kertaa iltaerän toisen sopraanon esitystä.

- Pidin kyllä kovasti Niirasen Strauss-tulkinnoista, vaikka hän olisi voinut heittäytyä niissä vieläkin hullummaksi.

Mezzosopraano Anu Ontronen ja sopranot Sanna Matinniemi ja Veera Niiranen ovat kaikki opiskelemassa Itävallassa. Lisäksi he ovat hyviä ystäviä keskenään.
Mezzosopraano Anu Ontronen sekä sopraanot Sanna Matinniemi ja Veera Niiranen Mezzosopraano Anu Ontronen ja sopranot Sanna Matinniemi ja Veera Niiranen ovat kaikki opiskelemassa Itävallassa. Lisäksi he ovat hyviä ystäviä keskenään. Kuva: Sandra Saulo/YLE anu ontronen

Dramaattinen mezzosopraano

Sopraanojen jälkeen ääneen pääsi mezzosopraano, 27-vuotias Anu Ontronen. Ontrosen dramaattinen ja syvä ääni poikkeaa suuresti välierän toisesta mezzosopraanosta Erica Backista, jonka välieräohjelma kuultiin eilen.

Pia Freund kertoo kirjoittaneensa muistiinpanoihinsa Ontrosen kohdalle “Persoona isolla P:llä”.

- Häntä on erittäin mielenkiintoista sekä katsella että kuunnella lavalla, ja hänellä on erittäin vaikuttava äänimateriaali, jota hän käyttää taitavasti, Freund jatkaa.

- Englannin kieli tuntuu sopivan hänelle. Englanninkielisissä lauluissa ei tarvitse miettiä, miten ääni soljuu ja miten kieli soljuu siinä mukana.

Illan toinen baritoni loisti sairaanakin

Baritoni Joonas Asikaisen oli alunperin tarkoitus esiintyä jo edellisenä päivänä, mutta sairastumisen vuoksi hän lauloi koko joukon viimeisenä.

- Olen todella iloinen, että hän pystyi laulamaan. Hän oli laatinut todella hienon ohjelman, Pia Freund iloitsee.

- Joissakin lähdöissä ja ylä-äänissä saattoi kuulla pientä varovaisuutta tai ehkä tulehduksen tuomaa säröä tai heikkoutta, mutta siitä viis, hän teki aivan loistavan ohjelman!

Lähetysikkunassakin arvuuteltiin, miltä mies olisi mahtanut kuulostaa, jos olisi vielä ollut terve. Pia Freund kehui Asikaista myös tulkitsijana.

- Hän on kyllä laulaja, joka osaa olla lavalla hyvin avoimena ja rehellisenä tulkinnoissaan. Ihminen laulaa ihmiselle.

Baritoni Joonas Asikainen suoriutui finaaliin flunssasta huolimatta. Hänen vierellään on hänen lauluopettajansa oopperalaulaja Irja Auroora.
Baritoni Joonas Asikainen opettajansa Irja Aurooran seurassa Baritoni Joonas Asikainen suoriutui finaaliin flunssasta huolimatta. Hänen vierellään on hänen lauluopettajansa oopperalaulaja Irja Auroora. Kuva: Sandra Saulo/YLE irja auroora

Suomen kansan suosikkikilpailu

Kilpailun väliajalla Lappeenrannan laulukilpailun entinen ja nykyinen toiminnanjohtaja, Tuulikki Närhinsalo ja Milko Vesalainen, pohtivat syitä siihen, miksi Lappeenrannan laulukilpailusta on tullut niin suosittu.

Milko Vesalainen uskoo, että kilpailijoiden huima kehitys kilpailun edetessä kasvattaa myös yleisön mielenkiintoa.

- Tässä kilpailussa on sellainen fantastinen piirre, että laulajat kasvavat tehtäviensä mukana. Ensin ennakkokilpailusta tähän varsinaiseen kilpailuun ja sitten vielä itse kilpailun aikana. Luulen, että yleisö on myös huomannut sen ja haluaa olla täällä paikalla sitä seuraamassa.

Tuulikki Närhinsalolla on asiasta oma teoriansa.

- Suosio pohjautuu varmasti myös siihen, että ihan kuka tahansa suomalainen jaksaa seurata muutaman minuutin pituisen laulun, hän perustelee.

- Tämä on eräänlainen pätkäkilpailu. Vaikka jakso sinänsä voi kestää lähes puolituntia, kuten esimerkiksi nämä välieräjaksot, niin yksittäiseen lauluun keskittyminen ei vaadi niin paljon kuin esimerkiksi sonaattiin tai konserttoon keskittyminen. Siksi luulen, että Lappeenrannasta on tullut koko Suomen kansan suosikkikilpailu.

Kirsi Rissanen haastattelee Milko Vesalaista ja Tuulikki Närhinsaloa
Ylen verkkokommentaattori Kirsi Rissasen haastattelussa Milko Vesalainen ja Tuulikki Närhinsalo Kirsi Rissanen haastattelee Milko Vesalaista ja Tuulikki Närhinsaloa Kuva: Yle milko vesalainen
 • Jyväskylä Sinfonia jatkaa esimerkillisesti aikamme musiikin taltioimista

  Jyväskylä Sinfonia jatkaa aikamme musiikin taltioimista

  Kapellimestari Ville Matvejeff on johdatellut Jyväskylä Sinfoniaa hyvinkin eri tyyppisistä taltioimisprojekteista toiseen. Yhdistävä tekijänä on ollut etenkin aikamme musiikkiin keskittyminen. Sama kunnioitettava linjanveto jatkuu edelleen, kun orkesterin uusimmalla julkaisulla kuullaan ranskalaisen Éric Tanguyn (s.

 • Fagerlundin kamarimusiikki soi luottomuusikoiden käsissä iskevästi

  Fagerlundin kamarimusiikki soi luottomuusikoiden käsissä isk

  Säveltäjä Sebastian Fagerlundin (s. 1972) tuotannon ikuistaminen jatkuu. Tällä kertaa suurille kokoonpanoille laadittujen teosten sijaan huomio keskittyy kamarimusiikkiin. Nyt kuultavat kuusi teosta ovat valmistuneet vuosien 2007-2013 välisenä aikana.

 • Bartókin synteesi-hitit soivat nautittavasti

  Bartókin synteesi-hitit soivat nautittavasti

  Kapellimestari Susanna Mälkki ja Helsingin kaupunginorkesterin edellisellä julkaisulla Béla Bartókin pianokonserton kytkynä soi pirteästi Ravel ja aikamme musiikki. Nyt ollaan liikkeellä taas täys-Bartók-paketilla. Bartók-matkailu on muutamalla aiemmalla julkaisulla keskittynyt säveltäjän varhaistuotantoon.

 • Aili Järvelä ja Sointi Jazz Orchestra - hyvän mielen sointeja raikkaalla otteella

  Aili Järvelän hyvän mielen sointeja

  Aili Järvelä (s. 1985) on tullut tutuksi laulajana, lauluntekijänä, säveltäjänä, sovittajana, viulistina, tuottajana, Järvelän pelimannina sekä freelance-muusikkona useista eri yhtyeistä ja yhteyksistä. Sointi Jazz Orchestra on vuonna 2013 toimintansa aloittanut nuorista ammattimuusikoista koostuva yhtye, jonka taiteellisena johtajana toimii yhtyeen perustanut Rasmus Soini.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Lappeenrannan laulukilpailut 2016

Instagram & Twitter #lprlaulut

 • Sopraano Suvi Väyrynen ja baritoni Kristian Lindroos voittoon Lappeenrannan laulukilpailuissa 2016

  Katso voittajien suoritukset omilla sivuillaan.

  18. Lappeenrannan laulukilpailut päättyivät loppiaisena 6.1.2016. Naisten sarjan voitti sopraano Suvi Väyrynen ja miesten sarjan baritoni Kristian Lindroos. Naisten sarjan toinen palkinto jaettiin kahden mezzosopraanon, Erica Backin ja Anu Ontrosen kesken. Miesten kilpailun toiseksi tuli bassobaritoni Jussi Juola ja kolmanneksi baritoni Joonas Asikainen. Katso kaikki palkitut ja palkinnot.

 • Tomi Punkeri, baritoni (24)

  Tutustu Tomi Punkerin kilpailusuorituksiin.

  Oulaisissa 1991 syntynyt baritoni Tomi Punkeri on opiskellut laulua Oulun ammattikorkeakoulussa Markku Liukkosen ja Jokilaaksojen musiikkiopistossa Jarmo Junnon johdolla. Loppukilpailussa Tomi laulaa Guglielmon aarian Mozartin oopperasta Così fan tutte ja Frankin aarian Giacomo Puccini oopperasta Edgar.

 • Samuli Taskinen, baritoni (27)

  Tutustu Samuli Taskisen kilpailusuorituksiin.

  Lappeenrannassa 1988 syntynyt baritoni Samuli Taskinen on opiskellut laulua Sibelius-Akatemiassa Sirkka Parviainen-Hiekkapellon, Charlotta Sevónin ja Jorma Elorinteen johdolla. Loppukilpailussa Samuli laulaa Zoroastron aarian Händelin oopperasta Orlando ja Zurgan aarian Bizet'n oopperasta Helmenkalastajat.

 • Suvi Väyrynen, sopraano (29)

  Tutustu Suvi Väyrysen kilpailusuorituksiin.

  Kajaanissa 1986 syntynyt sopraano Suvi Väyrynen on opiskellut laulua Konservatorium Wien Privatuniversität -korkeakoulussa Uta Schwaben, Tampereen konservatoriossa ja Tampereen musiikkiopistossa Satu Sippolan sekä Kaukametsän kansalaisopistossa Suoma Levyn ja Eija-Riitta Airo-Karttusen johdolla. Loppukilpailussa Suvi laulaa Zaiden aarian Mozartin oopperasta Zaide ja Marien aarian Donizettin oopperasta Rykmentin tytär.

 • Joonas Asikainen, baritoni (28)

  Tutustu Joonas Asikaisen kilpailusuorituksiin.

  Rantasalmella 1987 syntynyt baritoni Joonas Asikainen on opiskellut laulua Sibelius-Akatemiassa Erkki Rajamäen ja Irja Aurooran, Lahden ammattikorkeakoulussa Päivi Kantolan ja Sirkka Parviaisen sekä Savonlinnan taidelukiossa Chieko Okabe-Silvastin johdolla. Loppukilpailussa Joonas laulaa Pierrot'n aarian Korngoldin oopperasta Kuollut kaupunki ja Hamletin aarian Thomas'n oopperasta Hamlet.

 • Erica Back, mezzosopraano (28)

  Tutustu Erica Backin kilpailusuorituksiin.

  Närpiössä 1987 syntynyt mezzosopraano Erica Back on opiskellut laulua Sibelius-Akatemiassa Monica Groopin, Piteån musiikkikorkeakoulussa Ruotsissa Synnöve Dellqvistin, Framnäsin kansanopistossa Ruotsissa Emma Rönnlundin, Keski-Pohjanmaan konservatoriossa Marianne Tunkkarin ja Musiikkiopisto Legatossa Närpiössä Karina Westmalmin johdolla. Loppukilpailussa Erica laulaa Sextuksen aarian Mozartin oopperasta Tituksen lempeys ja osan Tuntematon saari Berlioz'n laulusarjasta Kesäyöt.

 • Johanna Isokoski, sopraano (25)

  Tutustu Johanna Isokosken kilpailusuorituksiin.

  Tampereella 1990 syntynyt Johanna Isokoski on opiskellut laulua Sibelius-Akatemiassa Sirkka Parviainen-Hiekkapellon, Turun ammattikorkeakoulussa Kaisu Helmisen ja Keski-Pohjanmaan konservatoriossa Mari Sillanpään johdolla. Loppukilpailussa Johanna laulaa Magdan aarian Puccinin oopperasta Pääskynen ja Aminan aarian Bellinin oopperasta Unissakävijä.

 • Jussi Juola, bassobaritoni (28)

  Tutustu Jussi Juolan kilpailusuorituksiin.

  Keminmaalla 1987 syntynyt Jussi Juola on opiskellut laulua Dresdenin Carl Maria von Weber -musiikkikorkeakoulussa Christiane Junghannsin, Ulrike Siedelin, Olaf Bärin sekä Oulunseudun ammattikorkeakoulussa Markku Liukkosen ja Jokilaaksojen musiikkiopistossa Jarmo Junnon johdolla. Loppukilpailussa Jussi laulaa osan Antonius Padovalainen saarnaa kaloille Mahlerin laulusarjasta Des Knaben Wunderhorn ja W.A. Mozartin konserttiaarian “Mentre ti lascio, oh figlia”.

 • Kristian Lindroos, baritoni (25)

  Tutustu Kristian Lindroosin kilpailusuorituksiin.

  Tuusulassa 1990 syntynyt Kristian Lindroos on opiskellut laulua Sibelius-Akatemiassa Petri Lindroosin, Timo Honkosen ja Erkki Rajamäen johdolla. Lisäksi hän on opiskellut Accademia del bel Cantossa opettajiaan Rodolfo Celletti, Fabio Luisi, Lelly Cuberli, Roberto Servile, Stefania Bondafelli ja Carmen Santoro. Loppukilpailussa Kristian laulaa Riccardon aarian Bellinin oopperasta Puritaanit ja Wolframin laulun iltatähdelle Wagnerin oopperasta Tannhäuser.

 • Anu Ontronen, mezzosopraano (27)

  Tutustu Anu Ontrosen kilpailusuorituksiin.

  Rantasalmella 1988 syntynyt Anu Ontronen on opiskellut laulua Wienin Musik und Darstellende Kunst -yliopistossa Edith Lienbacherin, Metropolia ammattikorkeakoulussa Sirkku Wahlroos-Kaitilan sekä Oulun seudun ammattikorkeakoulussa Airi Tokolan ja Sari Hourulan johdolla. Loppukilpailussa Anu laulaa Delilan aarian Saint-Saënsin oopperasta Simson ja Delila ja Azucenan aarian Verdin oopperasta Trubaduuri.

 • Lappeenrannan finalistit pääsivät orkesterin eteen

  Finaalissa kuultiin tasalaatuisia esityksiä

  Lappeenrannan laulukilpailujen loppiaisiltana käydyn finaalin neljä naista ja viisi miestä lauloivat kukin kaksi aariaa tai orkesterisäestyksellistä yksinlaulua. Finaalissa mitattiin laulajien muiden ominaisuuksien lisäksi heidän kykyään löytää yhteinen sävel Tibor Bogányin johtaman Lappeenrannan kaupunginorkesterin kanssa.

 • Baritonien esiinmarssi sai jatkoa Lappeenrannan toisena välieräpäivänä

  Kilpailun taso pysyi edelleen korkeana

  Toinen välieräpäivä ei tuottanut pettymystä baritonien osalta. Maanantaina 4.1. baritoneista esiintyivät Kristian Lindroos ja Joonas Asikainen, kuvassa Kristian on yhdessä isänsä basso Petri Lindoosin kanssa. Mukana oli myös muun muassa finaaliin valittu mezzosopraano Anu Ontronen. Lue kisakatsauksesta radion asiantuntija Pia Freundin kommentit ja lue myös kisojen nykyisen ja edellisen toiminnanjohtajan Milko Vesalaisen ja Tuulikki Närhinsalon pohdinta miksi Lappeenrannasta on muodostunut kansan suosikkikilpailu. - Kuuntele radiokooste toisesta välieräpäivästä.

 • On väärin että verorahoilla koulutetaan laulajia joille ei tarjota työmahdollisuuksia

  Lue laulun yliopettajan Airi Tokolan kriittinen kommentti.

  Oulun ammattikorkeakoulun yliopettaja oopperalaulaja Airi Tokola kommentoi Lappeenrannan laulukilpailujen väliaikahaastattelussa kriittisesti sitä että suomalaisia ja Suomessa koulutettuja laulajia ei kiinnitetä oopperarooleihin vaan produktioihin otetaan ulkomaisia laulajia. ”Olen vitsinä sanonut oppilailleni että vaihtakaa nimenne ulkomaiseksi niin saatte töitä.”

 • Lappeenrannan laulukilpailun välierässä kuultiin hienoja Lied-ohjelmia

  Erityisesti mieslaulajien taso on tänä vuonna korkea.

  Ensimmäisenä välieräpäivänä su 3.1. puhuttivat koko kilpailun ja erityisesti mieslaulajien korkea taso. Lue kisakatsaus eli miten radion asiantuntija Pia Freund arvioi päivää, mitä oululainen laulunopettaja Airi Tokola totesi tasosta verkkolähetysten asiantuntijalle Kirsi Rissaselle ja kuka on opettaja päivän kahden oululaisen mieslaulajan taustalla. - Kuuntele radiokooste ensimmäisestä välieräpäivästä.

 • Riikan vlogi: Nuorena on vitsa väännettävä

  Riikka keskusteli Ville Matvejeffin kanssa.

  Toimittaja Riikka Holopainen tapasi Lappeenrannan laulukilpailun välipäivänänä kapellimestari Ville Matvejeffin. Ville Matvejeff on Jyväskylä Sinfonian ylikapellimestari ja tammikuussa hän johtaa Åbo Svenska Teaternissa Turun filharmonisen orkesterin ja Turun Musiikkijuhlien Taikahuilun. Lappeenrannan laulukilpailussa hän on mukana tuomaristossa. Riikka kysyi Villeltä, onko Suomessa liikaa laulajakoulutusta. Ville Matvejeff oli kuitenkin sitä mieltä, että koulutusta pitää olla monipuolisesti. Se häntä kuitenkin ihmetytti, että ammattikorkeakouluihin valitaan usein jo aika vanhoja laulajia

 • Riikan vlogi: Ennakkojuttua tekemässä finaalilähetykseen

  Riikka tapasi finalistit ja istahti sen jälkeen teelle.

  Toimittaja Riikka Holopainen oli toimittaja Janne Koskisen kanssa tekemässä finalistien kanssa ennakkojuttua tv:n suoraan finaalilähetykseen. Sen jälkeen he istahtivat kupposelle kuumaa ja kiukutteluksihan se sitten meni. Finalistit sen sijaan olivat hyvällä tuulella ja rauhallisia.

 • Riikan vlogi: Mikä on kilpailupianistille kauheinta kilpailuissa?

  Riikka Holopainen tapasi kilpailupianisti Tuula Hällströmin.

  Toimittaja Riikka Holopainen kävi jututtamassa kilpailupianisti Tuula Hällströmiä. Lappeenrannan laulukilpailuissa pianistien iso urakka päättyo välieriin ja Riikka kävi juttelemassa Tuula Hällströmin tiistaina 4.1. eli viimeisenä välieräiltana. Riikka halusi tietää pianistien karonkasta, ja jäävätkö he kuuntelemaan finaaleja - ja ennen kaikkea hän halusi tietää, mikä on kamalinta kilpailuissa.

 • Riikan vlogi: Lappeenrannan laulukilpailu lähestyy

  Tenori Petri Bäcktröm on tv-asiantuntijana kilpailuissa.

  Toimittaja Riikka Holopainen haluaisi tavata Lappeenrannan laulukilpailujen tv-asiantuntijan, tenori Petri Bäckströmin ennen joululomia, mutta muut työt painavat päälle. Toinen kisojen tv-toimittajista, Janne Koskinen, pääsee kuitenkin tapaamaan Petriä. Alkaa melkein vaikuttaa siltä, että Riikan vlogi kaapattaisiin...

 • Iida Antola, sopraano (25)

  Tutustu Iida Antolan kilpailusuorituksiin.

  Sopraano Iida Antola (s.1990 Taipei/Riihimäki) on opiskellut laulua Universität der Künste Berlin -yliopistossa Elisabeth Werresin sekä Sibelius-Akatemiassa Aulikki Eerolan ja Itä-Helsingin musiikkiopistossa Maikki Apajalahden johdolla. Lisäksi hän on opiskellut yksityisesti Marjut Hannulan johdolla. Pianistina laulukilpailussa on Kristian Attila.

 • Alina Koivula, sopraano (26)

  Tutustu Alina Koivulan kilpailusuorituksiin.

  Järvenpäässä 1989 syntynyt Alina Koivula on opiskellut laulua Sibelius-Akatemiassa Outi Kähkösen ja Ritva-Liisa Korhosen, Helsingin konservatoriossa Tehi Sulonen-Georgin sekä Turun konservatoriossa Jouni Kuorikosken johdolla. Pianistina laulukilpailussa on Tuula Hällström.

 • Jarno Lehtola, tenori (32)

  Tutustu Jarno Lehtolan kilpailusuorituksiin.

  Helsingissä 1983 syntynyt Jarno Lehtola on opiskellut Helsingin konservatoriossa Seppo Ruohosen ja Hanna-Leena Haapamäen johdolla sekä vuodesta Mikko Pasasen ja Takashi Matsudairan johdolla. Pianistina laulukilpailussa on Kristian Attila.

 • Tiina Lönnmark, sopraano (31)

  Tutustu Tiina Lönnmarkin kilpailusuorituksiin.

  Jyväskylässä 1984 syntynyt Tiina Lönnmark on opiskellut laulua Hannoverin Musik Theater und Medien -korkeakoulussa, Íride Martinezin ja Julie Kaufmannin johdolla, Hannoverin oopperastudiossa, Karlsruhen musiikkikorkeakoulussa Ingrid Hauboldin ja Lahden ammattikorkeakoulussa Sirkka Parviaisen johdolla. Pianistina laulukilpailussa on Aveline Gram.

 • Sanna Matinniemi, sopraano (25)

  Tutustu Sanna Matinniemen kilpailusuorituksiin.

  Kuopiossa 1990 syntynyt Sanna Matinniemi on opiskellut laulua Wienin Musik und darstellende Kunst -yliopistossa Sebastian Vittuccin johdolla, Sibelius-Akatemiassa sekä Kuopion konservatoriossa ja konservatorion 2. asteella Marjatta Airaksen johdolla. Pianistina laulukilpailussa on Ilmari Räikkönen.

 • Veera Niiranen, sopraano (29)

  Tutustu Veera Niirasen kilpailusuorituksiin.

  Joensuussa 1986 syntynyt Veera Niiranen on opiskellut Grazin Musik und dasrstellende Kunst -yliopistossa Frank Cramerin sekä Metropolia ammattikorkeakoulussa Sirkku Wahlroos-Kaitilan johdolla. Pianistina laulukilpailussa on Tuula Hällström.

 • Palaa vielä välierien tunnelmiin

  Välierissä lauloi 15 laulajaa, yhdeksän nais- ja kuusi mieslaulajaa. Väliaikahaastatteluja suorissa lähetyksissä teki sopraano Kirsi Rissanen.

 • Seuraa Lappeenrannan laulukilpailut 2016 Ylen kanavilla

  Katso lähetysaikataulut 3.-6.1.2016 #yleklassinen #lprlaulut

  Lappeenrannan valtakunnallisia laulukilpailuja seurataan tiiviisti Ylen eri kanavilla välieristä 3.1.2016 alkaen. Yle on mukana laulukilpailussa verkossa, radiossa ja televisiossa ja välittää kuvia ja tunnelmia lavalta ja lavan takaa. #yleklassinen #lprlaulut

 • TV-finaalin asiantuntija Lappeenrannan laulukilpailuissa 2016 tenori Petri Bäckström

  Katso suora finaali 6.1. klo 18 Teema & yle.fi/klassinen.

  Lappeenrannan laulukilpailun 2016 finaalin ja palkintojen jaon voi katsoa suorana tv-lähetyksenä Ylen Teema-kanavalla loppiaisena ke 6.1. klo 18 alkaen ja verkossa osoitteessa yle.fi/klassinen. Finaalissa Ylen asiantuntijana on tenori Petri Bäckström, joka valmistautuu parhaillaan kantaesitykseen Suomen Kansallisoopperassa. Lue mitä Petri Bäckström kertoo laulajantaipaleestaan.

 • Radiolähetysten asiantuntijana sopraano Pia Freund

  Suorat välieräkoosteet ja finaali Yle Radio 1:ssä.

  Lappeenrannan laulukilpailua 2016 voi kuunnella Yle Radio 1:ssä suorina koostelähetyksinä molempina välieräpäivinä su 3.1. ja ma 4.1. klo 22.05 ja finaalia ja palkintojenjakoa ke 6.1. klo 18 alkaen. Ylen asiantuntijana radiolähetyksissä on sopraano Pia Freund, Lappeenrannan voittaja vuodelta 1992. Lue Pia Freundin kuvaus hetkestä, jolloin hän oivalsi, mistä laulamisessa on kysymys.

 • Lähetysikkunan asiantuntijana sopraano Kirsi Rissanen

  Katso suorana 3.1.2016 alkaen osoitteessa yle.fi/klassinen.

  Lappeenrannan laulukilpailuja 2016 voi katsoa suoratoistona verkossa välieristä su 3.1. klo 16 alkaen. Suoratoistojen yhteydessä lähetysikkunassa käydään keskustelua sopraano ja laulun lehtori Kirsi Rissasen emännöimänä. Kirsin oma laulu-ura alkoi kevyen musiikin puolelta, hänet tunnetaan muun muassa vuoden 1988 Tangokuningattarena. Lue mitä Kirsi itse kertoo omasta laulajantaipaleestaan.

 • Lappeenrannan kilvan soivaa kisahistoriaa uudessa radio-ohjelmassa

  Laulun paikka on laulumusiikin erikoisohjelma

  Jorma Hynninen, Kirsi Tiihonen, Petteri Salomaa, Helena Juntunen ja monet muut tunnetut suomalaislaulajat ovat voittaneet vuosien saatossa Lappeenrannan laulukilpailun. Ensimmäisessä Laulun paikka -radio-ohjelmassa päästään nauttimaan Lappeenrannan kilpailun soivasta kisahistoriasta. Kuuntele Yle Radio 1 ma 4.1. klo 14 ja jälkeenpäin Areenassa.

 • Mitä kuuluu, Eeva Hartemaa ja Aarne Pelkonen?

  Lappeenrannan laulukilpailujen voittajat 2013 kertovat.

  Vuoden 2013 Lappeenrannan laulukilpailujen naisten sarjan voitti sopraano Eeva Hartemaa ja miesten sarjan baritoni Aarne Pelkonen. Millaisia muistoja heillä on kilpailuista ja miten se on vaikuttanut heidän uraansa? Entä mitä Eevalle ja Aarnelle nyt kuuluu?