Hyppää pääsisältöön

Iltatähti tuikki poptaivaalla 10 vuotta

Mikko Alatalo juontaa Iltatähteä vuonna 1975.
Mikko Alatalo oli Iltatähden pitkäaikaisin juontaja. Mikko Alatalo juontaa Iltatähteä vuonna 1975. Kuva: Arja Lento/Yle mikko alatalo

Iltatähti oli Suomen suosituimpia kevyen musiikin tv-ohjelmia kautta kymmenvuotisen uransa. Elävän arkiston megapläjäys Iltatähden taipaleesta alkaa kesäkuusta 1973 ja päättyy kevääseen 1983.

Yle Teeman Elävä arkisto esittää keskiviikkona 6. tammikuuta klo 10.00 alkaen viisituntisen Iltatähti-maratonin. Jaksot päivittyvät myös Yle Areenaan ja tähän artikkeliin.

Elävä arkisto on tehnyt myös erillisen koosteen Iltatähden varhaisvuosista 1973–1976.

Iltatähti -ohjelman logo
Iltatähti -ohjelman logo Kuva: Yle yle iltatähti

Musiikkivideoita ennen musavideoiden valtakautta

Poppimusiikin asema Yleisradion radio- ja tv-ohjelmistossa ei ennen 1980-luvun loppupuolta ollut sellainen kuin nyt, vaan rokkia himoavien piti osoittaa harrastuneisuutta virittäytymällä oikeaan aikaan oikealle radio- tai tv-kanavalle ollakseen popin äärellä. Sitä oli tarjolla harvoin.

Kesäkuussa 1973 taipaleensa aloittanut Iltatähti oli TV2:n pitkäikäisin popohjelma. Se oli aluksi varsin asiallinen musiikki-asiaohjelma, joka toteutti 1970-luvun tiedonvälityksen hyveitä: musiikillista monipuolisuutta ja kriittistä asennetta kaupallisuuteen.

Iltatähdessä puhuttiin musiikista ja nähtiin eräänlaisina musiikkivideoina taltiointeja bändien esiintymisistä. Osa oli studio- tai keikkataltiointeja, osa huolella kuvattuja ja leikattuja levy-yhtiöiden promofilmejä. Musiikkivideoiden valtakausi oli vasta tulossa Music TV:n myötä 1980-luvulla.

Muiden 1970-luvun musiikkiohjelmien tapaan Iltatähti pyrki kehittämään ja avartamaan katsojiensa musiikkinäkemystä. Popin ja rockin lisäksi se esitteli jazzia, iskelmää, kansanmusiikkia tai vaikkapa torvisoittoa. Tämän artikkelin ohjelmien soittolistat näet täältä.

Sivistystehtävään kuuluivat myös kirpeät, toisinaan hieman opettavaisen oloiset kommentit "markkinamiesten" touhuista. 1970-luvun popohjelmissa puhuttiin mm. muusikoiden kuulo-ongelmista, palkkauksesta ja ammatillisesta järjestäytymisestä. Hyvä musiikki eroteltiin huonosta varmoin ottein.

Sinikka Hein
Sinikka Hein juonsi Iltatähteä vuonna 1977. Sinikka Hein Kuva: Yle sinikka hein iltatähti

Ohjelma sai melko pian oman studion, jossa artistit esiintyivät. Iltatähti jätti jälkeensä monia mielenkiintoisia ja osin ainutlaatuisia haastatteluja ja live- tai playbacktaltiointeja.

Iltatähden toimittaja- ja juontajakaartiin kuuluivat mm. Matti Rosvall, Tommi Liuhala, Matti Poijärvi, Jussi Raittinen, Mikko Alatalo, Tapani Ripatti, Sinikka Hein, Liisa Lääveri, Joke Linnamaa sekä urheilu- ja liikenneyhteyksistä paremmin tunnetut Esko Riihelä ja Matti Kyllönen.

Iltatähti 1973 – premiere

Iltatähti täällä - iltaa, iltaa!― Juontaja Jussi Raittinen Iltatähden esikoislähetyksessä 1973

Kaikkien aikojen ensimmäisessä Iltatähdessä 5. kesäkuuta 1973 juontajaparina olivat Jussi Raittinen ja Eija Mikkonen. Aiheina olivat kesän 1973 musiikkitapahtumat sekä tanssilavojen taloustilanne.

Esikoislähetyksen uutisaiheiston kärkeä edustivat Jukka Kuoppamäen, Tapani Kansan, Pepe Willbergin ja Petri Pettersonin oma konserttitoimisto sekä poppareiden järjestäytyminen Popmuusikot ry.n kautta SAK:n jäseneksi. Ohjelmassa oli perusteellisia haastatteluja kesäkauden festivaaleista.

Esiintyjinä nähtiin Matti Esko, David Bowie, 10-vuotistaiteilijajuhlaansa viettävä Katri Helena, Ami Aspelund, Alice Cooper ja Danny .

Iltatähti 1976 – ´76 Special

Joulukuun 1976 Iltatähteä juonsi Mikko Alatalo. Ohjelmassa kerrattiin vuoden 1976 tärkeimpiä musatapahtumia ja kehityskulkuja musiikkielämässä.

Pipo päässä pakkasella... perkeleet kun puissa soi― Freeman: Ajetaan tandemilla, 1976

Vuoden 1976 kuumin kotimainen hitti oli Freemanin Ajetaan tandemilla. Puheen määrä ohjelmassa oli jo selvästi vähentynyt ja musiikin määrä kasvanut. Freemanin lisäksi ohjelmassa esiintyivät Beatles, Hector, Piirpauke, Fyyralyyra, Mud, Hot Chocolate, Cascade, Nono Söderberg, The Rolling Stones, Royals, Alwari Tuohitorvi, Harpo, Hurmerinta–Sorvali Band, Taiska ja Anki.

Haastateltavana ohjelmassa oli kuuminta kärkeä edustava brittiyhtye Mud, jolle Ylen Lontoon kirjeenvaihtaja Erkki Toivanen pääsi jutustelun yhteydessä ojentamaan Suomesta ansaitut kultalevyt.

Iltatähti 1977 – Mikko Alatalo huipulla

Vuonna 1977 iltatähdellä oli oma studio. Alatalon siirryttyä päätoimiseksi laulajaksi ohjelmaa juonsi syksyn ajan Sinikka Hein. Ex-juontajaa muistettiin ohjelmassa kuitenkin uutisella vuoden parhaan miessolistin palkinnon (”Kultainen ylennysmerkki”) myöntämisestä Alatalolle. Muita esiintyjiä olivat Kaamos, Seija Simola, Bamboo, Lea Laven ja Wasama.

Iltatähti 1981 – Pidä huolta!

Vuosikymmenten taitteessa Iltatähden tuike himmeni huolestuttavasti. Vuonna 1979 nähtiin ainoastaan kuusi spesiaalilähetystä ja seuraavana vuonna vieläkin vähemmän. Kuukausittaiset lähetykset alkoivat uudelleen vuoden 1980 lopussa.

Pave Maijanen 1981
Pave Maijanen oli vuoden 1981 kotimainen menestyjä. Pave Maijanen 1981 Kuva: Yle pave maijanen

Huhtikuussa 1981 juontajaksi palasi Mikko Alatalo. Vuoden kotimaista menestystä edusti Pave Maijanen Pave´s Mistakes -orkestereineen. Maijasen tuore sävellys Pidä huolta oli yksi vuoden suurimmista kotimaisista hiteistä. Muita esiintyjiä olivat: The Bootles, Phil Collins, Birgitta, Iron Maiden, Tomas Ledin & Good Time Band sekä Kim Wilde.

Iltatähti 1981 – goes heavy

Vuoden 1981 viimeinen Iltatähti aivan vuoden lopussa nosti isosti esiin raskaan musiikin ja erityisesti Motörheadin. Ohjelmassa kuultiin bändin musiikkia ja rumpali Phil "Philthy Animal" Taylorin haastattelu hotelli Seurahuoneen yökerhossa Helsingissä. Ohjelmaa juonsi uranuurtaja Mikko Alatalo. Esiintyjät: Motörhead, Ian Gillan, Toyah, Frank Zappa sekä Kumma Heppu ja Lopunajan voidellut.

Iltatähti 1983 – J.Karjalainen nousussa

Helmikuun 22. päivänä 1983 lähetetyn Iltatähden juontajana oli edelleen Mikko Alatalo. Kotimaisten artistien kärkeen oli noussut J. Karjalainen & Mustat Lasit, joka esitti ohjelmassa kappaleensa Tatsum Tisal. Karjalaisen lisäksi ohjelmassa olivat mukana Fabulous Thunderbirds, Robert Palmer, Kajagoogoo, Leena Nilsson, Kinks, Don Henley, Lords of the New Church, Dire Straits ja Men at Work.

Tämä oli Iltatähden viimeinen "normaali" lähetys. Keväällä 1983 nähtiin vielä kaksi Iltatähti Specialia, ja sen jälkeen Iltatähden taivallus päättyi.

Ohjelmissa esitetyt kappaleet

Iltatähti 5.6.1973 Matti Esko: Valtaa ja voimaa; David Bowie: Jean Genie; Katri Helena ja Martin Brushane Big Band: Misty, Minnie the Moocher; Ami Aspelund: Apinamies; Alice Cooper: Hello Hooray; Danny: Yksinäinen ilta. Haastateltavina Katri Helena, Jyri Ala-Nikkari, Jyrki Kangas, Viljo S. Määttälä, Benny Hermansson, Kalevi Kuosa, Seppo Nummi, Johan Helenius ja Ilkka Lipsanen, haastattelijana mm. Esko Riihelä.
Iltatähti 29.12.1976 The Beatles: Back in the USSR; Hector: Kaipaava haavanlehtinen; Freeman: Ajetaan tandemilla; Piirpauke: Laulu; Fyyralyyra: Turun linna; Mud: Nite on the Tiles; Hot Chocolate: Heaven Is in the Backseat of My Cadillac; Cascade: La La Love Chains; Nono Söderberg: Tide; The Rolling Stones: Hot Stuff; Royals: Badge; Alwari Tuohitorvi: Get Back; Harpo: Moviestar; Hurmerinta—Sorvali Band: Storm; Taiska: Mombasa; Anki: Että kysyisimme. Erkki Toivanen haastattelee Mud-yhtyettä.
Iltatähti 27.10.1977 (valmistumisaika) Mikko Alatalo: Rokkilaulaja, Että jotain tuntisimme; Kaamos: When Shall We Know; Seija Simola: Et itkeä saa Argentiina; Bamboo: True Love Ways, Janet; Lea Laven: Nyt miestä petkutetaan; Wasama: 7 Up 8 Down. Haastateltavana Lea Laven.
Iltatähti 14.04.1981 Pave’s Mistakes: Pidä huolta, TV Man; The Bootles: Help, What Can I Do; Phil Collins: In the Air Tonight; Birgitta: Usko pois; Iron Maiden: Wrathchild; Tomas Ledin & Good Time Band: Lookin' for a Good Time, Give a Little Love, Sensuella Isabella; Kim Wilde: Kids in America.
Iltatähti 29.12.1981 Motörhead: The Bomber, Ace of Spades; Ian Gillan: No Laughing in Heaven; Toyah: Thunder in the Mountains; Frank Zappa: You Are What You Is; Kumma Heppu ja Lopunajan Voidellut: Kuvia, Minä ja hän. Haastateltavana Motörhead -yhtyeen Philthy Animal Taylor.
Iltatähti 22.2.1983 Fabulous Thunderbirds: How Do You Spell Love; Robert Palmer: Pride; Leena Nilsson: En tahdo mennä kotiin; Don Henley: Johnny Can't Read; Lords of the New Church: Open your eyes; Kajagoogoo: Too Shy; Men At Work: Who Can It Be Now; J. Karjalainen & Mustat Lasit: Tatsum Tisal; Dire Straits: Twistin' by the Pool; Sakari Kuosmanen: Kyyneleet, Kinks: Come Dancing.

Lue lisää:

Kollaasi Iltatähti-ohjelman esiintyjistä vuonna 1973.

Varhainen Iltatähti oli koko perheen kriittinen musiikkiohjelma

1970-luvun keskeisin pop- ja rockohjelma oli alkujaan omistettu aivan kaikelle kevyelle musiikille Hurriganesista lehmänkellonkalisteluun. Hyvän ja huonon musiikin raja oli tekijöille kuitenkin kirkas, eikä se jäänyt yleisöllekään epäselväksi.

Lue lisää:

Iltatähden vuoden 1974 esiintyjiä kollaasissa.

Vuonna 1974 Iltatähti vaihtoi väriin ja Mikko Alataloon

Iltatähti aloitti vuonna 1974 värilähetykset, ja sen juontaja vaihtui muutaman kuukauden välein. Mukana mm. Hullujussi, Juice Leskinen & Coitus Int, Niemen, Procol Harum, Kaseva, Irwin, Albert Järvinen, M. A. Numminen.

Lue lisää:

Kollaasi Iltatähti-ohjelman esiintyjistä vuonna 1975.

Iltatähden kolmas vuosi oli hyvä vuosi suomirockille ja juurimusalle

Vuonna 1975 Iltatähti-ohjelma tarjoili "rytmimusiikin rautaisannoksia" parhaimmillaan jopa kahdesti kuussa. Folk ja country raikasivat runsaasti, ja Suomen eri kolkkien rock-elämää esiteltiin. Jäljelle jääneiden nauhojen herkkuja ovat mm. Hurriganes, Wigwam, Maarit, Vanha Isäntä, Virtanen, Dr. Feelgood, Loudon Wainwright III ja Professori Pitkätukka.

Lue lisää:

Kollaasi Iltatähden vuoden 1976 artisteista.

Proge ja fuusiomusa tahdittivat Iltatähden ennätysvuotta 1976

TV2:n Iltatähti-musiikkiohjelmalla oli vuonna 1976 enemmän lähetyksiä kuin koskaan muulloin. Se koki musiikkipoliittiseksi tehtäväkseen nostaa esiin kunnianhimoisia kokeiluja vastapainoksi "kauppamiesten tavaralle". Jälkipolville säilyneisiin arkistoaarteisiin kuuluvat mm. Sorvali–Hurmerinta Bandin, Nono Söderbergin, Royalsin, Piirpauken, Steeleye Spanin, Chicago Overcoatin ja Kontravirtasen esiintymiset.

Lue lisää:

Juontaja Sinikka Hein ja Iltatähti-sarjan grafiikkaa ja artisteja.

Iltatähti 1977: Punk tuli, Alatalo meni

Iltatähden tuttu isäntä Mikko Alatalo jätti musiikkisarjalle vuonna 1977 jäähyväiset ja teki tilaa seuraajalleen Sinikka Heinille. Samaan aikaan ohjelman katsojat saivat tutustua kummalliseen erikoisuuteen nimeltä punk-rock. Säilyneiden tallenteiden harvinaisuuksiin kuuluvat mm. Jukka Tolosen, Hectorin ja H.E.C.-yhtyeen, Wasama-kvartetin, Jimi Sumén & Dreamsin ja Madame Georgen livetaltiot.

Lue lisää:

Kollaasi Iltatähden vuoden 1978 esiintyjistä.

Iltatähden lento keskeytyi, kun 1970-luvun loppu läheni

TV2:n musiikkiohjelma Iltatähti juhli viisivuotista taivaltaan keväällä 1978. Juontajat vaihtuivat Matti Kyllösestä Tapani Ripattiin, mutta vuosikymmenen taitteen lähestyessä himmeni myös Iltatähti – vaikkakin vain väliaikaisesti. Ennen sitä se ehti kuitenkin tallentaa mm. Eppu Normaalin ja Popedan ensimmäiset tv-esiintymiset.

 • Miten Ulrika Wilhelmina Johnsonista tuli Minna Canth?

  Minna Canth oli kirjailija, naisasianainen ja liikenainen.

  Minna Canth (1844–1897) oli suomalainen kirjailija, lehtinainen, liikenainen ja yhteiskunnallinen vaikuttaja, joka omilla toimillaan ja kirjoituksillaan pyrki parantamaan köyhien, heikompiosaisten sekä tyttöjen ja naisten asemaa. Monet hänen kaunokirjallisista teoksistaan ovat suomalaisen kirjallisuuden klassikoita. Canthin syntymäpäivä 19. maaliskuuta on tasa-arvon päivä ja se on ollut liputuspäivä vuodesta 2003 alkaen. Artikkeli koostuu Yleisradiossa esitetyistä ohjelmista sekä Minna Canthin kirjeistä ja lehtikirjoituksista, joita on julkaistu myös monissa teoksissa.

 • "Kaikki murheet poistaa kunnon rock'n'roll-show" – Maija Vilkkumaa nousi sukupolvensa lauluntekijöiden suunnannäyttäjäksi

  Kooste Maija Vilkkumaan urasta vuosien varrelta.

  Laulaja-lauluntekijä Maija Vilkkumaa on kuulunut suomalaisen populaarikulttuurin vakionimiin jo 1990-luvulta lähtien. Hänen musiikkitaipaleensa on sisältänyt ikivihreitä hittejä, täysiä keikkasaleja ja lukuisia listaykkösiä. Myöhemmällä urallaan Maija Vilkkumaa on myös sanoittanut kappaleita muille artisteille ja toiminut kirjoittajana. Elävä arkisto keräsi yhteen Vilkkumaan haastatteluita, live-esiintymisiä ja musiikkivideoita vuosien varrelta.

 • Sata majavaa iskee tulta – vai miten se meni? Testaa, tunnetko suomalaiset euroviisuklassikot!

  Testaa, oletko Euroviisujen lyriikkamestari!

  Suomen euroviisutaival on ollut vähintäänkin monenkirjava. Esitykset ovat sisältäneet niin hevareita, huilumiehiä kuin hirviöitäkin. Sijoitukset ovat olleet pohjamudista jopa kirkkaimpaan kärkeen. Tässä leikkimielisessä testissä pääset kokeilemaan, miten hyvin tunnet suomalaiset euroviisuklassikot! Testin jälkeen voit virittäytyä viisutunnelmaan alta löytyvien videoiden myötä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto

 • Miten Ulrika Wilhelmina Johnsonista tuli Minna Canth?

  Minna Canth oli kirjailija, naisasianainen ja liikenainen.

  Minna Canth (1844–1897) oli suomalainen kirjailija, lehtinainen, liikenainen ja yhteiskunnallinen vaikuttaja, joka omilla toimillaan ja kirjoituksillaan pyrki parantamaan köyhien, heikompiosaisten sekä tyttöjen ja naisten asemaa. Monet hänen kaunokirjallisista teoksistaan ovat suomalaisen kirjallisuuden klassikoita. Canthin syntymäpäivä 19. maaliskuuta on tasa-arvon päivä ja se on ollut liputuspäivä vuodesta 2003 alkaen. Artikkeli koostuu Yleisradiossa esitetyistä ohjelmista sekä Minna Canthin kirjeistä ja lehtikirjoituksista, joita on julkaistu myös monissa teoksissa.

 • Norman Granz – Kaikkien aikojen jazz-impressaari

  Tuhansien jazzkonserttien ja viiden jazzlevymerkin isä

  Jazzlegendat Suomessa – arkistot aukeavat -sarja tarjoaa huikean kattauksen Suomessa 60-luvulla esiintyneiden amerikkalaisten jazztähtien konsertteja. Täällä promoottorina toimi Paavo Einiö, suomalaisen kevyen musiikin moniottelija, mutta kuka oli amerikkalaiset jazzlegendat Eurooppaan tuonut Norman Granz?

 • "Kaikki murheet poistaa kunnon rock'n'roll-show" – Maija Vilkkumaa nousi sukupolvensa lauluntekijöiden suunnannäyttäjäksi

  Kooste Maija Vilkkumaan urasta vuosien varrelta.

  Laulaja-lauluntekijä Maija Vilkkumaa on kuulunut suomalaisen populaarikulttuurin vakionimiin jo 1990-luvulta lähtien. Hänen musiikkitaipaleensa on sisältänyt ikivihreitä hittejä, täysiä keikkasaleja ja lukuisia listaykkösiä. Myöhemmällä urallaan Maija Vilkkumaa on myös sanoittanut kappaleita muille artisteille ja toiminut kirjoittajana. Elävä arkisto keräsi yhteen Vilkkumaan haastatteluita, live-esiintymisiä ja musiikkivideoita vuosien varrelta.

 • Sata majavaa iskee tulta – vai miten se meni? Testaa, tunnetko suomalaiset euroviisuklassikot!

  Testaa, oletko Euroviisujen lyriikkamestari!

  Suomen euroviisutaival on ollut vähintäänkin monenkirjava. Esitykset ovat sisältäneet niin hevareita, huilumiehiä kuin hirviöitäkin. Sijoitukset ovat olleet pohjamudista jopa kirkkaimpaan kärkeen. Tässä leikkimielisessä testissä pääset kokeilemaan, miten hyvin tunnet suomalaiset euroviisuklassikot! Testin jälkeen voit virittäytyä viisutunnelmaan alta löytyvien videoiden myötä.

 • Kummelin Ympäristöruudun ohjeistamispäällikkö Jaakko Parantainen ja asioiden tilat

  Kummelin Ympäristöruudun kaikki haastattelut vuosilta 91–99

  Ohjeistamispäällikkö Jaakko Parantaisella (Heikki Silvennoinen) on monia titteleitä ja paljon sanottavaa, mutta usein puhetta piisaa enemmän asian vierestä. Voisi sanoa, että hän ei ole haastateltava helpoimmasta päästä. Ympäristöruudun Eero Kakon (Olli Keskinen) ja Parantaisen pohdintoja yhteiskunnasta esitettiin Kummeli-ohjelmassa vuosina 1991–1999.

 • Love Parade kasvoi piskuisesta mielenosoituksesta maailman suurimmaksi teknomusiikkitapahtumaksi

  Rakkauden ja suvaitsevaisuuden Love Parade Ylen uutisissa

  Maailman suurin teknomusiikkitapahtuma Love Parade järjestettiin ensimmäisen kerran Berliinissä vuonna 1989. Virallisesti poliittinen mielenosoitus muuntui vuosien myötä huvitilaisuudeksi, johon osallistui parhaimmillaan yli miljoona ihmistä. Vuosien saatossa Ylen uutiset on raportoinut tanssikansan keskeltä useaan otteeseen.

 • Unelmien maa rakennettiin Norjaan öljyrahalla, ihmishengillä ja ympäristötuhoilla

  Norjan vaiheikas öljyhistoria synnytti menestyssarjan.

  Pohjanmerellä 1969 tehty ennätyssuuri öljylöytö käynnisti muutoksen, joka teki pienestä kalastajavaltiosta johtavan öljymaan. Uusi teollisuus ajoi Norjan yhteiskunnalliseen murrokseen, jota menestyssarja Unelmien maa (Lykkeland) kuvaa. Katastrofaalinen öljyvuoto ja yli sata ihmishenkeä vaatinut porauslautan kaatuminen muistuttivat norjalaisia, että öljyseikkailu ei ole pelkkää rahantuloa.

 • Hiihtokoulussa vedettiin sukset jalkaan ysäritunnelmissa

  Pikku Kakkosen hiihtokoulu opetti hiihdon saloihin.

  Ysärimuotia ja -fiilistä tarjoileva Hiihtokoulu opetti lama-ajan lapsille hiihtämisen perusteita. Hiihtokoulu esitettiin Pikku Kakkosessa ensimmäistä kertaa vuonna 1996 ja sen oppeja voi katsoa nyt pysyvästi Areenasta.

 • ”Nyt sattu muuten Juhaa leukaan” – Kummelin Koistisen kootut kikkailut

  Legendaarinen ja hyväleukainen hätähousu vauhdissa.

  Juha Koistinen jos kuka on syntynyt muurahaisia housuissaan. Mies käyttää käytännössä kaiken vapaa-aikansakin holtittomaan kikkailuun ja heilumiseen. Maskuliinisella leukaluustolla varustettu veikkonen pitää kuitenkin koheltamisellaan työpaikkansa ilmapiirin keveänä. Timo Kahilaisen esittämän Koistisen kikkoja nähtiin Kummelissa vuosina 1993 sekä 1994.