Hyppää pääsisältöön

Kiitos Downton Abbey! 7 asiaa, jotka suosikkisarja meille opetti

Brittiläissarja Downton Abbey on tullut tiensä päähän. Historiasaagan viimeinen osa nähdään tänään Ylellä.

Downton Abbey kuudennen kauden tunnelmissa. // Kuva: Yle

Downton Abbey vei katsojat kuuden kauden ajan 1900-luvun alkuun. Isossa-Britanniassa itkettiin jo jouluna, kun ITV-kanava esitti sarjan viimeisen jakson. Tänään on suomalaisten vuoro, kun on aika jättää hyvästit Downtonin kartanon väelle.

Sarja jättää taakseen valtavan joukon faneja. Downton Abbeyllä on nimittäin 120 miljoonaa katsojaa 250 eri kielialueella. Sarja oli kiistatta menestys, mutta mitä se opetti?

1. Suorapuheisuus kannattaa aina

Downtonin kartanon Crawleyn aatelisperheestä ei rehellisyyttä puutu. Kaikista ihastuttavin totuuden torvi oli kuitenkin ehdottomasti kreivitär Violet Crawley (Maggie Smith), joka ei pelännyt sanoa asioita suoraan. Violet on aina yhtä piikikäs.

Kun Violetin poika, jaarli Robert Crawley (Hugh Bonneville) ja tämän tytär Lady Mary (Michelle Dockery) vierailevat tauon jälkeen kreivittären luona.

- Hyvä, jos muistatte enää edes, miltä näytän, Lady Crawley toteaa heille kuivakasti.

Kreivitär Crawleytä näytteli Maggie Smith. // Kuva: Yle

2. Autokuskistakin on aateliseksi

Crawleyn perheen yksi suurimmista mullistuksista oli se, kun yksi perheen kolmesta tyttärestä rakastui kartanon poliittisesti radikaaliin autokuskiin. Lady Sybilin (Jessica Brown Findlay) ja autokuski Tom Bransonin (Allen Leech) tarina oli yksi koko sarjan ikimuistoisimmista. Juuri kun aatelisperhe oli hyväksynyt Tomin osaksi perhettä, Lady Sybil menehtyy synnytyksessä.

Vaikka Branson lähti Sybilin kuoleman jälkeen etsimään itseään Amerikkaan asti, hänestä oli jo tullut osa Crawleyn perhettä. Branson palasi kasvattamaan hänen ja Sybilin tytärtä kartanoon, ja osoitti katsojille samalla, että autokuskistakin on aateliseksi.

3. Samat ongelmat seuraavat nykypäivään asti

Downtonin kartanon väki, sekä aatelisperhe että palveluskunta, näyttävät kamppailevan hyvin samankaltaisten ongelmien kanssa kuin nykyajankin ihmiset. Rakkaushuolet ovat pohjimmiltaan samanlaisia, vaikka yhteiskuntaluokkien rajat asettavatkin omat haasteensa.

Kuudennella kaudella Downtonissa käydään yt-neuvotteluja, kun palveluskunnan ylläpitämiseen ei ole varaa. Myös tietynlainen sote-uudistus on käsillä, kun kyläsairaalaa ollaan liittämässä osaksi isompaa kokonaisuutta.

4. Ikuinen juonittelijakin voi muuttua

Yksi Downton Abbeyn unohtumattomimmista hahmoista on apulaishovimestari Thomas Barrow (Rob James-Collier). Barrow tuntuu olevan ikuinen ilkimys, joka tahtoo lähinnä sabotoida muiden onnen ja työntää nenänsä muiden asioihin. Nuori mies kamppailee kuitenkin homoseksuaalisuutensa kanssa, ja sen salassa pitäminen aiheuttaa jännitettä kartanossa. Barrow'n seksuaalinen suuntautuminen on kyllä tiedossa, mutta kukaan ei oikein tiedä, miten siihen pitäisi suhtautua.

Kuudennella kaudella Barrow'n hahmo käy läpi suuren muutoksen. Juonittelijasta alkaa paljastua uusia puolia, eikä surultakaan vältytä, kun Barrow yrittää riistää oman henkensä. Barrow'n kasvutarina on yksi sarjan koskettavimpia.

Thomas Barrow'ta näytteli Rob James-Collier. // Kuva: Yle

5. Perhe pitää yhtä

Crawleyn aatelisperhe käy sarjan aikana läpi lukuisia skandaaleja. Ensimmäisellä kaudella Lady Maryn sänkyyn kuolee rakastaja. Lady Edith (Laura Carmichael) puolestaan yrittää lähes viimeiseen saakka salata aviotonta lasta. Palveluskunnassakin käydään läpi ikäviä tapahtumia, muun muassa silloin kun kamarineiti Anna (Joanne Froggatt) raiskataan. Crawleyn perhe ja heidän palveluskuntansa kuitenkin pitävät kriiseissä yhtä, eikä ketään jätetä yksin.

6. Ilman hyväsydämisiä ihmisiä olisi kurjaa

Downton Abbey ei olisi sama ilman ihanaa taloudenhoitajaa rouva Hughesia (Phyllis Logan) tai kokki rouva Patmorea (Lesley Nicol). Naiset huolehtivat sekä palveluskunnasta että kartanon aatelisperheestä. Rouva Hughes tuntee palveluskuntansa ja huomaa, jos jokin on vialla. Taloudenhoitaja auttaa alaisiaan säilyttämään salaisuuksiaan. Hän esimerkiksi auttaa Barrow'ta selviämään tämän itsemurhayrityksen jälkeen.

Rouva Patmore puolestaan avittaa muun muassa apulaistaan Daisya näkemään parhaat puolet itsessään. Ensin rouva Patmore kannustaa Daisya opiskelemaan, sitten löytämään itselleen sopivan puolison.

7. Uuden rakkauden löytäminen on mahdollista

Downton Abbeyn kantavia teemoja on rakkaus. Jaarli Robertin ja tämän vaimon Coran (Elizabeth McGovern) rakkaus tuntuu kestävän vahvana läpi sarjan, ja siitä perheen tyttäret yrittävät ottaa mallia. Lady Maryn ensimmäinen aviomies Matthew menehtyy auto-onnettomuudessa, ja lopulta kuudennella kaudella Mary antaa tunteilleen jälleen vallan ja avioituu uudelleen. Myös Lady Edith löytää uuden sielunkumppanin kuudennelle tuotantokaudella.

Downton Abbeyn viimeinen jakso TV1-kanavalla 5. tammikuuta kello 21.

Lue myös:

Maggie Smith ei ole katsonut jaksoakaan tähdittämäänsä Downton Abbeyä

Tylsää joululomalla? Aloita näiden sarjojen seuraaminen välipäivinä