Hyppää pääsisältöön

Kun monitaiteilija keskittyy musiikkiin

Hollantilainen nykysäveltäjä Michel van der Aa on saanut mainetta häikäilemättömänä monitaiteilijana, joka yhdistelee teoksissaan musiikkia, tekstiä, näyttämötapahtumia, liikkuvaa kuvaa ja äänitaidetta kuin postmoderni Wagner-kopio. Uudella levyllä van der Aalta kuullaan kuitenkin pelkkää musiikkia - mutta se riittää kiinnostuksen herättämiseen, etenkin kun klarinettikonsertto Hysteresisin solistina taituroi Kari Kriikku.

van der Aa / Jansen
van der Aa / Jansen uudet levyt

Levyn kannessa ei syystä tai toisesta ole Kriikku vaan viulisti Janine Jansen, jolle van der Aa on säveltänyt konserton. Muodoltaan konsertto on perinteisen kolmiosainen, mutta sävelkieleltään hyvin omaperäinen. van der Aa on taustaltaan äänisuunnittelija, ja orkesteri on hänelle tavallaan tietokoneen, sekvensserien ja editoinnin jatke, kun normaalisäveltäjälle elektroninen ääni on orkesterin jatke. van der Aan dramatiikka. melodianpätkät, tekstuurien leikkaukset ja perkussiorytmit ovat selvästi saaneet vaikutteita kokeellisesta konemusiikista, mutta kyse ei todellakaan ole minimalistisesta jumputuksesta. Tämä on raikkaasti soivaa ja omaan aikaamme sopivaa nykymusiikkia, jonka tapahtumat ja yksityiskohdat on mahdollista hahmottaa.

Konsertossa van der Aa on myös osannut hyödyntää Janine Jansenin kykyä energiseen, rytmiseen ja väkivahvaan ilmaisuun, ja etenkin konserton kolmas osa on hillittömän nautittavaa tykitystä.

Levyn toinen kappale, Kari Kriikun tähdittämä konserttomainen klarinettikappale Hysteresis, sisältää merkittävän ääninauhaosuuden, mutta van der Aa käyttää sitä lähinnä inspiroidakseen myös orkesteria ääninauhamaiseen, koneella editoituun soittoon. Normaali akustinen äänitys hieman syö orkesterin konemaisuutta, mutta mikä tärkeintä Kari Kriikku klarinetteineen pystyy sekä soinnillisesti että rytmisesti tasapuoliseen kommunikointiin ääninauhan kanssa - jälleen uusi todiste hänen poikkeuksellisesta taidostaan omaksua mitä erikoisimpia ilmaisun muotoja.

Disquiet-yhtiön julkaisema levy tuskin on täällä pohjan perillä mikään myyntimenestys, mutta esittelen sen silti, ettette hämmästy sitten kun van der Aa tulee vastaan jonkun nykymusiikkitapahtumamme fokussäveltäjänä.

Michel van der Aa: Viulukonsertto; Hysteresis klarinetille, yhtyeelle ja ääniraidalle. - Janine Jansen, viulu, ja Amsterdaminen Concertgebouw-orkesteri/Vladimir Jurowski, sekä Kari Kriikku, klarinetti, ja Amsterdam Sinfonietta/Candida Thompson. (Disquiet, DQM 05)

Kuuntele Uudet levyt 8.1.2016, toimittajana Kare Eskola.