Hyppää pääsisältöön
Aihesivun AFK pääkuva

Blogi: Pelaajat vailla oikeuksia?

Teemu Hiilinen profiilikuva
Teemu Hiilinen profiilikuva Kuva: Teemu Hiilinen teemu hiilinen

Viime vuoden tammikuussa yhdysvaltalainen CS:GO-yhteisö sai kokea kovia, kun maan parhaimpiin joukkueisiin kuuluneen iBuyPowerin pelaajien osoitettiin kiistatta järjestäneen sopupeliotteluita saadakseen useamman tuhannen dollarin hyödyn.

Tuolloin Valve ilmoitti, että pelaajat eivät toistaiseksi saa osallistua Valven alaisiin turnauksiin. Tuomio oli kova, sillä lähes kaikki merkittävät turnaukset olivat Valven järjestämiä. Tämä tarkoitti ammattilaispelaajien urien hyllyttämistä toistaiseksi.

Aikaa on kulunut jo vuoden verran, ja nyt Valve on tehnyt jatkopäätöksen koskien iBuyPowerin Braxton “swag” Pierceä, Keven “AZK” Laviéreä, Sam “Dazed” Marinea, Joshua “Steel” Nissania, Derek “dboorn” Boornia sekä Casey Fosteria. Valve on päättänyt estää näiden pelaajien pelaamisen Valven alaisissa otteluissa pysyvästi - elinikäisesti.

Päätös on raju. Jos jätämme ajattelematta pelaajien tekemää “rikosta” ja keskitymme ainoastaan tuomion oikeudenmukaisuuteen, törmäämme heti ongelmiin. Vaikka pelaajat kiistatta pelasivat sopupelin, ei asiaa kuitenkaan käsitelty missään oikeudessa.

Myös rangaistus tuli ns. Harrison stetsonista. Se ei perustunut minkäänlaiseen sääntökirjaan, josta tuomioita voi jakaa. Pelaajilla ei myöskään ollut tilaisuutta puolustautua tai mahdollisuutta valittaa päätöksestä. Sitä oikeutta heillä ei ole edelleenkään.

Verrataan tuomiota kotimaiseen pesäpallon sopupeliskandaaliin, jossa mustana torstaina 13. elokuuta 1998 pelattiin suomalaisen urheiluhistorian synkimmät pesäpallo-ottelut. Poliisi tutki yhteensä 460 ihmisen osallisuutta skandaaliin ja lopulta yhdeksän heistä joutui oikeuden eteen. Oikeuden kulku oli selvä, poliisi tutki, syyttäjä syytti, tuomari langetti rangaistukset ja osan kohdalla vankeinhoitolaitos huolehti lopusta. Kaikki pelaajat ja joukkueenjohtajat saivat kuitenkin mahdollisuuden palata pelikentille. Heillä kaikilla oli mahdollisuus puolustautua sekä myös valittaa päätöksistä. Elektronisessa urheilussa vastaavaa mahdollisuutta ei ole.

Lähes kaikista urheilulajeista löytyy sääntökirja, joka sisältää myös rangaistukset. Rangaistuksissa on asteikon alapää ja yläpää, huomatuksesta sakkojen kautta pelikieltoihin, mutta niistä ei löydy mahdollisuutta langettaa elinikäistä rangaistusta edes rajuissa doping-tapauksissa. Kansainvälisen olympiakomitean presidentti Thomas Bach onkin sanonut, etteivät elinikäiset kiellot ole mahdollisia. Hänen mukaansa kyse on ihmisoikeuksista.

Valven antamat elinikäiset rangaistukset tuovat esiin suuren ongelman elektronisessa urheilussa. Se, jolla raha on, määrää säännöt. Tämä jättää definitiivisen oikeuden vain yhdelle osapuolelle, jonka ei tarvitse edes kuunnella toista osapuolta. Pelaajien rooli tässä on vain näytellä oma osuutensa gladiaattoreina elektronisen urheilun areenoilla. Näiden gladiaattorien ääni ei kuulu katsomon lehtereille asti.

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua