Hyppää pääsisältöön

19.1. Teeman Elävä arkisto: Pakolaisesta tuli huippututkija ja jääkiekkoilija

chileläinen luis alvarez
Luis Alvarez 2015 ja taustalla perhekuva Turusta 70-luvun lopulta. chileläinen luis alvarez Kuva: Yle / Minna Tienhaara luis alvarez

Vahvaa Turun murretta puhuva, ikämiestasolla jääkiekkoileva professori Luis Alvarez tuli alunperin pakolaisena Chilestä Suomeen vuonna 1974. Kun olot Chilessä rauhoittuivat, koko perhe pääsi takaisin kotimaahansa. Vuoden synnyinmaassaan asuttuaan Luis ilmoitti perheelleen, että hän palaisikin Suomeen ja tällä kertaa yksin.

Päätös oli Luisin perheelle järkytys, mutta 18-vuotiaalle nuorukaiselle se oli vieläkin enemmän. Se oli elämän mittainen valinta.
”En vieläkään osaa yksiselitteisesti vastata siihen, että miksi päätin tulla Suomeen. Mutta niin vain tein ja hyvä niin, vaikka alussa olikin ihan hirveän vaikeaa. Mutta vieläkin, kun tulee puhe juurista, minulle tulee vähintäänkin vaivaantunut olo.” Luis toteaa.

Luis Alvarezin haastattelun jälkeen näemme Muukalaisena Suomessa -dokumentin, jossa pohditaan mitä tarkoittaa pakolaisuus ja mikä oli pakolaisen asema Suomessa 1980-luvulla? Ohjelmassa haastatellaan Suomeen tulleita pakolaisia, heidän joukostaan löydämme myös chileläisen pikkupojan Luis Alvarezin ja hänen perheensä.

Kaukoitä Korsossa

Venepakolainen -termi tuli yleiseen käyttöön 1970-luvun lopulla, kun Vietnamista lähti arviolta 300 000 ihmistä pakoon poliittisia ja etnisiä vainoja. Vietnamista lähteneet olivat etupäässä kiinalaissyntyisiä, joista monet olivat kauppiaita, sekä yksityisyrittäjiä.

Pakolaiset ajoi liikkeelle Vietnamin sosialisointitoimet sekä Kiinan ja Vietnamin konfliktin kärjistyminen ja pelko kiinalaisperäisen väestön vainoista. Heikoilla veneillä liikkuvan ”venekansan” määrä nousi jopa puoleen miljoonaan, kun mukaan laskettiin Laosin ja Kamputsean pakolaiset. Suomen Punainen Risti oli varautunut vastaanottamaan maahan noin 100 pakolaista ja ensimmäiset vietnamilaiset venepakolaiset saapuivat Suomeen vuonna 1979.

Yle teki vuoden mittaisen seurannan pakolaisten saapumisesta ja sopeutumisesta. Kaukoitä Korsossa -dokumentti valmistui vuonna 1980 ja siinä nähdään kuinka Vietnamista tulleet ”venepakolaiset” sopeutuvat Korsoon, perivantaalaiseen asuin- ja työympäristöön. Myös kantasuomalaisten ääni tulee ohjelmassa kuuluviin.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa