Hyppää pääsisältöön

Jäitä hattuun

Larry David sarjassa Jäitä hattuun
Larry David Larry David sarjassa Jäitä hattuun Kuva: HBO curb your enthusiasm

Koomikko ja tv-tuottaja Larry David esittää itseään kiusallisuuskomedian klassikkosarjassa.
Teema esittää sarjan kaikki kahdeksan tuotantokautta vuosien 2016–2017 aikana.

Jerry Seinfeld esitti koomikko Jerry Seinfeldiä, osittain todellista ja enimmäkseen sepitettyä versiota omasta itsestään, sarjassa Seinfeld vuosina 1989–1998. Tämän sarjan toinen kirjoittaja Larry David jatkoi pari vuotta myöhemmin samalla periaatteella omassa sarjassaan, joka vei kiusallisten tilanteiden arkisen komiikan entistä pidemmälle. Englanniksi tätä genreä kutsutaan nimellä "cringe comedy". Sana "cringe" tarkoittaa häpeän tai inhotuksen aiheuttamaa käpertymistä ja irvistystä, hampaiden välistä sisään hengittäen. Cringe comedy, olkoon suomeksi vaikka kiusallisuuskomedia, jakaa mielipiteet: toisten mielestä se on hauskinta, mitä olla voi, toiset eivät joko siedä tai ymmärrä.

Kiusallisuuskomedian perustyyppi on ihminen vieraassa ympäristössä, ja sen perusoivallus on, että jokainen meistä on sitä jollain tavalla joka päivä. Newyorkilainen juutalainen Kaliforniassa tottuu maisemaikkunasta näkyvään Tyyneen valtamereen parissa päivässä, mutta ihmisiin ja tapoihin hän ei sopeudu. Eikä tässä tapauksessa edes normaaliin sosiaaliseen kanssakäymiseen. Jäitä hattuun -sarjan Larry David on fantasiaversio luojastaan, mies joka sanoo mitä ajattelee ja ottaa seuraamukset vastaan kerran toisensa jälkeen yhtä ymmällään. Arkiset vuorovaikutustilanteet paljastuvat sosiaalisiksi surmanloukuiksi. Kiusalliset kohtaukset ovat kuin auki kirjoitettuja Davidin pään sisäisiä ajatusryöppyjä siitä, mitä muka voisi tapahtua, jos yhteiset säännöt pettäisivät. Kun sosiaaliseen tilanteeseen sisältyy pieninkin, mikroskooppinen väärinkäsityksen riski, siitä aukeaa alitajunnassa katastrofin mahdollisuus ja pohjaton kuilu.

Larry Davidin laatiman kehyksen ympärille improvisoimalla tuotettu dialogi antaa sarjalle sen ominaisen, pakottoman ja hieman dokumentaarisen sävyn. Sarjan hienouksiin kuuluvat myös tunnettujen henkilöiden esiintymiset toistuvissa rooleissa ja satunnaisissa sivuosissa.

Sarjan kaikki kahdeksan tuotantokautta esitetään Teemalla vuosina 2016–2017 keväisin ja syksyisin kaksi kautta kerrallaan.

  • Jäitä hattuun (Curb Your Enthusiasm, S1–S8), USA 2000–2011. Tuotanto HBO

Tekstiä on muokattu 8.1.2016

Kommentit

Yle Teema