Hyppää pääsisältöön

Lappeenrannan finalistit pääsivät orkesterin eteen

Mezzosopraano Anu Ontronen Lappeenrannan laulukilpailun 2016 finaalissa
Mezzosopraano Anu Ontronen Mezzosopraano Anu Ontronen Lappeenrannan laulukilpailun 2016 finaalissa Kuva: Yle anu ontronen

Lappeenrannan laulukilpailujen loppiaisiltana käydyn finaalin neljä naista ja viisi miestä lauloivat kukin kaksi aariaa tai orkesterisäestyksellistä yksinlaulua. Finaalissa mitattiin laulajien muiden ominaisuuksien lisäksi heidän kykyään löytää yhteinen sävel Tibor Bogányin johtaman Lappeenrannan kaupunginorkesterin kanssa.

- Orkesteri seurasi solisteja johtajansa mukana aivan loistavasti, Ylen radiokommentaattori sopraano Pia Freund kehuu.

- Paikoitellen orkesteri tuntui kuitenkin soittavan liian kovaa, jolloin laulajalle saattaa tulla kiusaus lähteä puskemaan ääntään orkesterin yli. Kaikki kuitenkin malttoivat mielensä, ja saimme kuulla aivan loistavia esityksiä, hän jatkaa.

- Laulajan pitää pysyä uskollisena omalle instrumentilleen, eikä lähteä paikkailemaan akustiikan tai balanssin ongelmia.

Baritoneja ja barokkia

Finaali-illan avasi baritoni Tomi Punkeri, joka ihastutti monia Yle klassisen lähetysikkunassa kilpailua kommentoineita kuulijoita. Hänen levollinen olemuksensa, pehmeästi soiva äänensä ja kaunis hymynsä saivat osakseen paljon suitsutusta. Punkeri esitti finaalissa Mozartia ja Puccinia, joista jälkimmäisen, Frankin aarian oopperasta Edgar, hän on esittänyt jo viime keväänä Radion sinfoniaorkesterin kanssa nuorten solistien konsertissa.

- Molemmat aariat istuivat Tomi Punkerille erittäin hyvin, erityisesti Puccinissa oli jo uskaliasta heittäytymistä pitkien linjoen vietäväksi, yhtyi Ylen televisiokommentaattori, tenori Petri Bäckström kehujien joukkoon.

- Äänessä ei tietenkään voi vielä ollakaan pitkän uran tuomaa metallia, mutta koska hänen äänensä on niin hyvällä ja terveellä pohjalla, on kasvulle kaikki mahdollisuudet.

Laulukilpailun finaalissa lauloi yhteensä neljä baritonia, joista Punkerin jälkeen oli vuorossa lappeenrantalainen Samuli Taskinen. Hänen ohjelmaansa kuuluneen barokkiaarian ansiosta Lappeenrannan orkesteria oli täydennetty myös cembalolla.

- Samuli Taskinen oli aivan hurmaava ja pidin erityisesti hänen Händelistään. Hänen kannattaisi ehkä tehdä enemmänkin barokkia, Pia Freund pohdiskeli.

Baritoni Samuli Taskinen Lappeenrannan laulukilpailun 2016 finaalissa
Baritoni Samuli Taskinen Baritoni Samuli Taskinen Lappeenrannan laulukilpailun 2016 finaalissa Kuva: Yle samuli taskinen

Taiturisopraanot

Sopraano Suvi Väyrynen vakuutti esityksellään Donizettin ja Mozartin aarioista niin lähetysikkunan keskustelijat kuin radion ja television asiantuntijatkin.

- Marien aaria Donizettin Rykmentin tyttärestä oli aivan nappivalinta. Siinä rykmentissä kasvanut tyttö järjestää pienen laulutuokion sotilaille, ja olen kirjoittanut Suvin kohdalle muistiinpanoihini vähän leikkimielisesti “hyvä jätkä”, Pia Freund kuvaili Väyrysen kykyä heittäytyä aarian tunnelmaan.

- Suvi Väyrynen otti tilanteen heti haltuun astuessaan lavalle, myös Petri Bäckström ihasteli.

- Olimme heti hyvässä kyydissä. Hän veti kuviot huikean hienosti ja tyylikkäästi. Hänellä on varma tekniikka kaunis ääni.

Finaalissa lauloi myös toinen sopraano, Johanna Isokoski, joka esitti heti väliajan jälkeen kaksi italialaista aaria, Puccinia ja Belliniä.

- Puccinin Magdan aaria on valtavan vaikea, vaikka se onkin Isokosken äänityypille sitä ominta. Se on sävellystekstuuriltaan niin veretseisauttava, että sitä jäin hänen tulkinnastaan hiukan kaipaamaan, Pia Freund arvioi.

- Isokoski lauloi sen kyllä erittäin taitavasti. Mutta se jokin tunne, joka tulee sieltä taituruuden ohi ja nostaa ihokarvat pystyyn, jäi minun kohdallani puuttumaan.

Sopraano Johanna Isokoski Lappeenrannan laulukilpailun 2016 finaalissa
Sopraano Johanna Isokoski Sopraano Johanna Isokoski Lappeenrannan laulukilpailun 2016 finaalissa Kuva: Yle johanna isokoski

Joonas Asikainen ei ehtinyt parantua finaaliin

Jo välierässä sairaana laulanut baritoni Joonas Asikainen ei valitettavasti ollut ehtinyt tervehtymään vielä finaaliinkaan. Sairaus kuului selvästi hänen puheäänestään Ylen Lotta Emanuelssonin radiohaastattelussa finaalisuorituksen jälkeen.

- Nämä kisat menivät sairastellessa, ja oli aika raskasta laulaa, Asikainen harmitteli.

- Kipeänä on vaikea saada ääntä soimaan ja löytää siihen fokusta. Kun vielä joutuu ottamaan lääkkeitä, ääni on helposti aika pehmeä, hän kuvasi tilanteen haasteita.

- Tapasin Joonaksen noi tuntia ennen finaalin alkua, ja hän sanoi että olo on kauhea, Petri Bäckström kertoo.

- Lavalla sitä ei kyllä huomannut ollenkaan. Ehkä joissakin fraaseissa vähän tuntui siltä, että hän ei aivan saanut annettua kaikkeaan, mutta se ei häirinnyt minua ollenkaan. Pikemminkin ihailin sitä, että hän sen kurjan olon läpi sai niin tyylikkäästi vietyä läpi koko ohjelman, Bäckström jatkaa.

- Ja Joonas on ihan hirveän sympaattinen sielu. Häneltä hyväksyy helposti kaiken, kun on vain niin lumoutunut siitä mitä hän tekee.

Baritoni Joonas Asikainen Lappeenrannan laulukilpailun 2016 finaalissa
Baritoni Joonas Asikainen Baritoni Joonas Asikainen Lappeenrannan laulukilpailun 2016 finaalissa Kuva: Yle joonas asikainen

Lyyrinen ja dramaattinen ääni

Finaalin kahdesta mezzosopraanosta ensimmäisenä esiintyi Erica Back. Hänen ohjelmassaan oli Berlioz’n ja Mozartin musiikkia.

- Erica Back vaikuttaa lyyriseltä mezzolta. Kilpailun näkökulmasta siinä fakissa on aika vaikea nousta esiin, kun ei ole tarjolla mitään säkenöivää show-stopperia. Pehmeillä sävyillä ja kesäyön unen kaltaisilla näyillä on hirveän vaikea vakuuttaa, että minä olen paras, Petri Bäckström pohdiskelee.

- Vaikka ohjelma oli juuri oikeaa laulettavaa hänen äänelleen ja tekniikalleen, hän jatkaa

Pia Freund ihasteli erityisesti Backin Mozartia.

- Koko Mozart, tyylillisesti ja ilmaisultaan, kuviot ja äänenkäyttö kokonaisuudessaan oli upeaa.

Koko finaalin viimeisenä esiintyi mezzosopraano Anu Ontronen, joka esitti Saint-Saënsin Dalilan aarian sekä Verdin Azucenan aarian La Trovatore -oopperasta. Näitä molempia Freund piti hyvin vaativina.

- Ontronen itse kertoi jännittäneensä ja minäkin aistin sen. Hän on aiemmissa erissä ollut niin valtavan varma, Freund harmitteli.

- Nyt oli sellainen olo, että hengitys ei ollut ihan vapaa eikä ihan alhaalla.

- Anu Ontrosella on ihan mieletön äänimateriaali, Petri Bäckström puolestaan hehkutti.

Mezzosopraano Erica Back Lappeenrannan laulukilpailun 2016 finaalissa
Mezzosopraano Erica Back Mezzosopraano Erica Back Lappeenrannan laulukilpailun 2016 finaalissa Kuva: Yle lappeenrannan laulukilpailu 2016

Tasalaatuinen laulaja ja täysiverinen muusikko

Bassobaritoni Jussi Juola lauloi finaalin matalimmalla äänellä ohjelman ilman ensimmäistäkään ooppera-aariaa. Mozartilta hän oli valinnut ohjelmaansa harvinaisemman konserttiaarian ja Mahlerilta orkesterilaulun.

- Minusta ne olivat kyllä hänelle hyvät aariat, Pia Freund kiitteli

- Mozartia en tuntenut aikaisemmin, mutta se oli tasalaatuista ja tyylikästä. Myös Mahlerin humoristisen laulun hän teki oikein eloisasti. Ehkä olisin suonut pientä ajan ottamista siellä täällä, mutta se olisi varmasti vaatinut enemmän harjoittelua orkesterin kanssa.

Viimeisenä miehistä esiintyi baritoni Kristian Lindroos, joka lauloi Belliniä ja Wagneria. Lindroosin kohdalla on kilpailun mittaan mainittu jo moneen kertaan hänen perhetaustansa, johon kuuluu kaksi suomalaisen laulutaivaan kirkasta tähteä.

- Kristian Lindroos on taiteilija itsessään, huomautti Petri Bäckström kuitenkin painokkaasti.

- Kysymys ei hänen kohdallaan ole vain siitä, että hänellä on kuuluisia sukulaisia. Hän on erittäin varteenotettava laulaja sinällään.

Pia Freund oli Bäckströmin kanssa täysin samoilla linjoilla.

- Kirjoitin isoin kirjaimin muistiinpanoihini, että Kristian Lindroos on täysiverinen muusikko.

- Sen kuulee esimerkiksi siitä, miten hän soitattaa omaa ääntään. Fraasit pysyvät koko ajan elossa, ja kun tulee pitkä ääni, ei tarvitse miettiä seisahtuuko se vai mihin se on menossa, vaan hän vie fraasin energialla loppuun asti.

Bassobaritoni Jussi Juola Lappeenrannan laulukilpailun 2016 finaalissa
Bassobaritoni Jussi Juola Bassobaritoni Jussi Juola Lappeenrannan laulukilpailun 2016 finaalissa Kuva: Yle jussi juola

Lavalla oleminen ei ole helppoa

Kun kaikki laulajat olivat saattaneet oman osuutensa finaalissa kunniakkaaseen päätökseen, pohti Petri Bäckström vielä hiukan yleisemmällä tasolla kilpailijoiden tapaa olla ja elehtiä lavalla.

- Minä en koe lennokastakaan elehtimistä lavalla mitenkään häiritsevänä. Tärkeintä on, että se esiintyjä siellä sisällä on aidosti läsnä ja liike tulee suoraan sydämestä.

Kun ooppera-aarioita esitetään konserttilavalla, ei päällä ole roolivaatteita vaan usein iltapuku tai frakki. Pitäisikö laulajan silti pyrkiä eläytymään täysipainoisesti aarian tarinaan ja hahmoon?

- Minun mielestäni ei tarvitse. Konserttitilanteessa lauletaan sitä aariaa eikä tehdä roolityötä. Ei siinä tarvitse esittää murhaajaa, se olisi jotenkin aika banaalia, Bäckström sanoi.

- Tarkoituksena on tulkita, tai sekin voi olla väärä sana, toteuttaa niitä säveliä, jotka säveltäjä on jo valinnut. Jos toteuttaa muusikkona sitä täydellä sydämellä, niin se riittää.

Lappeenrannan laulukilpailun tv-asiantuntijana oli Petri Bäcktsröm.
Ylen televisiokommentaattori tenori Petri Bäckström Lappeenrannan laulukilpailun tv-asiantuntijana oli Petri Bäcktsröm. Kuva: Sandra Saulo/YLE lappeenrannan laulukilpailut 2016
 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.

 • Signe kurottelee lupaavasti mahdollisuuksien maailmassa

  Signe kurottelee lupaavasti mahdollisuuksien maailmassa

  Signe (laulajat Josefiina Vannesluoma, Riikka Keränen ja Selma Savolainen, sekä kontrabasisti Kaisa Mäensivu) jatkaa oman ilmaisunsa laajentamista ja kehittämistä. Ryhmän debyytillä liikuttiin tyylillisesti etenkin jazzin maailmassa. Uusimmalla, kolmen albumin kokonaisuuden ensimmäisellä osalla yhtye kurottelee uusien teosten myötä kohti aiemmin kartoittamattomia ilmaisualueita.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Lappeenrannan laulukilpailut 2016

Instagram & Twitter #lprlaulut

 • Sopraano Suvi Väyrynen ja baritoni Kristian Lindroos voittoon Lappeenrannan laulukilpailuissa 2016

  Katso voittajien suoritukset omilla sivuillaan.

  18. Lappeenrannan laulukilpailut päättyivät loppiaisena 6.1.2016. Naisten sarjan voitti sopraano Suvi Väyrynen ja miesten sarjan baritoni Kristian Lindroos. Naisten sarjan toinen palkinto jaettiin kahden mezzosopraanon, Erica Backin ja Anu Ontrosen kesken. Miesten kilpailun toiseksi tuli bassobaritoni Jussi Juola ja kolmanneksi baritoni Joonas Asikainen. Katso kaikki palkitut ja palkinnot.

 • Tomi Punkeri, baritoni (24)

  Tutustu Tomi Punkerin kilpailusuorituksiin.

  Oulaisissa 1991 syntynyt baritoni Tomi Punkeri on opiskellut laulua Oulun ammattikorkeakoulussa Markku Liukkosen ja Jokilaaksojen musiikkiopistossa Jarmo Junnon johdolla. Loppukilpailussa Tomi laulaa Guglielmon aarian Mozartin oopperasta Così fan tutte ja Frankin aarian Giacomo Puccini oopperasta Edgar.

 • Samuli Taskinen, baritoni (27)

  Tutustu Samuli Taskisen kilpailusuorituksiin.

  Lappeenrannassa 1988 syntynyt baritoni Samuli Taskinen on opiskellut laulua Sibelius-Akatemiassa Sirkka Parviainen-Hiekkapellon, Charlotta Sevónin ja Jorma Elorinteen johdolla. Loppukilpailussa Samuli laulaa Zoroastron aarian Händelin oopperasta Orlando ja Zurgan aarian Bizet'n oopperasta Helmenkalastajat.

 • Suvi Väyrynen, sopraano (29)

  Tutustu Suvi Väyrysen kilpailusuorituksiin.

  Kajaanissa 1986 syntynyt sopraano Suvi Väyrynen on opiskellut laulua Konservatorium Wien Privatuniversität -korkeakoulussa Uta Schwaben, Tampereen konservatoriossa ja Tampereen musiikkiopistossa Satu Sippolan sekä Kaukametsän kansalaisopistossa Suoma Levyn ja Eija-Riitta Airo-Karttusen johdolla. Loppukilpailussa Suvi laulaa Zaiden aarian Mozartin oopperasta Zaide ja Marien aarian Donizettin oopperasta Rykmentin tytär.

 • Joonas Asikainen, baritoni (28)

  Tutustu Joonas Asikaisen kilpailusuorituksiin.

  Rantasalmella 1987 syntynyt baritoni Joonas Asikainen on opiskellut laulua Sibelius-Akatemiassa Erkki Rajamäen ja Irja Aurooran, Lahden ammattikorkeakoulussa Päivi Kantolan ja Sirkka Parviaisen sekä Savonlinnan taidelukiossa Chieko Okabe-Silvastin johdolla. Loppukilpailussa Joonas laulaa Pierrot'n aarian Korngoldin oopperasta Kuollut kaupunki ja Hamletin aarian Thomas'n oopperasta Hamlet.

 • Erica Back, mezzosopraano (28)

  Tutustu Erica Backin kilpailusuorituksiin.

  Närpiössä 1987 syntynyt mezzosopraano Erica Back on opiskellut laulua Sibelius-Akatemiassa Monica Groopin, Piteån musiikkikorkeakoulussa Ruotsissa Synnöve Dellqvistin, Framnäsin kansanopistossa Ruotsissa Emma Rönnlundin, Keski-Pohjanmaan konservatoriossa Marianne Tunkkarin ja Musiikkiopisto Legatossa Närpiössä Karina Westmalmin johdolla. Loppukilpailussa Erica laulaa Sextuksen aarian Mozartin oopperasta Tituksen lempeys ja osan Tuntematon saari Berlioz'n laulusarjasta Kesäyöt.

 • Johanna Isokoski, sopraano (25)

  Tutustu Johanna Isokosken kilpailusuorituksiin.

  Tampereella 1990 syntynyt Johanna Isokoski on opiskellut laulua Sibelius-Akatemiassa Sirkka Parviainen-Hiekkapellon, Turun ammattikorkeakoulussa Kaisu Helmisen ja Keski-Pohjanmaan konservatoriossa Mari Sillanpään johdolla. Loppukilpailussa Johanna laulaa Magdan aarian Puccinin oopperasta Pääskynen ja Aminan aarian Bellinin oopperasta Unissakävijä.

 • Jussi Juola, bassobaritoni (28)

  Tutustu Jussi Juolan kilpailusuorituksiin.

  Keminmaalla 1987 syntynyt Jussi Juola on opiskellut laulua Dresdenin Carl Maria von Weber -musiikkikorkeakoulussa Christiane Junghannsin, Ulrike Siedelin, Olaf Bärin sekä Oulunseudun ammattikorkeakoulussa Markku Liukkosen ja Jokilaaksojen musiikkiopistossa Jarmo Junnon johdolla. Loppukilpailussa Jussi laulaa osan Antonius Padovalainen saarnaa kaloille Mahlerin laulusarjasta Des Knaben Wunderhorn ja W.A. Mozartin konserttiaarian “Mentre ti lascio, oh figlia”.

 • Kristian Lindroos, baritoni (25)

  Tutustu Kristian Lindroosin kilpailusuorituksiin.

  Tuusulassa 1990 syntynyt Kristian Lindroos on opiskellut laulua Sibelius-Akatemiassa Petri Lindroosin, Timo Honkosen ja Erkki Rajamäen johdolla. Lisäksi hän on opiskellut Accademia del bel Cantossa opettajiaan Rodolfo Celletti, Fabio Luisi, Lelly Cuberli, Roberto Servile, Stefania Bondafelli ja Carmen Santoro. Loppukilpailussa Kristian laulaa Riccardon aarian Bellinin oopperasta Puritaanit ja Wolframin laulun iltatähdelle Wagnerin oopperasta Tannhäuser.

 • Anu Ontronen, mezzosopraano (27)

  Tutustu Anu Ontrosen kilpailusuorituksiin.

  Rantasalmella 1988 syntynyt Anu Ontronen on opiskellut laulua Wienin Musik und Darstellende Kunst -yliopistossa Edith Lienbacherin, Metropolia ammattikorkeakoulussa Sirkku Wahlroos-Kaitilan sekä Oulun seudun ammattikorkeakoulussa Airi Tokolan ja Sari Hourulan johdolla. Loppukilpailussa Anu laulaa Delilan aarian Saint-Saënsin oopperasta Simson ja Delila ja Azucenan aarian Verdin oopperasta Trubaduuri.

 • Lappeenrannan finalistit pääsivät orkesterin eteen

  Finaalissa kuultiin tasalaatuisia esityksiä

  Lappeenrannan laulukilpailujen loppiaisiltana käydyn finaalin neljä naista ja viisi miestä lauloivat kukin kaksi aariaa tai orkesterisäestyksellistä yksinlaulua. Finaalissa mitattiin laulajien muiden ominaisuuksien lisäksi heidän kykyään löytää yhteinen sävel Tibor Bogányin johtaman Lappeenrannan kaupunginorkesterin kanssa.

 • Baritonien esiinmarssi sai jatkoa Lappeenrannan toisena välieräpäivänä

  Kilpailun taso pysyi edelleen korkeana

  Toinen välieräpäivä ei tuottanut pettymystä baritonien osalta. Maanantaina 4.1. baritoneista esiintyivät Kristian Lindroos ja Joonas Asikainen, kuvassa Kristian on yhdessä isänsä basso Petri Lindoosin kanssa. Mukana oli myös muun muassa finaaliin valittu mezzosopraano Anu Ontronen. Lue kisakatsauksesta radion asiantuntija Pia Freundin kommentit ja lue myös kisojen nykyisen ja edellisen toiminnanjohtajan Milko Vesalaisen ja Tuulikki Närhinsalon pohdinta miksi Lappeenrannasta on muodostunut kansan suosikkikilpailu. - Kuuntele radiokooste toisesta välieräpäivästä.

 • On väärin että verorahoilla koulutetaan laulajia joille ei tarjota työmahdollisuuksia

  Lue laulun yliopettajan Airi Tokolan kriittinen kommentti.

  Oulun ammattikorkeakoulun yliopettaja oopperalaulaja Airi Tokola kommentoi Lappeenrannan laulukilpailujen väliaikahaastattelussa kriittisesti sitä että suomalaisia ja Suomessa koulutettuja laulajia ei kiinnitetä oopperarooleihin vaan produktioihin otetaan ulkomaisia laulajia. ”Olen vitsinä sanonut oppilailleni että vaihtakaa nimenne ulkomaiseksi niin saatte töitä.”

 • Lappeenrannan laulukilpailun välierässä kuultiin hienoja Lied-ohjelmia

  Erityisesti mieslaulajien taso on tänä vuonna korkea.

  Ensimmäisenä välieräpäivänä su 3.1. puhuttivat koko kilpailun ja erityisesti mieslaulajien korkea taso. Lue kisakatsaus eli miten radion asiantuntija Pia Freund arvioi päivää, mitä oululainen laulunopettaja Airi Tokola totesi tasosta verkkolähetysten asiantuntijalle Kirsi Rissaselle ja kuka on opettaja päivän kahden oululaisen mieslaulajan taustalla. - Kuuntele radiokooste ensimmäisestä välieräpäivästä.

 • Riikan vlogi: Nuorena on vitsa väännettävä

  Riikka keskusteli Ville Matvejeffin kanssa.

  Toimittaja Riikka Holopainen tapasi Lappeenrannan laulukilpailun välipäivänänä kapellimestari Ville Matvejeffin. Ville Matvejeff on Jyväskylä Sinfonian ylikapellimestari ja tammikuussa hän johtaa Åbo Svenska Teaternissa Turun filharmonisen orkesterin ja Turun Musiikkijuhlien Taikahuilun. Lappeenrannan laulukilpailussa hän on mukana tuomaristossa. Riikka kysyi Villeltä, onko Suomessa liikaa laulajakoulutusta. Ville Matvejeff oli kuitenkin sitä mieltä, että koulutusta pitää olla monipuolisesti. Se häntä kuitenkin ihmetytti, että ammattikorkeakouluihin valitaan usein jo aika vanhoja laulajia

 • Riikan vlogi: Ennakkojuttua tekemässä finaalilähetykseen

  Riikka tapasi finalistit ja istahti sen jälkeen teelle.

  Toimittaja Riikka Holopainen oli toimittaja Janne Koskisen kanssa tekemässä finalistien kanssa ennakkojuttua tv:n suoraan finaalilähetykseen. Sen jälkeen he istahtivat kupposelle kuumaa ja kiukutteluksihan se sitten meni. Finalistit sen sijaan olivat hyvällä tuulella ja rauhallisia.

 • Riikan vlogi: Mikä on kilpailupianistille kauheinta kilpailuissa?

  Riikka Holopainen tapasi kilpailupianisti Tuula Hällströmin.

  Toimittaja Riikka Holopainen kävi jututtamassa kilpailupianisti Tuula Hällströmiä. Lappeenrannan laulukilpailuissa pianistien iso urakka päättyo välieriin ja Riikka kävi juttelemassa Tuula Hällströmin tiistaina 4.1. eli viimeisenä välieräiltana. Riikka halusi tietää pianistien karonkasta, ja jäävätkö he kuuntelemaan finaaleja - ja ennen kaikkea hän halusi tietää, mikä on kamalinta kilpailuissa.

 • Riikan vlogi: Lappeenrannan laulukilpailu lähestyy

  Tenori Petri Bäcktröm on tv-asiantuntijana kilpailuissa.

  Toimittaja Riikka Holopainen haluaisi tavata Lappeenrannan laulukilpailujen tv-asiantuntijan, tenori Petri Bäckströmin ennen joululomia, mutta muut työt painavat päälle. Toinen kisojen tv-toimittajista, Janne Koskinen, pääsee kuitenkin tapaamaan Petriä. Alkaa melkein vaikuttaa siltä, että Riikan vlogi kaapattaisiin...

 • Iida Antola, sopraano (25)

  Tutustu Iida Antolan kilpailusuorituksiin.

  Sopraano Iida Antola (s.1990 Taipei/Riihimäki) on opiskellut laulua Universität der Künste Berlin -yliopistossa Elisabeth Werresin sekä Sibelius-Akatemiassa Aulikki Eerolan ja Itä-Helsingin musiikkiopistossa Maikki Apajalahden johdolla. Lisäksi hän on opiskellut yksityisesti Marjut Hannulan johdolla. Pianistina laulukilpailussa on Kristian Attila.

 • Alina Koivula, sopraano (26)

  Tutustu Alina Koivulan kilpailusuorituksiin.

  Järvenpäässä 1989 syntynyt Alina Koivula on opiskellut laulua Sibelius-Akatemiassa Outi Kähkösen ja Ritva-Liisa Korhosen, Helsingin konservatoriossa Tehi Sulonen-Georgin sekä Turun konservatoriossa Jouni Kuorikosken johdolla. Pianistina laulukilpailussa on Tuula Hällström.

 • Jarno Lehtola, tenori (32)

  Tutustu Jarno Lehtolan kilpailusuorituksiin.

  Helsingissä 1983 syntynyt Jarno Lehtola on opiskellut Helsingin konservatoriossa Seppo Ruohosen ja Hanna-Leena Haapamäen johdolla sekä vuodesta Mikko Pasasen ja Takashi Matsudairan johdolla. Pianistina laulukilpailussa on Kristian Attila.

 • Tiina Lönnmark, sopraano (31)

  Tutustu Tiina Lönnmarkin kilpailusuorituksiin.

  Jyväskylässä 1984 syntynyt Tiina Lönnmark on opiskellut laulua Hannoverin Musik Theater und Medien -korkeakoulussa, Íride Martinezin ja Julie Kaufmannin johdolla, Hannoverin oopperastudiossa, Karlsruhen musiikkikorkeakoulussa Ingrid Hauboldin ja Lahden ammattikorkeakoulussa Sirkka Parviaisen johdolla. Pianistina laulukilpailussa on Aveline Gram.

 • Sanna Matinniemi, sopraano (25)

  Tutustu Sanna Matinniemen kilpailusuorituksiin.

  Kuopiossa 1990 syntynyt Sanna Matinniemi on opiskellut laulua Wienin Musik und darstellende Kunst -yliopistossa Sebastian Vittuccin johdolla, Sibelius-Akatemiassa sekä Kuopion konservatoriossa ja konservatorion 2. asteella Marjatta Airaksen johdolla. Pianistina laulukilpailussa on Ilmari Räikkönen.

 • Veera Niiranen, sopraano (29)

  Tutustu Veera Niirasen kilpailusuorituksiin.

  Joensuussa 1986 syntynyt Veera Niiranen on opiskellut Grazin Musik und dasrstellende Kunst -yliopistossa Frank Cramerin sekä Metropolia ammattikorkeakoulussa Sirkku Wahlroos-Kaitilan johdolla. Pianistina laulukilpailussa on Tuula Hällström.

 • Palaa vielä välierien tunnelmiin

  Välierissä lauloi 15 laulajaa, yhdeksän nais- ja kuusi mieslaulajaa. Väliaikahaastatteluja suorissa lähetyksissä teki sopraano Kirsi Rissanen.

 • Seuraa Lappeenrannan laulukilpailut 2016 Ylen kanavilla

  Katso lähetysaikataulut 3.-6.1.2016 #yleklassinen #lprlaulut

  Lappeenrannan valtakunnallisia laulukilpailuja seurataan tiiviisti Ylen eri kanavilla välieristä 3.1.2016 alkaen. Yle on mukana laulukilpailussa verkossa, radiossa ja televisiossa ja välittää kuvia ja tunnelmia lavalta ja lavan takaa. #yleklassinen #lprlaulut

 • TV-finaalin asiantuntija Lappeenrannan laulukilpailuissa 2016 tenori Petri Bäckström

  Katso suora finaali 6.1. klo 18 Teema & yle.fi/klassinen.

  Lappeenrannan laulukilpailun 2016 finaalin ja palkintojen jaon voi katsoa suorana tv-lähetyksenä Ylen Teema-kanavalla loppiaisena ke 6.1. klo 18 alkaen ja verkossa osoitteessa yle.fi/klassinen. Finaalissa Ylen asiantuntijana on tenori Petri Bäckström, joka valmistautuu parhaillaan kantaesitykseen Suomen Kansallisoopperassa. Lue mitä Petri Bäckström kertoo laulajantaipaleestaan.

 • Radiolähetysten asiantuntijana sopraano Pia Freund

  Suorat välieräkoosteet ja finaali Yle Radio 1:ssä.

  Lappeenrannan laulukilpailua 2016 voi kuunnella Yle Radio 1:ssä suorina koostelähetyksinä molempina välieräpäivinä su 3.1. ja ma 4.1. klo 22.05 ja finaalia ja palkintojenjakoa ke 6.1. klo 18 alkaen. Ylen asiantuntijana radiolähetyksissä on sopraano Pia Freund, Lappeenrannan voittaja vuodelta 1992. Lue Pia Freundin kuvaus hetkestä, jolloin hän oivalsi, mistä laulamisessa on kysymys.

 • Lähetysikkunan asiantuntijana sopraano Kirsi Rissanen

  Katso suorana 3.1.2016 alkaen osoitteessa yle.fi/klassinen.

  Lappeenrannan laulukilpailuja 2016 voi katsoa suoratoistona verkossa välieristä su 3.1. klo 16 alkaen. Suoratoistojen yhteydessä lähetysikkunassa käydään keskustelua sopraano ja laulun lehtori Kirsi Rissasen emännöimänä. Kirsin oma laulu-ura alkoi kevyen musiikin puolelta, hänet tunnetaan muun muassa vuoden 1988 Tangokuningattarena. Lue mitä Kirsi itse kertoo omasta laulajantaipaleestaan.

 • Lappeenrannan kilvan soivaa kisahistoriaa uudessa radio-ohjelmassa

  Laulun paikka on laulumusiikin erikoisohjelma

  Jorma Hynninen, Kirsi Tiihonen, Petteri Salomaa, Helena Juntunen ja monet muut tunnetut suomalaislaulajat ovat voittaneet vuosien saatossa Lappeenrannan laulukilpailun. Ensimmäisessä Laulun paikka -radio-ohjelmassa päästään nauttimaan Lappeenrannan kilpailun soivasta kisahistoriasta. Kuuntele Yle Radio 1 ma 4.1. klo 14 ja jälkeenpäin Areenassa.

 • Mitä kuuluu, Eeva Hartemaa ja Aarne Pelkonen?

  Lappeenrannan laulukilpailujen voittajat 2013 kertovat.

  Vuoden 2013 Lappeenrannan laulukilpailujen naisten sarjan voitti sopraano Eeva Hartemaa ja miesten sarjan baritoni Aarne Pelkonen. Millaisia muistoja heillä on kilpailuista ja miten se on vaikuttanut heidän uraansa? Entä mitä Eevalle ja Aarnelle nyt kuuluu?