Hyppää pääsisältöön

Deutschland 83 – vauhdikas vakoojasarja kylmän sodan viimeisistä vuosista

deutschland 83, yle tv1
Nuori Martin Rauch (Jonas Nay) saa uuden identiteetin ja lähtee länteen vakoilemaan. deutschland 83, yle tv1 deutschland 83

TV1 lauantaisin 19.5. - 14.7.2018 n. klo 22.50 - 23.40
Areenassa 14 päivää

Nimesi on nyt Moritz Stamm. Olet Länsi-Saksan armeijan yliluutnantti. Älä herätä huomiota, älä kysele, älä leiki sankaria!

Nuori itäsaksalainen Martin Rauch (Jonas Nay) repäistään mukavasta perhe-elämästä armeijaan ja keskelle poliittista valtapeliä, Stasin agentiksi.

deutschland 83, yle tv1
deutschland 83, yle tv1 deutschland 83

Martin joutuu soluttautumaan länteen tehtävänään urkkia tietoja Natosta sekä länsiblokin ydinasesuunnitelmista sekä lietsomaan ydinasevastaisuutta ja kansalaistottelemattomuutta opiskelijoiden rauhanliikkeessä.

Vauhdikas sarja Deutschland 83 (16) sijoittuu kylmän sodan aikaan ja rautaesiripun halkaisemaan Saksaan 1980-luvulla. Se kuvaa idän ja lännen tulenarkoja suhteita sekä DDR:n aktiivista vakoilutoimintaa Saksan liittotasavallan alueella. Ykkönen esittää uusintana sarjan kahdeksan jaksoa.

Keskelle yltäkylläisyyttä

Martin saa uuden henkilöllisyyden ja hänet sijoitetaan yltäkylläisesti elävään Länsi-Saksaan Bonniin korkea-arvoisen sotilaskomentajan adjutantiksi.

Itä-Saksassa vannotaan kommunismin nimeen, ja isänmaa tarvitsee jokaista. Kuka vain voidaan pakottaa aktiiviseksi toimijaksi, jollei halua itse päätyä systeemin uhriksi.

deutschland 83, yle tv1
deutschland 83, yle tv1 Kuva: Deutschland 83 deutschland 83

Onko entiseen paluuta?

Nuorukainen uskoo, että hän voi palata kotiin Itä-Berliiniin kun tehtävä on täytetty. Kotona odottavat äiti ja tyttöystävä. Mutta vakoilun maailmassa on harvoin mahdollista palata lähtöruutuun.

Mitä tapahtuu kun nuorukainen, jolla on elämä edessä, ymmärtää karun totuuden isänmaansa toimista.

Sarjalle on luvassa myös toinen tuotantokausi.

Pääosissa nähdään myös Alexander Beyer, Lisa Tomaschewsky, Ludwig Trepte, Sonja Gerhardt, Maria Schrader, Sylvester Groth ja Ulrich Noethen.

Deutschland 83. Käsikirjoitus: Anna Winger ja Joerg Winger. Ohjaus: Edward Berger ja Samira Radsi. Tuotanto: RTL, UFA Fiction, Saksa 2015. Draamasarja on esitetty Ykkösellä edellisen kerran 2017.

Kommentit