Hyppää pääsisältöön

Deutschland 83 – vauhdikas vakoojasarja kylmän sodan viimeisistä vuosista

deutschland 83, yle tv1
Nuori Martin Rauch (Jonas Nay) saa uuden identiteetin ja lähtee länteen vakoilemaan. deutschland 83, yle tv1 deutschland 83

TV1 lauantaisin 19.5. - 14.7.2018 n. klo 22.50 - 23.40
Areenassa 14 päivää

Nimesi on nyt Moritz Stamm. Olet Länsi-Saksan armeijan yliluutnantti. Älä herätä huomiota, älä kysele, älä leiki sankaria!

Nuori itäsaksalainen Martin Rauch (Jonas Nay) repäistään mukavasta perhe-elämästä armeijaan ja keskelle poliittista valtapeliä, Stasin agentiksi.

deutschland 83, yle tv1
deutschland 83, yle tv1 deutschland 83

Martin joutuu soluttautumaan länteen tehtävänään urkkia tietoja Natosta sekä länsiblokin ydinasesuunnitelmista sekä lietsomaan ydinasevastaisuutta ja kansalaistottelemattomuutta opiskelijoiden rauhanliikkeessä.

Vauhdikas sarja Deutschland 83 (16) sijoittuu kylmän sodan aikaan ja rautaesiripun halkaisemaan Saksaan 1980-luvulla. Se kuvaa idän ja lännen tulenarkoja suhteita sekä DDR:n aktiivista vakoilutoimintaa Saksan liittotasavallan alueella. Ykkönen esittää uusintana sarjan kahdeksan jaksoa.

Keskelle yltäkylläisyyttä

Martin saa uuden henkilöllisyyden ja hänet sijoitetaan yltäkylläisesti elävään Länsi-Saksaan Bonniin korkea-arvoisen sotilaskomentajan adjutantiksi.

Itä-Saksassa vannotaan kommunismin nimeen, ja isänmaa tarvitsee jokaista. Kuka vain voidaan pakottaa aktiiviseksi toimijaksi, jollei halua itse päätyä systeemin uhriksi.

deutschland 83, yle tv1
deutschland 83, yle tv1 Kuva: Deutschland 83 deutschland 83

Onko entiseen paluuta?

Nuorukainen uskoo, että hän voi palata kotiin Itä-Berliiniin kun tehtävä on täytetty. Kotona odottavat äiti ja tyttöystävä. Mutta vakoilun maailmassa on harvoin mahdollista palata lähtöruutuun.

Mitä tapahtuu kun nuorukainen, jolla on elämä edessä, ymmärtää karun totuuden isänmaansa toimista.

Sarjalle on luvassa myös toinen tuotantokausi.

Pääosissa nähdään myös Alexander Beyer, Lisa Tomaschewsky, Ludwig Trepte, Sonja Gerhardt, Maria Schrader, Sylvester Groth ja Ulrich Noethen.

Deutschland 83. Käsikirjoitus: Anna Winger ja Joerg Winger. Ohjaus: Edward Berger ja Samira Radsi. Tuotanto: RTL, UFA Fiction, Saksa 2015. Draamasarja on esitetty Ykkösellä edellisen kerran 2017.

Kommentit
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.