Hyppää pääsisältöön

Hercule Poirot – etsiväneron alkuvuodet

Hercule Poirot: Kokki kadoksissa, yle tv1
Hercule Poirot (David Suchet), kapteeni Hastings (Hugh Fraser) ja komissario Japp (Philip Jackson) ratkovat yhdessä murhamysteerejä. Hercule Poirot: Kokki kadoksissa, yle tv1 hercule poirot: kokki kadoksissa

TV1 maanantaista perjantaihin 2.1. - 21.2.2019 klo 10.00 - 10.50, Areenassa

Miten alkoi näyttelijä David Suchet’n unohtumaton taival etsivänero Hercule Poirot´n roolissa? Ykkönen esittää uusintana 38 Poirot-tarinaa (12) belgialaisetsivän alkuvuosilta.

Agatha Christien luoma hahmo ratkoo murhamysteerejä vajaan tunnin mittaisissa jaksoissa apunaan uskollinen ystävänsä kapteeni Hastings (Hugh Fraser). Miten kävisikään ylikomisario Jappin (Philip Jackson) ilman Poirot´ta! Aina yhtä terävä neiti Lemon (Pauline Moran) pitää huolen siitä, että asiat ovat järjestyksessä.

London Weekend Televisionin vuosina 1989 - 93 tuottamat tarinat ovat kolmelta ensimmäiseltä ja viidenneltä tuotantokaudelta. Tarinat on esitetty edellisen kerran vuonna 2017.

Ensimmäinen tuotantokausi

Ke 2.1. Kokki kadoksissa

(The Adventure of the Clapham Cook) Vapaapäivältään palaamatta jääneen kokin tapaus vaikuttaa ensin vähäpätöiseltä, mutta Poirot vaistoaa siinä laajempia yhteyksiä. Pääosissa: David Suchet, Hugh Fraser, Philip Jackson, Pauline Moran. Tuotanto: London Weekend Television, 1989.

To 3.1. Rakettien räiskyessä

(Murder in the Mews) Riehakkaan kansanjuhlan vaihtuessa arjeksi paljastuu nuoren naisen kuolema. Onko kyseessä itsemurhaksi lavastettu murha? Jutun yllä häilyy ainakin skandaalin käryä. Pääosissa: David Suchet, Hugh Fraser, Philip Jackson, Pauline Moran. Tuotanto: London Weekend Television, 1989.

Hercule Poirot: Johnnien seikkailu, yle tv1
Hercule Poirot: Johnnien seikkailu, yle tv1 Kuva: Hercule Poirot (David Suchet) ja kapteeni Hastings (Hugh Fraser) tutkivat kaappaustapausta tarinassa Johnnien seikkailu. hercule poirot: johnnien seikkailu

Pe 4.1. Johnnien seikkailu

(The Adventure of Johnnie Waverly) Poirot kutsutaan vartioimaan maanomistajan pientä poikaa, joka on uhattu kaapata. Pahin pääsee silti tapahtumaan, mutta kuka on kaappauksen takana, ja miksi? Pääosissa: David Suchet, Hugh Fraser, Philip Jackson, Pauline Moran. Tuotanto: London Weekend Television, 1989.

Ma 7.1. Neljäkolmatta mustarastasta

(Four and Twenty Blackbirds) Poirot saa tutkimisen aihetta suosikkiravintolassaan, jossa kuulee tarjoilijan kertovan erään kanta-asiakkaan poikkeavasta käytöksestä. Jäljet johtavat jälleen synkille poluille. Pääosissa: David Suchet, Hugh Fraser, Philip Jackson, Pauline Moran. Tuotanto: London Weekend Television, 1989.

Ti 8.1. Huoneisto neljännessä kerroksessa

(The Third Floor Flat) Poirot'n kotirauha häiriintyy kun hänelle tullaan ilmoittamaan, että aivan naapurista on löydetty naisen ruumis. Poliisi pitää murhaa ulkopuolisen tekona, mutta Poirot ajattelee toisin. Pääosissa: David Suchet, Hugh Fraser, Philip Jackson, Pauline Moran. Tuotanto: London Weekend Television, 1989.

Ke 9.1. Kolmiodraama Rhodoksella

(Triangle at Rhodes) Salapoliisin työ ei välttele kelpo etsiväämme Välimeren lomallakaan, kun myrkytetty juoma koituu erään naispuolisen hotellivieraan kohtaloksi ja tapauksen takaa paljastuu sekava vyyhti. Pääosissa: David Suchet, Frances Low, Jon Carwright. Tuotanto: London Weekend Television, 1989. (U)

To 10.1. Ongelma merellä

(Problem at Sea) Välimeren risteilyllään rentoutuva Poirot kiinnittää huomionsa muutamaan matkatoveriinsa, ja kuinka ollakaan: kun laiva poikkeaa Aleksandrian satamassa, murhaaja iskee. Pääosissa: David Suchet, Hugh Fraser, Melissa Greenwood. Tuotanto: London Weekend Television, 1989.

Hercule Poirot: Uskomaton varkaus, yle tv1
Hercule Poirot: Uskomaton varkaus, yle tv1 Kuva: Hercule Poirot jäljittää vakoojaa tarinassa Uskomaton varkaus. hercule poirot: uskomaton varkaus

Pe 11.1. Uskomaton varkaus

(The Incredible Theft) Asehankinnoista vastaava ministeri ryhtyy mutkikkaisiin toimiin saadakseen vakoilijaksi epäilemänsä naisen kiinni itse teosta, mutta odottamaton varkaus sotkee suunnitelmat, ja Poirot'n apu on tarpeen. Pääosissa: David Suchet, Hugh Fraser, Philip Jackson, Pauline Moran. Tuotanto: London Weekend Television, 1989.

Ma 14.1. Ristikuningas

(The King of Clubs) Mauranian kuningashuoneen jäsen pyytää mestarietsivää vapauttamaan morsiamensa naiseen kohdistuvista murhaepäilyksistä. Käyttämättä jäänyt ristikuningas saa Poirot'n harmaat aivosolut toimimaan. Pääosissa: David Suchet, Hugh Fraser, Philip Jackson, Niamh Cusack. Tuotanto: London Weekend Television, 1989.

Ti 15.1. Uni

(The Dream) Onko mahdollista ajaa ihminen hypnoosilla tekemään itsemurhan? Siinäpä pulma, jonka omaperäinen miljonääri esittää Poirot'lle ennen kuin mies löytyy kuolleena, ilmeisesti oman käden kautta. Pääosissa: David Suchet, Hugh Fraser, Philip Jackson, Pauline Moran. Tuotanto: London Weekend Television, 1989.

Toinen tuotantokausi

Ke 16.1. Vaarallinen talo 1/2

(Peril at End House) Poirot ja hänen kumppaninsa kapteeni Hastings joutuvat selvittämään, kuka uhkaa kauniin naapurin Nick Buckleyn henkeä cornwallilaisessa lomaparatiisissa. Pääosissa: David Suchet, Hugh Fraser, Philip Jackson, Pauline Moran. Tuotanto: London Weekend Television, 1990.

To 17.1. Vaarallinen talo 2/2

Mestarisalapoliisi Poirot saattaa päätökseen tutkimuksensa. Murhaan johtanut perintöhuijaus ratkeaa yllättävällä tavalla. Pääosissa: David Suchet, Hugh Fraser, Philip Jackson, Pauline Moran. Tuotanto: London Weekend Television, 1990.

Pe 18.1. Hunnutettu nainen

(The Veiled Lady) Lontoossa tehty röyhkeä jalokiviryöstö työllistää komisario Jappin. Samanaikaisesti mestarisalapoliisi Poirot saa salaperäisen naisvieraan, joka johdattaa hänet uuteen seikkailuun. Pääosissa: David Suchet, Hugh Fraser, Philip Jackson, Pauline Moran. Tuotanto: London Weekend Television, 1990.

Ma 21.1. Kadonnut kaivos

(The Lost Mine) Lontoossa pelataan kovaa Monopoli-peliä, jonka osallistujat ovat valmiita tappamaan saadakseen haltuunsa kadonneesta kaivoksesta kertovan kartan. Jälleen tarvitaan mestarisalapoliisi Poirot'n apua. Pääosissa: David Suchet, Hugh Fraser, Philip Jackson, Pauline Moran. Tuotanto: London Weekend Television, 1990.

Ti 22.1. Cornwallin mysteeri

(The Cornish Mystery) Poirot ja Hastings saavat avunpyynnön rouva Pengelleyltä, joka uskoo hammaslääkärimiehensä myrkyttävän häntä voidakseen naida nuoren vastaanottoapulaisensa. Pääosissa: David Suchet, Hugh Fraser, Philip Jackson, Pauline Moran.

Ke 23.1. Kaksoissynti

(Double Sin) Luettuaan päivän lehden Poirot ehdottaa Hastingsille matkaa meren rannalle eroon rikosvyyhdeistä. Siellä he joutuvat kuitenkin selvittelemään arvokkaiden miniatyyrimaalausten katoamista. Pääosissa: David Suchet, Hugh Fraser, Philip Jackson, Pauline Moran. Tuotanto: London Weekend Television, 1990.

To 24.1. Herra Davenheimin katoaminen

(The Disappearance of Mr Davenheim) Varakas pankkiiri lähtee maaseutuasunnostaan käymään postissa ja jää sille tielleen. Poirot lyö vetoa siitä, että selvittää arvoituksen poistumatta edes kotoaan. Pääosissa: David Suchet, Hugh Fraser, Philip Jackson, Pauline Moran. Tuotanto: London Weekend Television, 1990.

Pe 25.1. Halvan huoneiston seikkailu

(The Adventure of the Cheap Flat) Huippusalaisen amerikkalaissukellusveneen piirustukset on varastettu ja FBI lähettää miehensä Lontooseen etsimään vakoojaa. FBI:n ja Poirot'n menetelmät eroavat selvästi toisistaan. Pääosissa: David Suchet, Hugh Fraser, Philip Jackson, Pauline Moran. Tuotanto: London Weekend Television, 1990.

Ma 28.1. Kaapattu pääministeri

(The Kidnapped Prime Minister) Englannin pääministerin on määrä pitää tärkeä puhe Kansainliitossa. Matkalla sinne hänet kuitenkin kidnapataan ja Poirot saa todella korkean tason tehtävän ja 32 tuntia sen ratkaisemiseen. Pääosissa: David Suchet, Hugh Fraser, Philip Jackson, Pauline Moran. Tuotanto: London Weekend Television, 1990.

Ti 29.1. Lännen tähden seikkailu

(The Adventure of the Western Star) Poirot joutuu selvittelemään arvokkaan timantin aiheuttamia pulmia. Pääosissa: David Suchet, Hugh Fraser, Philip Jackson, Pauline Moran. Tuotanto: London Weekend Television, 1990.

Kolmas tuotantokausi

Ke 30.1. Espanjalaisen kirstun arvoitus

(The Mystery of the Spanish Chest) Mestarisalapoliisi Poirot kohtaa upseereita ja pistoaseita selvittäessään tämänkertaista murhamysteeriä. Pääosissa: David Suchet, Hugh Fraser, Philip Jackson, Pauline Moran. Tuotanto: London Weekend Television, 1991.

Hercule Poirot: Murhenäytelmä Marsdon Manorissa, yle tv1
Hercule Poirot: Murhenäytelmä Marsdon Manorissa, yle tv1 Kuva: Hercule Poirot (David Suchet) tutkii kartanon murha-arvoitusta tarinassa Murhenäytelmä Marsdon Manorissa. hercule poirot: murhenäytelmä marsdon manorissa

To 31.1. Murhenäytelmä Marsdon Manorissa

(The Tragedy at Marsdon Manor) Tällä kertaa Poirot ja kapteeni Hastings selvittävät kummitustarinoiden ja kuolinnaamioiden sävyttämää murha-arvoitusta syrjäisessä maaseutukartanossa. Pääosissa: David Suchet, Hugh Fraser, Philip Jackson, Pauline Moran. Tuotanto: London Weekend Television, 1991.

Pe 1.2. Voitontanssiaisten tapaus

(The Affair at the Victory Ball) Yksi naamiaisjuhlien vieraista löydetään surmattuna. Poirot paljastaa syyllisen radiostudiossa järjestetyssä havaintoesityksessä. Pääosissa: David Suchet, Hugh Fraser, Philip Jackson, Pauline Moran. Tuotanto: London Weekend Television, 1991.

Ma 4.2. Plymouthin pikajuna

(The Plymouth Express) Rikas australialainen laivanvarustaja pyytää Poirotin apua ainoan tyttärensä liehittelijän takia. Tehtävä saa paljon vakavamman luonteen kun tytär lähtee matkalle. Osittain MV. Pääosissa: David Suchet, Hugh Fraser, Philip Jackson, Pauline Moran. Tuotanto: London Weekend Television, 1991.

Ti 5.2. Miljoonan dollarin obligaatiovarkaus

(The Million Dollar Bond Robbery) Queen Mary on lähdössä neitsytpurjehdukselle Englannista New Yorkiin. Poirot joutuu ottamaan riskin merisairaudesta lähtiessään varmistamaan arvolastin kuljetusta. Pääosissa: David Suchet, Hugh Fraser, Philip Jackson, Pauline Moran. Tuotanto: London Weekend Television, 1991.

Ke 6.2. Kaksoisjohtolanka

(The Double Clue) Poirot'lla on miellyttävä tehtävä tutustua viehättävään venäläiseen kreivittäreen ratkoessaan kadonneen kaulakorun arvoitusta. Pääosissa: David Suchet, Hugh Fraser, Philip Jackson, Pauline Moran. Tuotanto: London Weekend Television, 1991.

To 7.2. Ampiaispesä

(Wasp's Nest) Hastingsin innostus valokuvaamiseen osoittautuu arvokkaaksi tämänkertaisen mysteerin ratkaisussa. Moni muukin pistää Poirot'n silmään. Pääosissa: David Suchet, Hugh Fraser, Philip Jackson, Pauline Moran. Tuotanto: London Weekend Television, 1991.

Pe 8.2. Kukkatarha

(How Does Your Garden Grow?) Seikkailu käynnistyy Chelsean kukkanäyttelyssä ja johtaa Poirotin murhatutkimuksiin maaseudulle. Pääosissa: David Suchet, Hugh Fraser, Philip Jackson ja Pauline Moran. Tuotanto: London Weekend Television, 1991.

Ma 11.2. Kuninkaallisen rubiinin varkaus

(The Theft of the Royal Ruby) Kansallinen etu vaatii Poirotia muuttamaan joulunviettosuunnitelmiaan. Monenlaista herkkua onkin sitten tarjolla mestarisalapoliisille. Pääosissa: David Suchet, Hugh Fraser, Philip Jackson, Pauline Moran. Tuotanto: London Weekend Television, 1991.

Ti 12.1. Hunter's Lodgen arvoitus

(The Mystery of Hunter's Lodge) Hastings ja Poirot osallistuvat huonosti sujuvalle metsästysretkelle. Myöhemmin kuuluu kohtalokas laukaus, joka käynnistää mestarisalapoliisin tutkimukset. Pääosissa: David Suchet, Hugh Fraser, Philip Jackson, Pauline Moran. Tuotanto: London Weekend Television, 1991.

Viides tuotantokausi

Ke 13.2. Egyptiläinen hauta

(The Adventure of the Egyptian Tomb) Tutkiva viiksiniekkamme vie meidät pyramidien maahan Kuninkaiden laaksoon selvittämään, onko vanha kirous käymässä toteen. Osittain MV. Pääosissa: David Suchet, Hugh Fraser, Philip Jackson, Pauline Moran. Tuotanto: London Weekend Television, 1993.

To 14.2. Altavastaaja

(The Underdog) Belgialainen mestarisalapoliisi tutkii tällä kertaa rikkaan tehtailijan kuolemaa, johon saattaa liittyä poliittisia kytkentöjä. Pääosissa: David Suchet, Hugh Fraser, Philip Jackson, Pauline Moran. Tuotanto: London Weekend Television, 1993.

Pe 15.2. Keltainen iiris

(Yellow Iris) Herrasmiessalapoliisi Poirot kutsutaan ravintolaan aterialle, jossa muistellaan muutama vuosi aiemmin samassa seurueessa selittämättömästi myrkytykseen kuollutta naista. Pääosissa: David Suchet, Hugh Fraser, Philip Jackson, Pauline Moran. Tuotanto: London Weekend Television, 1993.

Ma 18.2. Kadonneen testamentin tapaus

(The Case of the Missing Will) Eräs mies aikoi muuttaa testamenttiaan, mutta kuoli ennen kuin ehti toteuttaa aikeensa. Poirot arvioi tilannetta. Pääosissa: David Suchet, Hugh Fraser, Philip Jackson, Pauline Moran. Tuotanto: London Weekend Television, 1993.

Ti 19.1. Italialaisen aatelismiehen tapaus

(The Adventure of the Italian Nobleman) Kapteeni Hastingsin autonosto vie hänet ja Poirotin keskelle Lontoon "Pikku-Italian" alamaailmaa ja aivosoluja kuluttavaa murhaa. Pääosissa: David Suchet, Hugh Fraser, Philip Jackson, Pauline Moran. Tuotanto: London Weekend Television, 1993.

Hercule Poirot: Suklaarasia, yle tv1
Hercule Poirot: Suklaarasia, yle tv1 Kuva: Hercule Poirot (David Suchet) vierailee kotimaassaan Belgiassa tarinassa Suklaarasia. hercule poirot: suklaarasia

Ke 20.2. Suklaarasia

(The Chocolate Box) Poirot palaa kotimaahansa Belgiaan ja muistot eräästä hankalasta murhajutusta tulvivat hänen mieleensä. Pääosissa: David Suchet, Hugh Fraser, Philip Jackson, Pauline Moran. Tuotanto: London Weekend Television, 1993.

To 21.2. Kuolleen miehen peili

(Dead Man's Mirror) Omalaatuisen keräilijän kodissa kuuluu laukaus. Lukitusta työhuoneesta löytyy ruumis ja Poirot pääsee omaan elementtiinsä, purkamaan epämääräisiä alibeja. Pääosissa: David Suchet, Hugh Fraser, Philip Jackson, Pauline Moran. Tuotanto: London Weekend Television, 1993.

Pe 22.2. Koruvarkaus Grand Metropolitanissa

(Jewel Robbery at the Grand Metropolitan) Poirot joutuu selvittelemään hienon helmikaulakorun salaperäistä katoamista hotellihuoneesta. Pääosissa: David Suchet, Hugh Fraser, Philip Jackson, Pauline Moran. Tuotanto: London Weekend Television, 1993.

Kommentit
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.