Äänillä on mahdollista rakentaa todellisuuksia ja hahmottaa maailmaa. Äänikompositiot -kategorian teoksia on eniten eli 19 kpl kilpailuun osallistuneista töistä.
Shortdox -kilpailuun osallistui yhteensä 87 teosta, joista kaikki ylittivät julkaisukynnyksen verkossa. Kategoriat ovat suuntaa antavia ja useat teokset sopivat moneen eri kategoriaan.
1. Aki Lyytikäinen: Kannon alla
Aki Lyytikäisen teos Kannon alla on tehty annetuista ääniklipeistä ”paria kattilaraitaa laskematta”. Aki luonnehtii itseään perusduunariksi ja musaharrastelijaksi.
2. Akseli Innanen: Joskus vanhassa vara parempi
Olen Akseli Innanen, huoleton 23-vuotias toimittajaopiskelija Voionmaan opistolta. Olen aina pitänyt radion kuuntelemisesta, mutta vaihtelu virkistää, ja sen takia on kiva välillä tarttua kirjaan.
Teoksesta: Tämän päivän mediatulvassa on välillä hyvä antaa oman ajatuksen juosta eikä saada aina kaikkea valmiiksi pureskeltuna. Vanhassa vara parempi…
3. Antti Koukonen: Conscious listening
Kiinnostuin äänimaisemien luomisesta muutama vuosi sitten. Olen kiinnostunut erityisesti ympärillämme olevista äänimiljöistä ja siitä, millä tavalla ne vaikuttavat kokemukseemme todellisuudesta. Irrottamalla äänet alkuperäisestä kontekstistaan ja muokkaamalla niitä, on mahdollista kommentoida äänellistä todellisuutta jossa elämme.
Teoksellani kuvaan päivittäistä ääniympäristöäni sekä erilaisia tunnetiloja joita se minussa aiheuttaa.
4. Antti Siniranta: Time catcher
Olen 30-vuotias äänen ja musiikin muovailija, äänitaitelija ja ikuinen abstraktien maailmojen tutkija. Olen käyttänyt lähes koko elämäni äänen rytmillisiksi kokonaisuuksiksi muovaamiseen sekä täydellisen grooven ja ajoituksen etsimiseen rumpalina. Nyt olen valmis elokuvaäänisuunnittelija, medianomin papereilla.
Teoksen aihe on aina yhtä kiusallinen ja vaikea eli aika. Sain tämän kilpailun siivittämänä idean luoda abstraktin tunnustelun, äänisarjan, johon tämä kyseinen teos valmistuisi ensimmäiseksi osaksi: Mitä on nyt? Päässäni on pyörinyt jo pitkään ajatus tiukan rajan vetämisestä siihen missä kohtaa ääni muuttuu musiikiksi ja missä ajan nuolen tunnustettu Nyt eli nykyhetki kulkee ja muuttuu menneeksi.
5. Brask, Keurulainen, Lahtinen: Omeletti
Anu Brask, Mia Keurulainen ja Juhana Lahtinen, #omeletti.
Sosiaalisen median ansiosta, tai takia, kenenkään ei tarvitse syödä yksin. Vasta kun täydellinen annoskuva on näpätty ja jaettu, voi ruuan myös nauttia. Toisaalta vaikka otos olisi itse tarkoitus, täytyy annos totta tosiaan jonkun valmistaa. #omeletti palveleekin audioreseptinä.
Tällainen lähestymistapa tuo reseptiin sitä usein peräänkuulutettua aitoa lisäarvoa. Vai tiesitkö jo, että pannulla ensin sihisevän voin tulee tyyntyä ennen kuin munakasmassa kannattaa kaataa perään?
6. Elias Outakivi: Unknown future
Olen etsinyt tarinoita vuodesta 1987 lähtien tarkkaillen maailmaa avoimesti ja inhimillisesti. Jos etsisin useammin silmät kiinni, voisin löytää enemmän. Toivon itselleni vähemmän kyynisyyttä ja enemmän uteliaisuutta.
Teos kuvaa ihmisen kykyä tai kykenemättömyyttä olla yhteydessä ympäristöönsä. Uudessa maailmassa on löydettävä uusia tapoja ilmaista itseään.
7. Heikki Timonen: No premonition
Olen QuetzalCoatl Production Oy:n toimitusjohtaja ja lehtori Oulun ammattikorkeakoulussa. Opiskelen Lapin Yliopiston soveltavan ääni-ilmaisun maisteriohjelmassa. Olen toiminut audiovisuaalisen median parissa 80-luvulta lähtien ohjaajana, tuottajana, kuvaajana, editoijana ja äänittäjänä.
Teokseni synopsis: Kaunis kirkas keväinen keskipäivä – lounastauko – ystävien kesken - kuka?
8. Ilpo Numminen: HYPEaRthVENTILATION
Ajatus teokseni taustalla pohjautuu Princentonin yliopiston tohtori Simon A. Levinin esittämään ajatukseen ilmastonmuutoksen havaitsemisesta. Simon A. Leviniä mukaillen: Huolestuttava merkki ilmastonmuutoksesta ei välttämättä ole tuulisempi syksy, kuumempi kesä eikä tavanomaista lumisempi talvi sinänsä, vaan äärimmäisten sääilmiöiden vaihteluiden ja esiintymisten kiivaampi tahti.
9. Juuso Oksala: Odotuksia
Olen Juuso Oksala, 27 vuotta, tamperelainen äänisuunnittelija ja puolivuotiaan lapsen isä. Teokseni on muisto lapsuuden leikkien luomista tulevaisuuden odotuksista ja oletuksista.
10. Kalle Hahl: Köyhät
Epätasa-arvoisuus ja köyhyys kasvavat jatkuvasti. Rikkain 1% omistaa enemmän kuin 99%. Tämä ääniteos on utopistinen näkemys siitä, miten köyhiin saatetaan suhtautua hamassa tulevaisuudessa - kuin zombeihin konsanaan. Ihmisarvoa ei ole vaan köyhät ovat arvottomia lihasäkkejä.
11. Musta Pasi: Marraskuu
Nimimerkin Musta Pasi kontribuutio Shortdox -kilpailuun on Marraskuu eli laulu maailmanlopun vaikutuksista Lapin matkailubrändille. Tai sitten ihan vaan Marraskuu.
12. Nimetön: Journey x 2
Lähtökohta äänikompositiolle on matkanteon eri ulottuvuuksien esilletuonti. Dokkari-tyyppisestä ilmaisusta pidän ja haluaisin osata alkeet hyvän äänen ja videon tekemiseen. Tämä on ensimmäinen yritykseni tehdä jotain.
13. Patrick Savolainen: Better in tune with the ungraspable
Patrick Savolainen on 27-vuotias Suomen ja Sveitsin kansalainen, joka opiskelee Bernin taideyliopistossa ja työskentelee vapaana kirjoittajana ja graafikkona.
Teoksesta: ”A car engine starts, music pumps out of the Radio, a woman celebrates her gratefulness for life. Switching the channels goes from being a side role to become a main actor. It lifts the sound of frequency from it's profane presence to a sublime absence before falling back into just beeing an annoying noise. The transitions inside the story are the transitions between the stories are the transitions of the medium.”
14. Pekka Halttunen: Vaellus
Pekka Halttunen on 47-vuotias mies Helsingistä. "Vaellus on kuvaus vaeltamisen tunnelmista, kaverien turinoista ja luonnon antamista elämyksistä. Teoksen live-äänitykset on tehty kalareissuilla Lapissa."

15. Reijo Lahdenperä: Alkuräjähdyksestä ihmiskunnan loppuun
Alkuräjähdyksestä ja maapallon synnystä ihmiskunnan kehitykseen ja sen päättymiseen. Mikä tulee tapahtumaan, ellei ahneuteen ja julmuuteen taipuvaista ihmisluonnetta ja ilmastonmuutosta saada hillittyä…
16. Sami Saviainen: Oma ääni
”Tässä ääninäyte Shortdoxiin. Raidan nimi on Oma ääni.”
17. Taavi Hasunen: Kuolema B 18
Kuolema B 18 on teos joka esittää naapurini kuoleman. Samalla se on jäljennös kuolemasta jonka voisin itsekin kokea. Ovi jää raolleen, ihmiset säntäilevät ohi, päiviä kuluu. Mitä tapahtuu ennen kuin joku katsoo sisään?
Tekijä on Helsingissä asuva sähköasentaja, äänen kokija ja satunnainen palauttaja.

18. Teemu Hulkko: Kaamos
Olen ääni-ilmaisun opiskelija Lapin Yliopistosta. Työni on vajaaseen kahteen minuuttiin puristettu kuvaelma Lapin pitkästä ja kylmästä talvesta. Työkaluinani olivat kitara ja pitkät kaiut.
19. Zeit unter Entsehung: Kali Yuga
"Murhat lisääntyvät, guruja ei kunnioiteta, eetterin hiljaisuudelle ollaan kuuroja. Taju siitä, että toinen on sama elonhenkivä, katoaa. Se, mistä kärsimme syvimmin, on muille käsittämätöntä.” Tekijä: Zeit unter Entstehung