Hyppää pääsisältöön

Yle Shortdox 2016 - äänikompositiot

Valojuovia
Valojuovia Kuva: Antti Siniranta time catcher

Äänillä on mahdollista rakentaa todellisuuksia ja hahmottaa maailmaa. Äänikompositiot -kategorian teoksia on eniten eli 19 kpl kilpailuun osallistuneista töistä.

Shortdox -kilpailuun osallistui yhteensä 87 teosta, joista kaikki ylittivät julkaisukynnyksen verkossa. Kategoriat ovat suuntaa antavia ja useat teokset sopivat moneen eri kategoriaan.

1. Aki Lyytikäinen: Kannon alla

Aki Lyytikäisen teos Kannon alla on tehty annetuista ääniklipeistä ”paria kattilaraitaa laskematta”. Aki luonnehtii itseään perusduunariksi ja musaharrastelijaksi.

puu
puu Kuva: Aki Lyytikäinen kannon alla

2. Akseli Innanen: Joskus vanhassa vara parempi

Olen Akseli Innanen, huoleton 23-vuotias toimittajaopiskelija Voionmaan opistolta. Olen aina pitänyt radion kuuntelemisesta, mutta vaihtelu virkistää, ja sen takia on kiva välillä tarttua kirjaan.

Teoksesta: Tämän päivän mediatulvassa on välillä hyvä antaa oman ajatuksen juosta eikä saada aina kaikkea valmiiksi pureskeltuna. Vanhassa vara parempi…

Mies kirjahyllyn äärellä
Mies kirjahyllyn äärellä Kuva: Akseli Innanen nimetön

3. Antti Koukonen: Conscious listening

Kiinnostuin äänimaisemien luomisesta muutama vuosi sitten. Olen kiinnostunut erityisesti ympärillämme olevista äänimiljöistä ja siitä, millä tavalla ne vaikuttavat kokemukseemme todellisuudesta. Irrottamalla äänet alkuperäisestä kontekstistaan ja muokkaamalla niitä, on mahdollista kommentoida äänellistä todellisuutta jossa elämme.

Teoksellani kuvaan päivittäistä ääniympäristöäni sekä erilaisia tunnetiloja joita se minussa aiheuttaa.

Valo
Valo Kuva: Antti Koukonen conscious listening

4. Antti Siniranta: Time catcher

Olen 30-vuotias äänen ja musiikin muovailija, äänitaitelija ja ikuinen abstraktien maailmojen tutkija. Olen käyttänyt lähes koko elämäni äänen rytmillisiksi kokonaisuuksiksi muovaamiseen sekä täydellisen grooven ja ajoituksen etsimiseen rumpalina. Nyt olen valmis elokuvaäänisuunnittelija, medianomin papereilla.

Teoksen aihe on aina yhtä kiusallinen ja vaikea eli aika. Sain tämän kilpailun siivittämänä idean luoda abstraktin tunnustelun, äänisarjan, johon tämä kyseinen teos valmistuisi ensimmäiseksi osaksi: Mitä on nyt? Päässäni on pyörinyt jo pitkään ajatus tiukan rajan vetämisestä siihen missä kohtaa ääni muuttuu musiikiksi ja missä ajan nuolen tunnustettu Nyt eli nykyhetki kulkee ja muuttuu menneeksi.

Valojuovia
Valojuovia Kuva: Antti Siniranta time catcher

5. Brask, Keurulainen, Lahtinen: Omeletti

Anu Brask, Mia Keurulainen ja Juhana Lahtinen, #omeletti.
Sosiaalisen median ansiosta, tai takia, kenenkään ei tarvitse syödä yksin. Vasta kun täydellinen annoskuva on näpätty ja jaettu, voi ruuan myös nauttia. Toisaalta vaikka otos olisi itse tarkoitus, täytyy annos totta tosiaan jonkun valmistaa. #omeletti palveleekin audioreseptinä.

Tällainen lähestymistapa tuo reseptiin sitä usein peräänkuulutettua aitoa lisäarvoa. Vai tiesitkö jo, että pannulla ensin sihisevän voin tulee tyyntyä ennen kuin munakasmassa kannattaa kaataa perään?

Omeletti lautasella
Omeletti lautasella Kuva: Anu Brask lahtinen

6. Elias Outakivi: Unknown future

Olen etsinyt tarinoita vuodesta 1987 lähtien tarkkaillen maailmaa avoimesti ja inhimillisesti. Jos etsisin useammin silmät kiinni, voisin löytää enemmän. Toivon itselleni vähemmän kyynisyyttä ja enemmän uteliaisuutta.

Teos kuvaa ihmisen kykyä tai kykenemättömyyttä olla yhteydessä ympäristöönsä. Uudessa maailmassa on löydettävä uusia tapoja ilmaista itseään.

Mies seisoo tiilimuurin edessä
Mies seisoo tiilimuurin edessä Kuva: Elias Outakivi unknown future

7. Heikki Timonen: No premonition

Olen QuetzalCoatl Production Oy:n toimitusjohtaja ja lehtori Oulun ammattikorkeakoulussa. Opiskelen Lapin Yliopiston soveltavan ääni-ilmaisun maisteriohjelmassa. Olen toiminut audiovisuaalisen median parissa 80-luvulta lähtien ohjaajana, tuottajana, kuvaajana, editoijana ja äänittäjänä.

Teokseni synopsis: Kaunis kirkas keväinen keskipäivä – lounastauko – ystävien kesken - kuka?

Jonkun vanhan kaupungin rakennuksia
Jonkun vanhan kaupungin rakennuksia Kuva: Heikki Timonen no premonition

8. Ilpo Numminen: HYPEaRthVENTILATION

Ajatus teokseni taustalla pohjautuu Princentonin yliopiston tohtori Simon A. Levinin esittämään ajatukseen ilmastonmuutoksen havaitsemisesta. Simon A. Leviniä mukaillen: Huolestuttava merkki ilmastonmuutoksesta ei välttämättä ole tuulisempi syksy, kuumempi kesä eikä tavanomaista lumisempi talvi sinänsä, vaan äärimmäisten sääilmiöiden vaihteluiden ja esiintymisten kiivaampi tahti.

puun oksia
puun oksia Kuva: Ilpo Numminen hypearthventilation

9. Juuso Oksala: Odotuksia

Olen Juuso Oksala, 27 vuotta, tamperelainen äänisuunnittelija ja puolivuotiaan lapsen isä. Teokseni on muisto lapsuuden leikkien luomista tulevaisuuden odotuksista ja oletuksista.

vauvan jalat
vauvan jalat Kuva: Juuso Oksala juuso oksala

10. Kalle Hahl: Köyhät

Epätasa-arvoisuus ja köyhyys kasvavat jatkuvasti. Rikkain 1% omistaa enemmän kuin 99%. Tämä ääniteos on utopistinen näkemys siitä, miten köyhiin saatetaan suhtautua hamassa tulevaisuudessa - kuin zombeihin konsanaan. Ihmisarvoa ei ole vaan köyhät ovat arvottomia lihasäkkejä.

pojat juoksevat tietä pitkin aseet kädessä
pojat juoksevat tietä pitkin aseet kädessä Kuva: Kalle Hahl kalle hahl

11. Musta Pasi: Marraskuu

Nimimerkin Musta Pasi kontribuutio Shortdox -kilpailuun on Marraskuu eli laulu maailmanlopun vaikutuksista Lapin matkailubrändille. Tai sitten ihan vaan Marraskuu.

Keltaista maalia valuu mikrofonista ja värittää tekstin.
Keltaista maalia valuu mikrofonista ja värittää tekstin. Kuva: Yle/Ninna Porri shortdox

12. Nimetön: Journey x 2

Lähtökohta äänikompositiolle on matkanteon eri ulottuvuuksien esilletuonti. Dokkari-tyyppisestä ilmaisusta pidän ja haluaisin osata alkeet hyvän äänen ja videon tekemiseen. Tämä on ensimmäinen yritykseni tehdä jotain.

Jonkun New Yorkin metroaseman laiturilla. Juna on juuri saapunut tai lähdössä.
Jonkun New Yorkin metroaseman laiturilla. Juna on juuri saapunut tai lähdössä. Kuva: Paul Williams journey x 2

13. Patrick Savolainen: Better in tune with the ungraspable

Patrick Savolainen on 27-vuotias Suomen ja Sveitsin kansalainen, joka opiskelee Bernin taideyliopistossa ja työskentelee vapaana kirjoittajana ja graafikkona.

Teoksesta: ”A car engine starts, music pumps out of the Radio, a woman celebrates her gratefulness for life. Switching the channels goes from being a side role to become a main actor. It lifts the sound of frequency from it's profane presence to a sublime absence before falling back into just beeing an annoying noise. The transitions inside the story are the transitions between the stories are the transitions of the medium.”

abstakti, värikäs työ, jossa paljon geometrisia kuvioita
abstakti, värikäs työ, jossa paljon geometrisia kuvioita Kuva: Patrick Savolainen better in tune with the ungraspable

14. Pekka Halttunen: Vaellus

Pekka Halttunen on 47-vuotias mies Helsingistä. "Vaellus on kuvaus vaeltamisen tunnelmista, kaverien turinoista ja luonnon antamista elämyksistä. Teoksen live-äänitykset on tehty kalareissuilla Lapissa."

Miehet vaeltavat lemmikkiniityllä kohti vaaleanpunaista taivaanrantaa reput selässä.
Miehet vaeltavat lemmikkiniityllä kohti vaaleanpunaista taivaanrantaa reput selässä. Kuva: Pekka Halttunen pekka halttunen

15. Reijo Lahdenperä: Alkuräjähdyksestä ihmiskunnan loppuun

Alkuräjähdyksestä ja maapallon synnystä ihmiskunnan kehitykseen ja sen päättymiseen. Mikä tulee tapahtumaan, ellei ahneuteen ja julmuuteen taipuvaista ihmisluonnetta ja ilmastonmuutosta saada hillittyä…

Keltaista maalia valuu mikrofonista ja värittää tekstin.
Keltaista maalia valuu mikrofonista ja värittää tekstin. Kuva: Yle/Ninna Porri shortdox

16. Sami Saviainen: Oma ääni

”Tässä ääninäyte Shortdoxiin. Raidan nimi on Oma ääni.”

Keltaista maalia valuu mikrofonista ja värittää tekstin.
Keltaista maalia valuu mikrofonista ja värittää tekstin. Kuva: Yle/Ninna Porri shortdox

17. Taavi Hasunen: Kuolema B 18

Kuolema B 18 on teos joka esittää naapurini kuoleman. Samalla se on jäljennös kuolemasta jonka voisin itsekin kokea. Ovi jää raolleen, ihmiset säntäilevät ohi, päiviä kuluu. Mitä tapahtuu ennen kuin joku katsoo sisään?

Tekijä on Helsingissä asuva sähköasentaja, äänen kokija ja satunnainen palauttaja.

Kuva kerrostalon ikkunasta, jonka tuuletusaukkoa peittää stykoksilevy jossa on reikä ja sisällä on pimeää.
Kuva kerrostalon ikkunasta, jonka tuuletusaukkoa peittää stykoksilevy jossa on reikä ja sisällä on pimeää. Kuva: Taavi Hasunen kuolema b 18

18. Teemu Hulkko: Kaamos

Olen ääni-ilmaisun opiskelija Lapin Yliopistosta. Työni on vajaaseen kahteen minuuttiin puristettu kuvaelma Lapin pitkästä ja kylmästä talvesta. Työkaluinani olivat kitara ja pitkät kaiut.

Vihreät revontulet ja luminen tienoo.
Vihreät revontulet ja luminen tienoo. Kuva: Teemu Hulkko teemu hulkko

19. Zeit unter Entsehung: Kali Yuga

"Murhat lisääntyvät, guruja ei kunnioiteta, eetterin hiljaisuudelle ollaan kuuroja. Taju siitä, että toinen on sama elonhenkivä, katoaa. Se, mistä kärsimme syvimmin, on muille käsittämätöntä.” Tekijä: Zeit unter Entstehung

Kaksi tummaa hahmoa maassa polvillaan vastakkain. Alareunassa tunnistamatonta kirjoitusta.
Kaksi tummaa hahmoa maassa polvillaan vastakkain. Alareunassa tunnistamatonta kirjoitusta. Kuva: Zeit unter Entzehung kali yuga

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Kaikki kilpailutyöt